Markt in de zorg werkt slecht

8

De marktwerking in de zorg komt nauwelijks van de grond. Wil het kabinet het nieuwe zorgstelsel nog „een serieuze kans van slagen geven”, dan moeten er snel extra maatregelen komen.
 
Dat vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), die volgende maand daarover een advies uitbrengt aan minister Klink (Volksgezondheid, CDA).
De RVZ constateert na twee jaar een weeffout in het nieuwe stelsel. De keuzevrijheid voor patiënten is te klein, zodat de marktwerking „nauwelijks” tot stand komt, zegt RVZ-voorzitter Rien Meijerink.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Kern van het zorgstelsel is dat patiënten met een goedkope polis naar een door zorgverzekeraars geselecteerde zorginstelling worden gestuurd. Kwaliteit en prijs zouden daarbij de doorslag moeten geven. Volgens de raad selecteren verzekeraars bijna niet, uit angst om klanten te verliezen die per se zelf willen kiezen naar welke dokter of welk ziekenhuis ze gaan. „Het is een taboe te tornen aan de vrije artsenkeuze”, zegt Meijerink.

De RVZ stelt daarom voor patiënten meer keuze te bieden. De zorgverzekeraar zou hen moeten laten kiezen tussen minimaal twee zorginstellingen. „Beperk je het tot één, dan kunnen zorgverleners achteroverleunen, omdat ze weten dat ze de klanten toch wel krijgen”, zegt Meijerink. Volgens hem moeten niet de zorgverzekeraars, maar de zorgaanbieders de concurrentie met elkaar aangaan.

Dat vereist wel meer duidelijkheid over de kwaliteit van zorginstellingen, vindt Meijerink. „De transparantie is écht niet op gang gekomen. Dat is wel een voorwaarde voor een goede marktwerking.” Meer openheid maakt het eenvoudiger voor consumenten om een keuze te maken voor de beste huisarts, fysiotherapeut, tandarts of het beste ziekenhuis.
Meijerinks advies is op het Binnenhof niet welkom, verwacht hij. „Overheidsingrijpen botst met liberaliseren. Maar voor het slagen van het zorgstelsel zijn extra maatregelen wel noodzakelijk.”

Bron: NRC