Nieuw onderzoekscentrum fysiotherapie en revalidatie

13

De HAN, IQ healthcare van UMC St Radboud en de afdeling Research, Development & Education van de Sint Maartenskliniek (RD&E) hebben samen een overeenkomst getekend voor de start van het Musculoskeletal Research Centre Nijmegen (MRC Nijmegen).

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Houdings- en bewegingsapparaat
De samenwerkingsovereenkomst is op 17 februari 2011 getekend tijdens de installatie van de HAN-lectoren dr. Robert van Cingel en dr. Wim Hullegie voor het Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie. MRC Nijmegen is een centrum voor onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg op het gebied van het houdings- en bewegingsapparaat van de mens.

Musculoskeletale fysiotherapie
De druk op de gezondheidszorg wordt steeds groter. Het toenemend aantal ouderen en de stijgende hoeveelheid orthopedische, traumatologische, sport- en arbeidsgerelateerde letsels brengen specifieke gezondheidsklachten met zich mee. Deze ontwikkelingen vragen om gericht onderzoek naar efficiënte zorg en hulpverlening binnen het cluster musculoskeletale fysiotherapie. Het cluster bestaat momenteel uit de beroepsverenigingen voor:

* sportfysiotherapie (NVFS)
* manuele therapie (NVMT)
* orofaciale fysiotherapie (NVOF)

Onderzoek, onderwijs en patiëntenzorg
MRC Nijmegen pakt onderzoeksvragen op uit de musculoskeletale fysiotherapie en levert daarmee een bijdrage aan het optimaliseren van onderwijs en patiëntenzorg. Onderzoek vindt plaats binnen de context van het hoger onderwijs en staat ten dienste van het werkveld.

Naast onderzoekers en promovendi worden studenten en docenten ingezet om het onderwijs en de zorg voor patiënten daadwerkelijk te verbeteren. Het werkveld speelt een actieve rol door het formuleren van praktijkvragen en het creëren van ‘werkplaatsen’ voor studenten.

Samenwerkingspartners MRC Nijmegen
De HAN leidt onder andere fysiotherapeuten op en heeft het Lectoraat Musculoskeletale Revalidatie geïnstalleerd. Het lectoraat versterkt de paramedische bachelor- en masteropleidingen en zorgt voor verdere integratie met de studie Klinische Bewegingswetenschappen.

Het HAN-Gezondheidscentrum en het laboratorium voor bewegingsanalyse spelen een belangrijke rol bij het onderwijs.

De afdeling RD&E van de Sint Maartenskliniek is gespecialiseerd in orthopedie, reumatologie en revalidatiegeneeskunde en zet als partner 2 laboratoria voor bewegingsanalyse voor onderzoek in.

IQ healthcare is wetenschappelijk ingebed binnen het UMC St Radboud en heeft veel expertise in kwaliteit en veiligheid van zorg binnen het ziekenhuis en de eerste lijn. Hierdoor bestaat ook een directe verbinding met het aandachtsgebied ‘effectiviteit, doelmatigheid en kwaliteit van zorg binnen de fysiotherapie’ van de Paramedische Wetenschappen van de Radboud Universiteit.

Onderzoeksprojecten
Voor het uitzetten en uitvoeren van de gezamenlijke onderzoekslijnen en activiteiten wisselen de partners van MRC Nijmegen studenten, docenten, promovendi en faciliteiten uit. Het klinisch redeneren vormt een belangrijk onderdeel van de onderwijskundige activiteiten.

In het onderzoek gaat de aandacht onder meer uit naar reumatologische en orthopedische revalidatie zoals endoprothesen, traumatologie en sportletsels.

MRC Nijmegen richt zich verder ook op bewegingsanalyse en -sturing. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om:

* de invloed van het centrale zenuwstelsel op chronische aandoeningen,
* herleren van motorische vaardigheden,
* orofaciale revalidatie.

Bron: HAN