Medisch E-consult in opmars

13

Het gebruik van internet in de medische wereld blijft in opmars. Met steun van minister Hoogervorst (Volksgezondheid), een meerderheid van de Tweede Kamer en de medische beroepsgroepen zelf. Alle commotie over de internetarts die dinsdag een tuchtzaak aan zijn broek kreeg ten spijt.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) is zeer kritisch over de zogenoemde e-consults, als het gaat om artsen die geen bestaande behandelrelatie met de patiënt hebben. Maar ook de NHG promoot het gebruik van internet onder eigen leden. De wetenschappelijke organisatie van de huisartsen heeft samen met een uitgever een website-bouwpakket ontwikkeld. Bijna 15 procent van de huisartsen met in totaal twee miljoen Nederlandse patiënten werkt hiermee. Dit, beveiligde, internetverkeer tussen arts en patiënt is echter bedoeld voor niet spoedeisende, medische vragen.

Zorgverzekeraars
Ook zorgverzekeraars werken met internet-consulten. Zo biedt zorgverzekeraar Menzis de verzekerden via de website dokterdokter.nl de mogelijkheid om een huisarts vragen te stellen. Deze huisarts heeft volgens Menzis inzage in het medisch dossier van de patiënt.

Medicatie
In geval van spoed of twijfel krijgt de patiënt het advies direct telefonisch contact te zoeken met de eigen huisarts en patiënten krijgen nooit medicijnen verstrekt via internet, zonder tussenkomst van hun eigen huisarts. Medicijnen worden voorgeschreven door de éigen huisarts en patiënten kunnen met het recept naar de apotheek.

Apothekers
Er bestaan inmiddels ook al apothekers op internet. Zo werkt Efarma al een tijdje samen met een aantal zorgverzekeraars. Bij Efarma kunnen patiënten zelf een recept opsturen per gewone post, waarna de apotheker na verificatie de medicijnen aflevert op het thuis-, tehuis-, werk- of vakantieadres in Nederland. Daarnaast kunnen artsen zelf recepten via internet naar de apotheker versturen. Andere internetapothekers, zoals – link –, werken met een gelieerde arts die recepten voorschrijft op basis van een binnengekomen verzoek. Apothekersorganisatie KNMP kijkt met argusogen toe.

Richtlijn
Omdat het gebruik van internet een vrij nieuw fenomeen is, is het niet vreemd dat er onduidelijkheden bestaan over wat er wel of niet mag. Artsenorganisatie KNMG bracht begin dit jaar een richtlijn uit. Volgens jurist J. Legemaate is het normaal dat een dergelijke richtlijn door uitspraken van de tuchtrechter of praktijkervaringen wordt aangepast. Het NHG besloot naar aanleiding van de commotie over de overleden vrouw, dinsdag de richtlijn voor huisartsen nog eens aan te scherpen.

Bron: Zibb