Minister Hoogervorst eist solidariteit van zieke

11

Chronisch zieken moeten uit een vorm van ‘omgekeerde solidariteit’ financieel bijdragen aan de gezondheidszorg om het systeem in stand te houden. Dat zegt minister Hoogervorst (volksgezondheid, VVD) vandaag in een interview met Trouw.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De minister wil begin volgend jaar de no claim-regeling invoeren voor  ziekenfondsverzekerden. Hierbij krijgen mensen die minder dan 250 euro aan zorg verbruiken, aan het eind van het jaar het overgebleven deel terug. Hoogervorst wil mensen hiermee aanzetten tot zuinig gebruik van de zorg.

Om de bonus aan ‘zuinige’ mensen te bekostigen, moet de verzekeringspremie met zo’n zes euro per maand omhoog. De VVD-minister erkent dat chronisch zieken wel de verhoging betalen maar geen kans maken op een teruggave, en dat dit niet rechtvaardig oogt.

Hans Hoogervorst

Volgens Hoogervorst wil hij met de no claim-regeling mensen prikkelen om af te zien van onnodig dokterbezoek. Dat is volgens hem een manier om veel geld uit te sparen. ,,Ik vind het een vorm van omgekeerde solidariteit dat chronisch zieken helpen om het systeem betaalbaar te houden.” Hij zegt dat mensen die niet chronisch ziek zijn maar wel vaak bij de huisarts zitten, zich bewuster worden van de kosten. ,,In totaal wordt de zorg er solidairder door. Dramatisch gezegd: als we niets doen ontploft het systeem, en dan gaat iedereen eraan.” Het heeft hem verbaasd hoeveel commotie in Nederland is ontstaan over de medicijnknaak. Een kamermeerderheid verweet hem dat hij daarmee veelgebruikers als chronisch zieken te eenzijdig zou belasten.

,,Áls je mij een verwijt wil maken, dan is het dat ik te slap ben geweest”, reageert Hoogervorst. In plaats van de no claim-regeling wilde hij eigenlijk een eigen bijdrage van 250 euro. ,,Ik had ook kunnen kiezen voor de methode in België waarbij mensen meteen bij de huisarts moeten afrekenen. Maar nee, ik ben soft geweest en heb gekozen voor de no claim.”

Hoogervorst constateert ook dat Nederlanders een verschijnsel hebben dat nergens anders in Europa voorkomt: ziektegedrag. ,,Voorbeelden? Tijdens het EK voetbal in Portugal zie je een enorme uitschieter van ziekteverzuim. En tijdens de afgelopen recessie toen banen op de tocht stonden, is het ziekteverzuim weer met een derde afgenomen. Ra ra, hoe kan dat?”

Bron: Trouw