Meer samenwerking zorgverleners nodig bij longziekte COPD

14

Huisartsen zouden meer en gestructureerder samen moeten werken met andere disciplines bij de behandeling van COPD-patiënten. Met name de inzet van een fysiotherapeut kan de conditie aanzienlijk verbeteren en de neerwaartse spiraal van de ziekte doorbreken. De veel voorgeschreven inhalatie-steroïden en orale anti-oxidanten blijken slechts bij een kleine groep COPD-patiënten daadwerkelijk effect te hebben. Een meer weloverwogen voorschrijfgedrag door huisartsen is dus geboden. En getrainde huisartsen blijken in 90% van de gevallen uitstekend in staat om de diagnose COPD te stellen met behulp van een longfunctietest. Deze conclusies trekt de Rotterdamse huisarts Niels Chavannes in zijn promotie-onderzoek “Tracking and Treating COPD in Primary Care: An Integrated Approach to Diagnosis and Therapy”. Op dinsdag 6 december promoveert hij aan de Universiteit Maastricht.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

COPD staat voor longemfyseem en chronische bronchitis. Bij mensen met COPD zijn de longen beschadigd, meestal door jarenlang roken. Twintig tot veertig procent van de rokers ontwikkelt COPD. Kortademigheid en vermoeidheid zijn de symptomen. De komende vijftien jaar groeit deze patiëntenpopulatie met veertig procent. Op dit moment is het na hartvaatziekten en kanker de derde doodsoorzaak in Nederland. Kortom: een maatschappelijk probleem dat niet onderschat mag worden. Huisartsen die de behandeling van een COPD-patiënt volledig in eigen hand willen houden, zullen het daarom de komende jaren zwaar krijgen, voorspelt Chavannes. Bovendien komt het de kwaliteit van zorg aan de patiënt zeer ten goede als de ziekte op meerdere sporen te lijf gegaan wordt. De overtuiging bij artsen en patiënten dat er aan COPD niets te doen is, moet van tafel, vindt hij. ‘”Wanneer je alleen een receptje voorschrijft, ben je eigenlijk aan het onderbehandelen.” Door patiënten te reactiveren stabiliseert hun toestand waardoor ze prima oud kunnen worden. Bovendien kan dat het sociale isolement verhelpen waarin deze patiënten vaak terecht komen.

De multidisciplinaire setting is voor de behandeling van COPD nog lang niet zo vanzelfsprekend in Nederland als voor bijvoorbeeld diabetes. Chavannes schreef met zijn proefschrift, dat mede gefinancierd werd door het Nederlands Astma Fonds, een toegankelijke handleiding die huisartsen kan helpen hun COPD-zorg anders in te richten. Ook de conclusies zullen hun invloed op de dagelijkse zorg voor COPD-patiënten gaan hebben, voorspelt zijn promotor prof. Dr. Onno van Schayck (hoogleraar Extramural Health Research Universiteit Maastricht).

Bron: Zorgkrant