Online platform voor patiënt met artritis

54

De Sint Maartenskliniek is gestart met online ondersteuning voor patiënten met artritis en de betrokken zorgverleners. Op 1 maart is een speciale online portal gelanceerd voor patiënten met deze reumatische aandoening. Op deze site staat alle informatie die patiënten nodig hebben rond de behandeling. Daarnaast is medio februari het zogenoemde Artritiszorgnet gelanceerd. Dit netwerk moet de samenwerking en uitwisseling bevorderen tussen mensen met artritis en zorgverleners uit de eerste en tweede lijn.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoening met als belangrijkste kenmerk ontstekingen van de gewrichten. Een dergelijke ontsteking ontstaat doordat het eigen afweersysteem de gewrichten aanvalt. RA kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische ziekte met een wisselend verloop. Het is een veel voorkomende reumatische ontstekingsziekte en komt voor bij ongeveer één procent van de Nederlandse bevolking (meer bij vrouwen dan bij mannen). Hoewel RA niet te genezen is, kan met de huidige behandelingen het grootste deel van de klachten en beschadiging van gewrichten wel worden voorkomen.

Netwerk

Voor de behandeling van RA bestaat een grote verscheidenheid aan zorgverleners. Wetenschappelijk onderzoek levert bovendien voortdurend nieuwe inzichten op rond de ziekte en de meest succesvolle behandelingen. Vanuit de behoefte om mensen met RA de beste behandeling te kunnen bieden, werd het idee van een netwerk geboren. ArtritisZorgnet is een netwerksite voor mensen met RA en voor zorgverleners die deskundig zijn in de behandeling van RA. De netwerksite, stimuleert de uitwisseling van informatie en kennis, waardoor de samenwerking tussen patiënten en diverse professionals wordt bevorderd. Zorgverleners die bij het netwerk zijn aangesloten, hebben specifieke deskundigheid ten aanzien van RA. Ook hebben ze afgesproken zich te houden aan de kwaliteitscriteria van het ArtritisZorgnet.

artritis zorgnet screenshot

Portal

De Sint Maartenskliniek heeft al enkele jaren goede ervaringen opgedaan met het begeleiden van diverse behandelingen via een online portal voor patiënten. Dit was aanleiding om ook voor patiënten met RA een portal te ontwikkelen. De informatie op de RA portal, is onderverdeeld in de behandelfasen die een patiënt doorloopt, van diagnose en onderzoek tot behandeling en controles. De portal is allereerst ingericht voor patiënten in regio Nijmegen en wordt vervolgens uitgerold naar de andere locaties van de Sint Maartenskliniek. Behalve tekst en afbeeldingen zijn er ook filmpjes te vinden van de betrokken behandelaars die zich voorstellen en een toelichting geven.

portal RA screenshot 2014

Bron: Maartenskliniek

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl