Meer sportblessures door beginnende hardlopers

65

Het aantal sportblessures in Nederland is in 2012 gestegen naar 4,4 miljoen, een half miljoen meer dan in 2011. Een belangrijk deel van deze stijging komt doordat veel meer mensen zijn gaan hardlopen. Het blessurerisico is bij hardlopen hoger dan gemiddeld voor andere sporten en bovendien zijn beginnende hardlopers extra blessuregevoelig. Daarnaast laat recent onderzoek zien dat 31% van de blessures bij beginnende sporters door hardlopen komt. Het is daarom van groot belang dat (beginnende) hardlopers blessurepreventie onderdeel maken van hun trainingsopbouw.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Blessures sterker gestegen dan sportbeoefening

De stijging van het aantal blessures komt niet door een toename in sportbeoefening, want zowel het aantal sporters als het totaal aantal uren dat werd gesport is nauwelijks gestegen in 2012 ten opzichte van 2011. In vijf jaar tijd is het aantal blessures per 1.000 sporturen gestegen met 17%. Deze stijging zit vooral in de minder ernstige blessures (niet medisch behandeld). Dat wordt bevestigd doordat het aantal blessures behandeld op de Eerste Hulp van het ziekenhuis in diezelfde periode niet is gestegen. De toename van het aantal blessures leidt dus tot een relatief kleine stijging van medische kosten en kosten voor arbeidsverzuim.

Stijging blessures door toename hardlopers

In 2012 waren er een kwart meer hardlopers in Nederland dan in 2011. Als meer mensen gaan hardlopen zorgt dat op twee manieren voor meer sportblessures. Ten eerste is per uur sport het risico op een blessure bij hardlopen bijna drie keer hoger dan gemiddeld voor alle sporten samen (5,6 vs. 2,0 blessures per 1.000 sporturen). Ten tweede zijn beginnende hardlopers nog eens extra blessuregevoelig. Met een blessure zijn zij bovendien gemiddeld langer uit de running dan ervaren hardlopers.

Start to Run! blessurevrij

Sporten in het algemeen en hardlopen in het bijzonder is en blijft gezond. Nog beter en leuker is het als blessures zoveel mogelijk worden voorkómen. Voor hardlopers heeft VeiligheidNL effectieve blessurepreventie ontwikkeld samen met de Atletiekunie, te vinden op Voorkomblessures.nl. Vanaf dit weekend wordt ook speciale aandacht gegeven aan beginnende hardlopers, via het programma Start to Run. Dit is een 7-weeks programma om onder begeleiding minimaal 3 km achtereen te kunnen hardlopen. In samenwerking met de Atletiekunie heeft VeiligheidNL ervoor gezorgd dat blessurepreventie onderdeel is van de Start to Run-training, zodat ongemakken vroegtijdig worden gesignaleerd en blessures worden voorkómen. Voor 15 maart kunnen mensen zich nog inschrijven voor Start to Run op een van de 130 locaties in Nederland.

Bron: Start to Run