Brief van minister Schippers (VWS) aan de Tweede Kamer over het afschrift van antwoord op de brief van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) inzake marktscan bewegingszorg van de NZa.
Geachte voorzitter,
Op 4 juli 2012 ontving ik het verzoek van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport om een afschrift te ontvangen van mijn antwoord op de brief van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) met betrekking tot de marktscan beweegzorg van de NZa (2012Z13810).
De inhoud van deze brief en de vragen van het KNGF zijn in een gesprek op mijn departement aan de orde gekomen. In plaats van een afschrift van mijn brief geef ik daarom hier een terugkoppeling van het besprokene.
Het KNGF geeft in haar brief aan dat landelijke indicatoren voor kwaliteit noodzakelijk zijn en roept VWS in haar brief op om de NZa te verplichten van haar bevoegdheid gebruik te maken om landelijke indicatoren vast te stellen en geen afwijkende instrumenten toe te staan. Daarnaast gaat zij in haar brief in op een aantal zaken rondom contractering, waaronder beperkte dekkingen en het niet bieden van een hoger tarief voor specialistische fysiotherapie.
Het KNGF geeft in haar brief aan dat de NZa bepaalde instrumenten kan inzetten vanuit de WMG. Met het KNGF is besproken dat de NZa alleen de bevoegdheid heeft om een minimale dataset (mds) vast te leggen die aanbieders moeten opleveren. Dit is een verplichting aan de fysiotherapeuten, geen restrictie voor verzekeraars.
Het betekent dus niet dat verzekeraars naast die dataset geen andere gegevens mogen uitvragen. Verzekeraars kunnen hiertoe voorwaarden in hun contracten stellen, de fysiotherapeut gaat met deze voorwaarden akkoord als hij of zij het contract ondertekent.
De NZa kan daarnaast generieke voorwaarden opleggen aan alle verzekeraars indien er een marktverstoring is gesignaleerd. Na onderzoek van de NZa blijkt dat dit hier niet het geval is.
Ten aanzien van onderhandelingen met verzekeraars is met het KNGF besproken wat ook in de beantwoording van recente Kamervragen1 is verwoord; verzekeraars zijn privaatrechtelijke instanties. Contractering en eventuele voorwaarden die een verzekeraar of zorgaanbieder in die contracten wil opnemen zijn aan de partijen zelf.
Overigens ben ik van mening dat het kwaliteitsinstituut hierin evenwel een belangrijke rol kan spelen. Het kwaliteitsinstituut kan wel bepaalde richtlijnen, protocollen en kwaliteitsindicatoren vaststellen en zorgaanbieders verplichten hierover te publiceren. Het wetsvoorstel kwaliteitsinstituut ligt momenteel in de Tweede Kamer.
Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Hoogachtend,
de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. Schippers