Fysiotherapeut wacht omzetstrop in 2014

156

Steeds minder mensen kiezen in 2014 voor een aanvullende verzekering. Diverse vergelijkingssites en zorgverzekeraars zien dat steeds meer mensen kiezen voor alleen een basisverzekering. Het gevolg daarvan is dat steeds minder mensen naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut of tandarts gaan, wanneer zij dat zelf moeten betalen. De gevolgen hiervan voor fysiotherapeuten en tandartsen zijn desastreus.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Besparen

Volgens Sophie van der Zee van Zorgverzekering.net is het niet zo gek dat mensen steeds vaker de keus maken om alleen een basisverzekering af te sluiten. Aanvullende verzekeringen zijn vaak duur en dekken vaak meer zorg dan je eigenlijk gebruikt. Je betaalt dus ook voor zorg die je helemaal niet nodig hebt. Door goed te kijken naar welke zorg je nodig hebt, kun je flink besparen, en dat is ook wat consumenten steeds meer doen. Toch is de focus op alleen besparen niet voldoende. Het is nooit verstandig om dan maar niet naar bijvoorbeeld de fysiotherapeut te gaan, terwijl dat eigenlijk wel nodig zou zijn.

Fysiotherapeuten

Patiënten kiezen er steeds vaker voor om niet zich niet te laten behandelen door een fysiotherapeut, wanneer zij geen aanvullende verzekering voor fysiotherapie hebben. Patiënten moeten de kosten voor de fysiotherapeut dan zelf betalen en kunnen dat soms niet, of vinden het te duur. Dit heeft grote gevolgen voor fysiotherapeuten. Uit een rondvraag onder fysiotherapeuten blijkt dat hen door deze ontwikkeling het komende jaar een omzetstrop te wachten staat.

Ook het KNGF (Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie) herkent wat fysiotherapeuten aangeven: “We herkennen het geluid van fysiotherapeuten dat (in bepaalde gebieden) minder mensen de fysiotherapeut bezoeken. Vooral sinds fysiotherapie grotendeels niet meer vanuit de basisverzekering vergoed wordt, gaan meer mensen vanuit kostenoverweging niet naar de fysiotherapeut” aldus Daniëlle Elings van het KNGF. Elings licht toe: “Fysiotherapie is noodzakelijk om de verergering van klachten te voorkomen. Het uitstellen van behandelingen of er zelfs geheel van afzien, gaat ten koste van de gezondheid van de patiënt. Wij raden mensen aan een goede afweging te maken en de aanvullende zorgverzekering niet zomaar op te zeggen.”

Tandartsen

Hetzelfde geldt voor tandartsen. Steeds minder mensen kiezen ervoor om geen aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Uit een rondvraag onder tandartsen blijkt ook dat steeds meer mensen minder vaak naar de tandarts gaan voor controle of bijvoorbeeld kiezen om bepaalde behandelingen niet te ondergaan, omdat zij de kosten hiervoor niet kunnen opbrengen. Net als voor de fysiotherapeuten, betekent dat ook voor tandartsen een forse daling in de omzet.

Ook de NMT (Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde) bevestigt deze daling van de omzet. Volgens Dianne Paarhuis, woordvoerder van de NMT, gaan mensen nog wel naar de tandarts, maar worden niet acute behandelingen uitgesteld. “Patiënten die voorheen ook geen aanvullende tandartsverzekering hadden, hebben hier al eerder bewust voor gekozen en ingeschat de kosten zelf te kunnen betalen. Mensen die nu puur uit kostenoverweging de tandartsverzekering opzeggen, kunnen mogelijk toch in de problemen komen wanneer tandheelkundige zorg nodig is.”, aldus Paarhuis van de NMT.

Bron: zorgverzekering.net

7 REACTIES

  1. Ja en hou nou maar es op met zeuren en twitteren en kom es in actie en kijk naar kansen en uitdagingen ipv te klagen :*)

  2. Leestip:
    Is een aanvullende verzekering nog wel voor iedereen weggelegd? door het NIVEL

    Steeds minder mensen zijn aanvullend verzekerd. Of mensen wel of niet een aanvullende verzekering hebben, hangt samen met kenmerken als leeftijd, geslacht, ervaren gezondheid en inkomen. De verwachting is dat deze trend door zal zetten. Mensen lijken steeds kritischer te kijken of zij bepaalde zorg nodig denken te hebben en besluiten dan of zij zich voor deze zorg aanvullend verzekeren. Dit betekent dat de kosten van de zorg in de aanvullende verzekering ook steeds meer gedragen moeten worden door de mensen die deze zorg gebruiken. De premie voor deze aanvullende verzekering loopt langzamerhand op richting de kosten die deze verzekerden zelf maken. Om de premie per verzekerde te drukken kunnen zorgverzekeraars proberen om de verzekering aantrekkelijk te maken voor mensen die de zorg niet gebruiken. Wat momenteel gebeurt, het differentiëren van de premie voor de aanvullende verzekering op basis van leeftijd, kan hiertoe bijdragen.

  3. Fysiotherapie op verwijzing van een arts moet gewoon terug in de basisverzekering. En tot die tijd zou het KNGF-bestuur moeten lobbyen om de aanvullende verzekeringen zo te laten omvormen dat men zich per soort therapie aanvullend kan verzekeren. Een ‘custom-made’ AV, anders gezegd.

  4. Maak het allemaal maa niet te ingewikkeld. Het begint bij een groot overschot aan praktijken die allemaal een leuke omzet willen draaien. De tijd van alles maar behandelen is voorbij. Waarom alles behandelen als veel klachten ook spontaan kunnen verdwijnen, of met lichte medicatie. De trechter van Dunning was zo gek nog niet, zeker nu geld een schaars goed wordt. En praat me niet over evidence-based behandelen. Elke therapeut geeft er zijn eigen draai aan.
    Alleen nog op verwijzing va huisarts kan het tij keren en de kwaliteit terugbrengen.

    • joost,
      los van een mogelijk overschot aan fysiotherapeuten zie ik ook regelmatig dat fysiotherapie niet wordt ingezet waar dat wel van betekenis kan zijn. ik ben het met je eens dat evidentie een rekbaar begrip is waar naar voorkeur een draai aan gegeven kan worden.
      ik ben het niet met je eens dat de huisarts het tij kan keren. de huisartsen lijken zich eerder terug te trekken binnen hun eigen toko, de eigen discipline, het eigen domein. verwijsbriefjes zijn in de optiek van vele huisartsen niet meer nodig en worden niet uitgeschreven, als het al komt tot een verwijzing.
      de LHV roept niet voor niets dat de huisarts met een zeer beperkt budget het overgrote deel van de “gezondheidsproblemen” oplost. je hoort ze denken: waarom zou ik verwijzen naar die “betweters” die je eigenlijk maar voor de voeten lopen met hun knakje en hun naaldjes en verzoeken om een foto.

      • Precies, je geeft het antwoord op de problemen in je laatste zin heel duidelijk weer. De claims van therapeuten om heel veel “gezondheidsproblemen” op te lossen zijn nauwelijks gestaafd, en omdat huisartsen op een heel andere golflengte zitten kun je verwachten dat verwijzingen een geheel ander karakter krijgen. Steeds meer uitgekauwde klachten in de praktijk, vaak psychosociaal. Ja….en is dit nu fysiotherapie? Misschien deels.
        De DTF is naar mijn idee mede oorzaak van het afglijden van de kwaliteit. Zeker bij afnames in omzet is elke klacht welkom. Dit wil je toch niet en denk je dat huisartsen je dan nog serieus nemen. De beeldvorming wordt door therapeuten verkeerd neergezet
        Nee…Fysiotherapie moet zich, misschien wel weer tot frustratie van velen, opnieuw positioneren als een echte werker in de zorg, waarbij het belang van de patient voorop hoort te staan.

Reacties zijn gesloten.