Fysiotherapeuten zien 11 procent minder patiënten

14

Fysiotherapeuten melden gemiddeld dat het afgelopen jaar 11 procent van de patiënten die het wel nodig hadden, om financiële redenen heeft afgezien van fysiotherapie. In achterstandswijken, waar mensen met lage inkomens wonen, gaat het zelfs om 14 procent. Ook 7 procent van de chronische patiënten stopt de behandeling. Dat blijkt uit een vragenonderzoek dat de SP heeft gehouden onder 555 fysiotherapeuten.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Fysiotherapie wordt sinds vorig jaar niet meer volledig vergoed door het ziekenfonds. Tweede-Kamerlid Kant van de SP vindt dat fysiotherapie weer in het pakket moet worden opgenomen. Aanvullende verzekeringen zijn voor veel mensen te duur, met als gevolg dat ze niet of onvoldoende verzekerd zijn, legde ze zaterdag uit.

Chronische patiënten kunnen zich niet altijd voldoende bijverzekeren omdat er geen acceptatieplicht is. De belangrijkste gevolgen van het afzien van fysiotherapie zijn verergering van klachten en risico op chroniciteit, langdurig ziekteverzuim, een groter beroep op duurdere zorg en een vermindering van de zelfstandigheid.

Dat geldt vooral voor ouderen, die hierdoor eerder in een sociaal isolement geraken. Op termijn leidt dat alleen maar tot hogere zorgkosten, stelt Kant.

Verder blijken de fysiotherapeuten gemiddeld 27 dagen kwijt te zijn aan zaken die te maken hebben met verzekeringen. Belangrijkste oorzaken van deze bureaucratische lasten zijn de controlesystemen van zorgverzekeraars en de marktwerking. Soms hebben fysiotherapeuten te maken met vijftien tot dertig verschillende zorgverzekeraars.

Kant wil dat minister Hoogervorst (Volksgezondheid) die bureaucratie aanpakt. De vergoedingssystemen moeten simpeler en uniformer en de minister moet onderzoeken of voor fysiotherapeuten niet eenzelfde abonnementssysteem kan komen als nu bij huisartsen bestaat. Die krijgen nu een vast bedrag per ziekenfondspatiënt.

Hoogervorst wil echter juist bij huisartsen ook een consulttarief invoeren. Hij wil de tarieven zelfs loslaten en wat hem betreft mogen fysiotherapeuten daar dit jaar mee experimenteren. Uit het onderzoek van de SP blijkt dat ruim de helft van de ondervraagde fyiotherapeuten daar tegen is. Van de fysiotherapeuten die in een achterstandswijk werken is dit 70 procent. Wat Kant betreft laat Hoogervorst zijn plan varen en voert hij een ‘fatsoenlijk’ tarief in.

Bron: Telegraaf

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.