Stabilisatie CMC 1

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #11882

   Beste collega’s,

   Ik heb helaas geen abonnement op Journal Of Hand Surgery.

   Wie zou mij iets kunnen melden over een stabilisatie OK basis MC 1 met flexor carpi radialis split?

   Met collegiale groeten,
   Peter van der Salm.

  • #11904
   Avatar fotoRob
   Sleutelbeheerder

   Beste Peter,Handtherapie valt niet onder mijn specialismen, ik vond echter wel dit bericht.Een vertaling staat hier.Mogelijk heb je er toch wat aan.

  • #11905

   Beste Rob,

   Via een oudstagiaire, die momenteel een masteropleiding volgt, heb ik het betreffende artikel uit Journal of Handsurgery.

   Dank voor je moeite.

   Met collegiale groeten,
   Peter van der Salm.

  • #11906
   Avatar fotovan Huis
   Deelnemer

   Geachte heer van der Salm,
   Patiënten met specifieke hand en polsproblemen worden gelukkig steeds vaker chirurgisch behandeld door speciaal daarvoor opgeleide plastisch handchirurgen. Gezien de complexiteit van anatomie, biomechanica en functionaliteit en de daarmee gepaard gaande specifieke protocollaire nabehandeling, hebben inmiddels ook diverse fysio- en ergotherapeuten zich specifiek geschoold in de behandeling van handletsels.
   Ik zou u willen adviseren patiënten met soortgelijke problematiek het recht te geven op behandelaars met specifieke kennis en vaardigheden. Wellicht is het in dat kader verstandig uw patiënt door te verwijzen naar een handtherapeut.
   Met vriendelijke groet,
   Rob van Huis, Handencentrum Utrecht, – link –

  • #11907
   Avatar fotoJoop Gerretse
   Deelnemer

   Beste Peter,

   Wat collega Rob van Huis hierboven betoogt daar is wat mij betreft geen speld tussen te krijgen. Deze situatie past perfect in het rijtje Onbewust Onbekwaam – Bewust Onbekwaam – Bewust Bekwaam – Onbewust Bekwaam, wat je ongetwijfeld nog zult kennen uit de verschillende verplicht opgelegde cursussen voor registratie in het Kwaliteitsregister. Wanneer je eerlijk bent dan zou je jouw kennis en kunde in deze specifieke situatie kunnen inschalen onder de noemer Bewust Onbekwaam.

   Je hebt ooit al eens eerder van mij het adres bij jou in Leiden gehad van een oud-cursist van de Praktijk Opleiding HandTherapie, dus wat let je om jouw patiënt daar naartoe door te verwijzen?

   Groet, Joop

  • #11908

   Beste Joop en Rob,

   Ik ben op de hoogte van jullie stellingen.
   Alle verbijzonderingen claimen op een soorgelijke wijze behandelingen op hun domein zodat er voor een ervaren generalist (bijna) geen plaats meer is.
   De psychosomatisch werkende fysiotherapeuten zijn wat dat betreft een uitzondering, want die hebben in hun competentieprofiel in abstractie vastgelegd welke niveau’s op het terrein van de psychosomatiek behandeld kunnen worden door de generalist en welke niet.
   Dit voorkomt doorschietend ‘gilde-denken’ met alle nadelen van dien.
   Hoe luidt ‘jullie’ competentieprofiel met het principe van genoemde twee niveau’s?

   Overrigens begrijp ik dat jullie, louter uit mijn vraagstelling, mij
   in deze Bewust Onbekwaam achten.
   Is hier enige toelichting op te geven?

   Met collegiale groeten,
   Peter van der Salm.

Weergave van 5 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.