Osteopathie vult geneeskunde aan

58

In het voormalig seminarie Bovendonk houdt de stichting Still Kids iedere eerste maandag van de maand een osteopathische kinderclinic. Een van de voordelen van osteopathie is dat de behandeling hooguit een keer in de maand plaats hoeft te vinden.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De clinic wordt geleid door osteopaten die ruime ervaring hebben met het behandelen van kinderen. Zij werken allemaal op vrijwillige basis.Doel van Still Kids is de promotie van osteopathie bij de behandeling van het kind. In de clinic worden onder meer problemen bij pasgeborenen behandeld, zoals huilbaby’s, voorkeurshoudingen, darmkrampjes en slaapstoornissen.

Opgroeiend
Ook het opgroeiende kind met motorische of cognitieve stoornissen, zoals gedragsproblemen, ADHD of dyslexie, of meer algemene problemen als obstipatie, hoofdpijn en allergieën, kan in de clinic terecht.

Moeders kunnen zich, tijdens en na de zwangerschap, eveneens in de clinic laten behandelen. Still Kids is een initiatief van Caroline van de Spijker en osteopaat René Zweedijk. „Wij zijn een aanvulling op de klassieke geneeskunde“, benadrukt Zwee- dijk, „en willen beslist niet onder het hoedje van de alternatieve geneeskunst vallen.“

Osteopathie kent een vrij lage behandelfrequentie. Eén keer in maand, soms zelfs minder, wordt getracht om de verstoringen in het lichaam op te sporen. „Altijd door een zachte benadering van het lichaam en door het uitoefenen van een lichte druk“, legt Zweedijk uit. „Die lage frequentie van behandeling is nodig, omdat het lichaam de tijd moet krijgen om zich aan te passen. Onze stelregel is ‘find it, treat it and leave it alone’. Zoek, behandel en laat het met rust. Het zijn niet wíj die genezen, maar het lichaam. Wij zijn de dirigenten van het orkest.“

Buikpijn is een veel voorkomende klacht bij kinderen. Dat komt volgens Zweedijk, omdat zij niet precies kunnen aangeven waar de pijn zit. De osteopaat voelt de spanning waardoor snel duidelijk wordt waar de oorzaak van het werkelijke probleem ligt. „Je kunt het zó zien“, legt hij uit, „wat een wijnkenner doet met zijn mond, doen wij met onze handen.“

Yeferson (10) en Yenifer (11) uit Colombia zijn al ruim een jaar onder behandeling bij Zweedijk. Op 3- en 4-jarige leeftijd kwamen zij als adoptiekinderen terecht bij Lilian en Peter van Tilborg in Woensdrecht. Verwaarloosd en met een lichaam vol blokkades. Yefersons voet stond helemaal naar binnen. Natuurlijk wil hij dat wel even demonstreren. En nu? „Ik voetbal bij WVV Woensdrecht“, straalt hij met een trotse glimlach. Yeferson is blij dat de vakantie voorbij is: „Want ik heb de behandelingen echt gemist“, vertrouwt hij ons toe.

Interactie
Volgens Zweedijk is de kracht van de clinic het unieke samenwerkingsverband met de collega’s uit Nederland en België. „Op het moment dat ik bijvoorbeeld bij een patiënt aan het bovenlichaam werk, kan een collega de uitwerking ervan, vaak op een lagere plaats in het lichaam, voelen. Die interactie met de collega’s geven een extra dimensie aan ons werk.“

Onze drijfveer is om in sociale zin iets voor mensen te betekenen. En dan met name voor mensen die in de laagste inkomensgrens verkeren. Er wordt per persoon gekeken of iemand in staat is een eigen bijdrage te geven. Zo niet, dan is de behandeling geheel kosteloos.“ Naast de behandelingen in de clinics houdt Still Kids zich ook bezig met het op locatie behandelen in zorginstellingen. Ook voorlichtingsactiviteiten over kinderosteopathie voor ouders, medewerkers van consultatiebureaus, scholen en instellingen maken deel uit van het werk.

Door Trudie Nihot
Bron: BN/Stem

1 REACTIE

  1. Het opzoeken, behandelen en met rust laten, doen we toch allemaal als fysio/manueeltherapeut? Niemand van ons geneest, we zijn toch allen dirigenten? Wel proberen fysio/manueeltherapeuten steeds meer met hun billen bloot te gaan, met alle risico’s van dien, maar tonen wel de moed om te kijken wat nu zin en onzin is in onze beroepen. Want zoals de wijnproever keer op keer door de mand valt bij serieuze onderzoeken zo gaan we vaak allemaal, die op gevoel werken, voor de bijl!! Helaas vind ik het niet erg serieus overkomen om met een broodje aap verhaal de kracht van je beroep te tonen, in Lourdes waren waarschijnlijk ook veel voetballers!! Groet Erwin

    [ Bijgewerkt 29 Sep : 14:21 ]

Reacties zijn gesloten.