Hoogervorst: Problemen door nieuw zorgstelsel

23

Hans HoogervorstBij de invoering van het nieuwe zorgstelsel volgend jaar, ontstaan zeker problemen, erkende minister Hoogervorst gisteren in de Tweede Kamer. Hoogervorst vertrouwt erop dat alle problemen op te lossen zijn. “Ik zie het helemaal zitten”, zei hij desgevraagd tegen de SGP.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Alles komt goed
De Kamer had nog veel vragen, maar Hoogervorst hield vol dat het goed komt. Zo beloofde hij met sociale diensten van gemeenten te praten of zij problemen verwachten met het nieuwe stelsel en of er oplossingen te bedenken zijn voor mensen die zich niet uit zichzelf verzekeren.

Toename onverzekerden
Vanaf volgend jaar worden het ziekenfonds en de particuliere zorgverzekeringen opgeheven en komt er een nieuwe, verplichte basisverzekering. Mensen moeten zichzelf aanmelden voor de nieuwe basisverzekering. Wie niet is verzekerd, riskeert een boete. Vooral de SP vreest dat het aantal onverzekerden hierdoor toeneemt. De minister onderzoekt samen met de zorgverzekeraars of mensen die niet reageren op het aanbod van hun verzekeraar, automatisch verzekerd kunnen blijven.

Wetswijziging
Hij beloofde ook in de gaten te houden hoe de zorgverzekeraars met verwijzingen van huisartsen omgaan. “Mochten daar problemen ontstaan dan kom ik volgend jaar met een wetswijziging.” De Kamer krijgt nog een brief over de kwaliteit van de zorg, een brief over de bevoegdheden van medici en een brief over de manier waarop verzekeraars met privacygevoelige gegevens omgaan.

Werkgeversbijdrage
Het CDA eiste verder dat Hoogervorst zelf zeggenschap houdt over de besteding van de werkgeversbijdrage over de zorgpremie: een bedrag van 14 miljard euro. Dat is nog niet goed geregeld. De werkgeverspremie wordt gebruikt om zorgverzekeraars te compenseren voor duurdere patiënten. Het CDA wil dat daarbij niet alleen gekeken wordt naar het medicijngebruik, leeftijd, geslacht en vastgestelde ziektes in het voorgaande jaar. Ook zeldzame ziektes moeten er in opgenomen worden.

Bron: Zibb