Nederlanders zien massaal af van dure zorg

18

Voor bijna een miljoen mensen is de medische zorg in ons land onbetaalbaar geworden. Deze grote groep ziet soms bewust af van een medische behandeling of medicijnen omdat de kosten ervan niet meer zijn op te brengen. Drie miljoen Nederlanders laten hun gebit niet meer regelmatig nakijken sinds de vergoeding voor de periodieke tandartscontrole uit het ziekenfonds is geschrapt (per 1 januari 2004).Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg, uitgevoerd voor de Geassocieerde Persdiensten. Voor het onderzoek is aan ruim 2000 Nederlanders gevraagd hoe zij denken over het aanbod en de kwaliteit van de gezondheidszorg in ons land.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Van de ruim 13 miljoen Nederlanders boven de 16 jaar laten bijna 780.000 mensen ‘soms’ noodzakelijk geachte medische behandelingen achterwege, simpelweg omdat ze die niet kunnen betalen. Ze zien af van medicijnen of medische behandelingen die niet worden vergoed, of waarvoor ze een eigen bijdragen moeten betalen.

De afgelopen jaren zijn steeds meer vergoedingen uit het ziekenfonds geschrapt, zoals die voor de fysiotherapeut en tandarts. Tegelijkertijd wordt de basispremie voor het ziekenfonds elk jaar fors hoger. Het kabinet tracht zo de almaar stijgende kosten in de gezondheidszorg in te dammen.

Het kabinet-Balkenende wil nog meer behandelingen schrappen uit het ziekenfonds, waaronder ook de behandeling van spataderen. Ook pleit minister Hoogervorst van VWS voor meer eigen bijdragen in de zorg.
 
Bron: Nieuwsblad van het Noorden