NZa luidt noodklok over de verzekeringsmarkt

96

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) doet onderzoek naar budgetpolissen, concurrentie op de zorgverzekeringsmarkt en naar risicoselectie. Zij maakt zich zorgen over de ontwikkelingen op de verzekeringsmarkt, schrijft de NZa in een brief aan de minister van VWS.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De NZa onderzoekt of er bij budgetpolissen een verband is tussen de premie en de prijs en kwaliteit van de gecontracteerde aanbieders. Daarnaast geeft zij de minister een advies over hoe de risicoverevening kan worden aangepast om risicoselectie zoveel mogelijk te voorkomen.

Eerder kondigde de NZa al aan de contractering in kaart te brengen in delen van de GGZ en eerstelijnszorg. Ook bekijkt zij of verzekeraars de juiste informatie geven op hun website en vergelijkingssites.

Contractering individuele beroepsbeoefenaren

Verzekeraars hebben de verantwoordelijkheid om voldoende zorg in te kopen voor hun verzekerden. Die zorg moet betaalbaar, toegankelijk en van goede kwaliteit zijn. Daarbij mogen verzekeraars keuzes maken met wie zij een contract sluiten. Bijvoorbeeld omdat een aanbieder een betere prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Wij krijgen veel klachten over het contracteerproces. Daarom onderzoeken wij de uitkomsten van de zorgcontractering 2015. Wij brengen daarbij per verzekering het zorgaanbod in kaart om te zien

  1. of aan de zorgplicht wordt voldaan en
  2. hoe de inkoop functioneert.

Wat betreft de 1, de zorgplicht, hebben wij reeds eerder besloten verzekeraars relevante informatie te laten aanleveren over met welke zorgaanbieders zij een contract hebben gesloten voor 2015 in delen van de GGZ en de eerstelijnszorg. De eerste resultaten zijn naar verwachting in februari bekend.

Wat betreft 2, het functioneren van de inkoop, treedt de NZa volgens de uitgangspunten van het zorgstelsel niet in de contracteervrijheid van partijen. Omdat de NZa veel klachten kreeg over het onderhandelingsproces, hebben wij eind 2010 good contracting practices opgesteld, op basis van voorbeelden aangedragen door veldpartijen. Deze zijn in het voorjaar van 2014 geactualiseerd.

Veel zorgaanbieders blijven ondanks de good contracting practices klagen over de inkoopmacht van zorgverzekeraars. Die klachten gaan zowel over het proces van onderhandelen als over de uitkomsten van de onderhandelingen.

Met veldpartijen wordt begin volgend jaar het onderhandelingsproces geëvalueerd: handelen verzekeraars en aanbieders volgens de good contracting practices en wat zou de rol van de brancheorganisaties kunnen zijn in het verbeteren van het onderhandelingsproces bijvoorbeeld op het punt van kwaliteit van zorg.

Als het parlement instemt met de beoogde wijziging van artikel 13 Zvw, dan kijkt de NZa in 2015 ook of verzekeraars de zorginkoopprocedure op tijd duidelijk maken.
Mocht bovenstaande tot onvoldoende resultaat leiden, dan overweegt de NZa een nadere regel voor verzekeraars en aanbieders over transparantie bij het zorginkoopproces. Bij verzekeraars waarbij een vermoeden van marktmacht bestaat, kan de NZa – als nodig – een “non- discriminatie” verplichting opleggen om nieuwe zorgaanbieders een kans te geven.

Een andere mogelijkheid is dat de NZa partijen een verplichting kan opleggen. Bijvoorbeeld op het gebied van transparantie of contracteren onder redelijke voorwaarden.

Samen met ZIN gaat de NZa daarnaast ook in gesprek met de sector over hoe verschillen in niveau van kwaliteit zichtbaar en gevalideerd kunnen worden, zodat dit transparant is voor de inkoop door verzekeraars en de keuze door de consument. Het transparant maken van kwaliteit vergt nog acties van alle partijen.

Download de brief aan de minister (PDF)
Bron: NZa

6 REACTIES

  1. Het lijkt er sterk op dat de NZa een onafhankelijke autoriteit begint te worden. Duidelijk is dat na het aantreden van een nieuw (interim) bestuur er een andere koers wordt gevaren. Afgelopen week was het KNGF bij de NZa om voorbeelden aan te leveren van macht ongelijkheid ten gunste van de zv. Helaas waren wij nog een beetje te vroeg want deze winter gaat de NZa kijken of er wel voldoende zorg gecontracteerd is…..volgens mij een redelijk zinloos onderzoek voor de ft, want natuurlijk wordt er voldoende gecontracteerd. Alleen de wijze waarop contracten tot stand komen ( met het mes op de keel van de zorgaanbieder ) verdient nou juist een diepgaand onderzoek. Dit onderzoek gaat de NZa doen in voorjaar 2015. Wij als KNGF hebben een lijst met rariteiten in het contracteer proces opgesteld en deze gaan we nogmaals in het voorjaar 2015 met de NZa bespreken in de hoop dat de NZa deze zaken gaat onderzoeken.
    Wanneer dit gaat gebeuren dan zullen deze onderzoeken gedaan worden zonder dat de uitkomst reeds vooraf vast staat….dat vertrouwen heb ik in dit NZa wel weer.

  2. Geweldige actie.Laat de NZa maar eens wat spierballen laten zien!!Wellicht een eerste stap in de richting van de waardering en beloning van de fysiotherapie i.h.a.
    Chapau Henk!!

  3. Om van alle regels en bureaucratie die voor de zorgverzekeraars alleen maar gericht zijn op “hoe maken we zoveel mogelijk winsten” (hoog eigen risico basis verzekering, pakket verschraling, hogere premies AV, al jaren bevriezing van tarieven fysiotherapie,toename winst etc) af te komen is er m.i. maar 1 manier en dat is het voorbeeld volgen van destijds de tandartsen. Massaal geen contracten tekenen en gewoon je eigen tarief met de patient (per pin) afrekenen). Dan voldoet de verzekeraar niet meer aan haar plicht om voldoende zorg in te kopen. Zo haalt de fysiotherapie de macht weer terug naar zichzelf. Echter zijn veel fysiotherapeuten bang voor een terugloop in aanbod van patienten en vinden het sociaal economisch niet verantwoord. Door massaal iedere nieuwe contracteerperiode gewoon maar weer te tekenen helpen we de verzekeraar gewoon weer in het zadel en geven we de macht uit handen. “Genoeg is genoeg” hoor ik steeds om mij heen en is er al iets veranderd? NEE nada niks! De verzekeraars zwaaien de scepter en zullen die gelegenheid toegeworpen blijven krijgen als het roer niet echt om gaat. Ik wens het KNGF veel succes echter twijfel ik of de uitkomst echt zaken zal veranderen mbt het contracteren.

  4. Het probleem dat echter telkens weer opkomt is het verbod van de NMA dit gezamenlijk met elkaar af te spreken.

    • Beste Frans, dat is steeds een feit waar men tegen aan denkt te lopen echter is dat niet de reden om niets te ondernemen. Zaken bespreken mag altijd, afspraken hierover maken kennelijk niet. Laat de NMA maar komen als er massaal door de fysiotherapie (op eigen initiatief van de individuele contractant) geen contract meer wordt getekend. Bespreken is heel wat anders dan afspraken maken.
      Echter waarom contracteren we eigenlijk nog? Is het wegens de hoogte van het geboden tariefdat rond de 60 euro per uur ligt en de laatste jaren niet eens is meegegroeid met de inflatie? Is het omdat we de kwaliteit graag aan de zorgverzekeraar overlaten? Is het omdat we zo goed uit de voeten kunnen met de beperkingen in de polissen van de verzekerden?Is het omdat de de beheerssystemen waarderen, waardoor we na een bepaald behandelgemiddelde aan een audit onderworpen worden die we ook nog eens zelf moeten betalen? Is het omdat we tijd over hebben om alle contractaanbiedingen goed door te lezen? Is het omdat de zorgverzekeraar zo’n heldere en bereikbare declaratieafwikkeling voert? Is het omdat we graag zo’n uitgebreid EPD vastleggen (documenteren is belangrijk maar zijn we daarin niet doorgeslagen op last van de verzekeraars?)? Zomaar een paar vragen, maar het zal wel niet om deze redenen zijn dat we massaal elk jaar tekenen. Er moeten betere redenen zijn zoals gewoonte, gemakzucht, even geen zin/tijd om je er mee bezig te houden en daarnaast ook de echte reden natuurlijk: “inkomenszekerheid, service aan de klant, behoud of uitbreiding van je patientenpopulatie, concurrentie overwegingen”. We leveren veel in zoals de grip op onze eigen praktijkvoering als zelfstandige ondernemers, we stellen niet ons eigen tarief vast, we bepalen veelal niet onze eigen kwaliteit en werken in hoge mate niet op onze eigen voorwaarden. Door te tekenen wordt je op de rails van de zorgverzekeraar gezet en heb je 1 spoor te volgen. Wij zijn ons bewust van bovenstaande en hebben wederom getekend met de zorgverzekeraars om het hoofd boven water te houden en om klanten deze service te kunnen bieden. Dat er een tijd aan gaat komen dat we het anders gaan doen daar ben ik van overtuigd alleen hoe en het tijdstip waarop weten we nog niet.

Reacties zijn gesloten.