NMa: Geen bewijs voor afspraken zorgverzekeraars

7

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft geen aanwijzingen gevonden dat zorgverzekeraars afspraken hebben gemaakt over kortingen rondom collectieve zorgcontracten, zoals berichtgeving in de media vorig jaar suggereerde. Ook de feitelijke kortingspercentages die de zorgverzekeraars aanbieden op collectiviteiten, wijzen niet op afspraken.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Zorgverzekeraars hebben in het kader van de nieuwe Zorgverzekeringswet per 1 januari 2006 nieuwe collectieve contracten afgesloten met onder andere werkgevers en patiëntenorganisaties. Deze organisaties hebben kortingen bedongen voor hun medewerkers en leden. De wet staat de zorgverzekeraars toe maximaal 10 procent korting te geven.

René Jansen, lid van de Raad van Bestuur: “Het is goed te zien dat collectieve verzekeringen worden ingezet in de strijd om de gunst van de consument. Uiteraard dienen de betrokken partijen zich aan de spelregels te houden. Verboden afspraken horen daar niet bij. Ik ben tevreden dat ons niet is gebleken dat er afspraken zijn gemaakt. Uiteraard blijven wij deze markt in transitie goed volgen.”

De NMa heeft ook gekeken naar een klacht van het Verbond van Zorgverzekerden (VVZ). VVZ vermoedde dat de zorgverzekeraars onderling tot een boycot van VVZ hadden besloten, omdat diverse pogingen om collectieve contracten te sluiten waren gestrand. De klacht was gebaseerd op deze eerste ervaringen. De NMa heeft geen aanwijzingen gevonden voor de veronderstelling dat dit was gebaseerd op afspraken tussen zorgverzekeraars. VVZ heeft inmiddels ook collectieve contracten afgesloten met vijf zorgverzekeraars. De NMa zal geen verder onderzoek doen.

Zorg is een prioriteit van de NMa-agenda 2006. Ook dit jaar blijft de NMa alert op signalen die zij ontvangt en zal zij de zorgmarkt actief blijven monitoren. De NMa werkt bij het toezicht in de zorg samen met het College Toezicht Gezondheidszorg en de Zorgautoriteit in oprichting (CTG-ZAio).

Bron: NMa