Netwerk TV: “De kwestie van de moederschoot”

7

Veel vrouwen krijgen na een bevalling last van problemen met hun bekkenbodem. Dit komt vooral doordat baby’s steeds vaker met hulpmiddelen ter wereld worden gebracht. Driekwart van de vrouwen met een zogenoemde kunstverlossing krijgen bekkenbodemproblemen, maar medische hulp blijft vaak achterwege.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Operatie
Bij vrouwen wordt op latere leeftijd de bekkenbodem, een spierplaat in het onderlichaam, slapper. Vrouwen die een kind hebben gekregen kunnen tijdens de overgang hierdoor problemen krijgen, doordat de bekkenbodem tijdens de bevalling al een behoorlijke klap krijgt te verwerken. Maar ook op jongere leeftijd vormt dit voor moeders een groot probleem, mede door toegediende medicijnen en toegepaste bevallingstechnieken. De helft van alle vrouwen heeft last van problemen met de bekkenbodem en één op de negen moeders heeft hiervoor een operatie nodig.

Klachten
De klachten lopen uiteen van licht urineverlies tot verzakkingen van baarmoeder en blaas, pijn bij het vrijen en ernstige urine- en ontlastingsproblemen. De ernstigere klachten leiden vaak ook tot sociale en psychische problemen. Dit terwijl gerichte spieroefeningen tijdens de zwangerschap volgens artsen al voldoende kunnen zijn om de problemen te voorkomen.

Onvoldoende
Verschillende ziekenhuizen in Nederland hebben inmiddels een bekkenbodemafdeling, maar de communicatie tussen specialisten onderling laat behoorlijk te wensen over, aldus de Consumentenbond. Van de 77 onderzochte ziekenhuizen halen er 33 een onvoldoende op het gebied van patiëntgerichtheid, communicatie tussen de specialisten en informatievoorziening.

In de uitzending
In Netwerk een gesprek met professor Vierhout, hoogleraar bekkenbodemproblematiek, gynaecoloog Van der Vaart van het bekkenbodemcentrum Alant Vrouw in Zeist, een bekkenfysiotherapeute en de verhalen van twee patiënten.

Bron: Netwerk.tv

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.