Gedachte achter vrije fysiotherapie lijkt simpel

13

De gedachte achter de vrije toegankelijkheid voor de fysiotherapie lijkt zo simpel: de patiënt komt zonder poespas snel in aanmerking voor een behandeling. Maar de fysiotherapeuten en zorgverzekeraar Univé zijn het er nog lang niet over eens. De laatste eist dat net als voorheen de huisarts het voor het zeggen houdt als het om de behandelingen gaat.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De vrije toegang geldt in principe voor iedereen, afhankelijk van de nieuwe polisvoorwaarden en van de contracten die elke zorgverzekeraar met fysiotherapeuten heeft afgesloten. Het voordeel ligt voor de hand: direct aan de slag en snel de behandeling die je nodig hebt. “Wij zijn er erg tevreden mee, want de rompslomp in de gezondheidszorg moet echt minder”, reageert Robert van Woensel, voorzitter van het Regionaal Genootschap Fysiotherapie in Noord-Holland. “Wij hebben daar lang op aangestuurd, omdat het ook een erkenning is van de kennis in onze beroepsgroep. We behandelen niet zomaar iemand, we kunnen dat zelf goed beoordelen.”

Van Woensel: “Die proberen er toch weer een vinger achter te krijgen. Zij verbinden er weer zelf voorwaarden aan. “Zorgverzekeraar Achmea, die vooral in het zuidelijk deel van de provincie actief is, eist van de fysiotherapeuten dat ze onderling stevig samenwerken en elkaars specialisme onderkennen. “Dat is weliswaar wat omslachtig, maar daar kunnen we nog wel mee uit de voeten”, reageert van Woensel.

Moeizaam
Zorgverzekeraar Univé, vooral actief in het noorden van de provincie, hanteert een strengere voorwaarde. Volgens het genootschap verlopen de gesprekken moeizaam, omdat Univé in de polisvoorwaarden heeft opgenomen dat een verwijzing door een huisarts noodzaak blijft. Paula de Goede namens de zorgverzekeraar: “De directe toegang is er alleen wanneer de fysiotherapeut contracten heeft met ons. Daarnaast willen we dat er goede afspraken komen tussen de huisartsen en de therapeuten. Voorwaarde is dat de informatie over de patiënt direct bekend is bij de huisarts. Die twee groepen zijn hierover nog in gesprek.”

Verzekeraars mogen de eisen wel degelijk stellen omdat het om een aanvullende verzekering op het basispakket gaat, stelt De Goede. “De huisarts is in ons beleid de spil in de zorg. Die moet er vanaf weten. Wij willen zo de juiste behandeling voor het echte probleem. De patiënt wil zo snel mogelijk worden geholpen en op de beste plek. Soms is dat geen fysiotherapie. Om dat goed te laten beoordelen, heb je de huisarts wel nodig. Zodra de fysiotherapeut en de huisarts wel onderlinge afspraken hebben, hebben wij er geen problemen meer mee.”

Bedoeling
Het genootschap van fysiotherapeuten bestempelt de voorwaarden van Univé als ‘koudwatervrees’. Voorzitter Van Woensel: ,,Het gaat niet zomaar om afspraken zoals Univé stelt. Dit betekent niets anders dat de huisarts toestemming moet geven voor elke behandeling die wij geven. En dat betekent dat de fysiotherapeuten weer net als vroeger afhankelijk blijven van de goedkeuring door de huisarts. En dat is niet de bedoeling geweest van de nieuwe wet.”

“Door het nieuwe systeem gaat de verzekeraar toch weer op onze stoel zitten. Dat hoeft absoluut niet: alle therapeuten hebben speciaal een cursus gevolgd om de klacht van elke patiënt meteen te kunnen beoordelen, zodat desgewenst alsnog de huisarts wordt ingeschakeld. Wij lopen echt niet op de sportvelden zelf klantjes te ronselen, maar het lijkt erop alsof de verzekeraars daar toch bang voor zijn.”

Bron: Martin Menger, NHD
Aangemeld door cdamiaans