Een rugzak met gewichten reduceert valkans ouderen

112

Oudere vrouwen met bochtige ruggengraten kunnen wellicht hun balans verbeteren en de kans op vallen verminderen door gebruik te maken van gewichten en programma van lichamelijke oefeningen. Dit blijkt uit een nieuwe studie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

De onderzochte vrouwen leden aan gewelfde ruggengraten door osteoporose (botontkalking). Dit heeft spanning op de ruggengraat tot gevolg en daarmee rugpijn. Bovendien neemt door deze aandoening het risico op vallen toe, schrijven onderzoekers aan de Mayo Clinic College of Medicine in Minnesota.

Verzwaarde elementen
Eerdere studies hadden al aangetoond dat een verzwaarde rugzak de perceptie van de juiste positie van de rug kon verbeteren. In deze studie werd bekeken of verzwaarde elementen op de rug de kans op vallen bij oudere vrouwen zou kunnen terugbrengen.

Verschuiven van zwaartepunt
“De meeste onderzoeken richten zich op de effecten van pijnstillers, zwakte in de spieren van de lagere extremiteiten en neuro-musculaire ziektes,” aldus een van de onderzoekers. “In dit onderzoek wilden we bekijken wat de effecten waren van het verschuiven van het zwaartepunt en wilden we de kracht van de rug verbeteren en de wijze van lopen.”

Gewicht centreren boven de benen
De onderzoekers onderwierpen de vrouwelijke patiënten met gewelfde ruggengraten aan een programma van vier weken, waarin zij oefeningen moesten doen om hun balans te verbeteren, terwijl ze een passend harnas droegen met gewichten. Dit alles met de bedoeling om de kandidaten te leren om hun eigen gewicht beter te centreren boven hun benen. Het gewicht op hun rug was om het voorwaartse gewicht van hun torso te compenseren. De vrouwen moesten dagelijks dertig minuten in de ochtend en dertig minuten in de middag het harnas dragen.

Verrassend
De resultaten bleken verrassend, aldus de onderzoekers. Niet alleen hun balans ging vooruit, maar ook werd het risico om te vallen teruggebracht, waren hun rugspieren sterker, en hadden ze minder last van rugpijn. Bovendien was de tred van de kandidaten verbeterd en bleken de vrouwen in staat om sneller te lopen.

Bron: Zibb