Donker kind heeft sterkere botten

121

Tussen blanke, donkere en Aziatische kinderen bestaan genetische verschillen in botdichtheid. Dat blijkt uit een Amerikaans-Rotterdamse studie.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Philadelphia

Het onderzoek naar botdichtheid bij kinderen van diverse komaf is uitgevoerd door wetenschappers van het Childeren’s Hospital of Philadelphia en het Erasmus MC. De onderzoekers hebben de botten van bijna zesduizend scholieren bestudeerd. De kinderen zijn verdeeld in ‘blank’, ‘zwart’ en ‘Aziatisch’.

Oorsprong

De botdichtheid van donkere kinderen bleek hoger dan die van blanke of Aziatische. De onderzoekers leggen hier verband met de oorspronkelijke regio waar de mensheid is ‘geboren’: Oost-Afrika. Daarvandaan hebben mensen zich verspreid over alle continenten, zo nemen wetenschappers aan.

Fysiek aangepast

Tijdens de migratie over de aarde, die 100.000 tot 200.000 jaar in beslag zou hebben genomen, heeft de mens zich genetisch aangepast. Buiten Afrika werden de botten lichter. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat dit een gevolg was van het afleggen van enorme afstanden: de verspreiding over de hele wereld. Ook de huid onderging veranderingen buiten Afrika. De mensen leefden verder verwijderd van de evenaar, vingen minder zonlicht en hun huid werd lichter.

Invloed leefstijl

De invloed van de migratie is dus genetisch bepaald en tot de dag van vandaag meetbaar, ook bij het verre nageslacht. De structuur en sterkte van onze botten is deels erfelijk bepaald, en wordt voor een derde beïnvloed door leefstijlfactoren als voeding en beweging.

Botbreuken

Rivadeneira: “Wat ooit buiten Afrika een voordeel was, lichte botten, is in de moderne maatschappij een nadeel. We bewegen weinig meer. Blanken, en in mindere mate Aziaten, lopen door hun aangepaste botten een groter risico op botbreuken dan zwarte mensen.”

Bron: Erasmus MC
Onder: genetisch bepaald voordeel voor hoge botdichtheid Rood: zeer hoog, paars: hoog, blauw: gemiddeld

Bron: ErasmusMC

1 REACTIE

  1. Hoever gaan de epidemiologen om de biologische achtergronden van fenotypes op niet wetenschappelijke wijze en juist contra evolutionair- geneeskundig te “verklaren”? Wat is de boodschap: hadden we maar niet van ons geboorte continent moeten afgaan? Hebben ze gekeken naar de intrinsieke belasting-en beweeg patronen van deze ook in veel andere aspecten van het dagelijks leven in cultuur verschillende groepen. Hoe denken deze onderzoekers over het endemisch voorkomen van “Engelse ziekte”in de negentiende eeuw , of de nu in verstedelijkt en sedentair levende Chinese jeugd, die massaal aan osteopenie aan het lijden zijn, voor het eerst gevonden bij kinderen, die scoliose hebben.
    Het samenwerken met Amerikaanse wetenschappers/ epidemiologen, die de oude anatomisch fysiologisch onderbouwde wetgeving hoe bot sterk wordt en zijn vorm krijgt( Wollf’s Law) niet eens overbrengen in de medische studies geeft geen garantie van het vinden van de waarheid. Goede borging van de benodigde beweeg en belastingcycles in de ontwikkeling tot volwassene en als vorm van onderhoud van de botkwaliteit daarna is de niet in Afrika en kennelijk ook niet in zuid Amerika rond de evenaar levende volken ( die waren toch Aziatisch van origine?) kennelijk niet gegeven. Waarom is wonen langs de evenaar in Azië dan niet van invloed. Hebben de onderzoekers werkelijk een set genen gevonden die passen bij sterk Afrikaans bot of juist slap Aziatisch bot of beleven we een heerlijk “ins Blaue hineininterpretieren” van niet biologisch geschoolde statistici waar geen beleidsmaker iets aan heeft en waarschijnlijk alleen de farmaceutische industrie garen bij gaat spinnen. Waarom zagen we in de Alpenstreken en de Kaukasus mensen zeer oud worden, recht van lijf en leden en kwamen de in de sedentaire maatschappij almaar vaker voorkomende osteoporose fracturen daar niet voor? Mutanten? , stiekeme asielzoekers uit Afrika? En de mid -en oosteuropese school- en thuiscultuur van goede houding en bewegen leverde voor 1960 ook hier nauwelijks van dit soort fracturen op in Nederland, zeker niet op het platteland.

Reacties zijn gesloten.