Catharina-ziekenhuis start Bekkenbodempoli

20

proliftIn Nederland kampen naar schatting 850.000 tot 1 miljoen mensen met bekkenbodem gerelateerde klachten. Een exacter cijfer is niet te geven omdat er bij veel patiënten een taboe heerst om over deze klachten te praten. Dat was één van de redenen om eerder dit jaar een pilot te starten voor een bekkenbodempoli. Op de bekkenbodempoli worden patiënten door een team van specialisten onderzocht en behandeld en hoeven zij hun soms intieme verhaal maar één keer te vertellen. De pilot bleek zo succesvol dat de Bekkenbodempoli nu een definitieve plaats heeft in het Catharina-ziekenhuis.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Bekkenbodemproblemen kunnen ontstaan als de bekkenbodem niet goed (meer) functioneert. Vaak ligt de oorzaak in een verslapping van bindweefsel en spieren van de bekkenbodem, waardoor deze niet voldoende steun biedt, of door te gespannen bekkenbodemspieren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als moeite met het ophouden van de urine, het gevoel dat er iets uit de schede naar buiten zakt, aan verstopping lijden of juist ontlasting verliezen. Door deze klachten kunnen zelfs seksuele problemen ontstaan.

Unieke samenwerking in Zuidoost Brabant

Soms ligt de oorzaak van een klacht duidelijk op één vakgebied; deze patiënten gaan dan ook direct naar de daarvoor gespecialiseerde arts. De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen echter dicht tegen elkaar aan. Het is daarom niet altijd duidelijk op welk medisch vakgebied de oorzaak van de klachten ligt. Daarnaast hebben sommige mensen meerdere klachten tegelijkertijd. Voor deze patiënten is de Bekkenbodempoli bedoeld. In veel ziekenhuizen in Nederland werken een uroloog en gynaecoloog al samen. Op de Bekkenbodempoli in het Catharina-ziekenhuis zijn daarnaast ook een maag-darm-lever-arts, chirurg, seksuoloog en een bekkenfysiotherapeut betrokken. Daardoor zijn alle specialismen die enigszins betrokken zijn bij bekkenbodemproblemen in één team vertegenwoordigd en dat is uniek in de regio Zuidoost Brabant.

Doorlooptijd verkort met 50% en één aanspreekpunt

Patiënten die aan de bovengenoemde criteria voldoen, worden door de huisarts of specialist naar de Bekkenbodempoli doorverwezen. Een speciaal opgeleide verpleegkundige (nurse practitioner) is de schakel tussen de verschillende betrokken specialisten in het team. Zij vormt zich aan de hand van vragen een beeld van de klachten. Indien nodig regelt zij aanvullend onderzoek voor de patiënt bij de juiste specialist binnen het team en coördineert het behandeltraject. Op deze manier hoeft de patiënt zijn of haar soms intieme verhaal maar één keer te vertellen. Bijkomend voordeel hiervan voor patiënten is dat het traject van aanmelding tot aan het opstellen van het behandelplan is teruggebracht van 12 weken tot 6 weken. Er wordt gestreefd dit verder terug te brengen naar 2 weken. n Nederland kampen naar schatting 850.000 tot 1 miljoen mensen met bekkenbodem gerelateerde klachten. Een exacter cijfer is niet te geven omdat er bij veel patiënten een taboe heerst om over deze klachten te praten. Dat was één van de redenen om eerder dit jaar een pilot te starten voor een bekkenbodempoli. Op de bekkenbodempoli worden patiënten door een team van specialisten onderzocht en behandeld en hoeven zij hun soms intieme verhaal maar één keer te vertellen. De pilot bleek zo succesvol dat de Bekkenbodempoli nu een definitieve plaats heeft in het Catharina-ziekenhuis. Bekkenbodemproblemen kunnen ontstaan als de bekkenbodem niet goed (meer) functioneert. Vaak ligt de oorzaak in een verslapping van bindweefsel en spieren van de bekkenbodem, waardoor deze niet voldoende steun biedt, of door te gespannen bekkenbodemspieren. Hierdoor kunnen klachten ontstaan als moeite met het ophouden van de urine, het gevoel dat er iets uit de schede naar buiten zakt, aan verstopping lijden of juist ontlasting verliezen. Door deze klachten kunnen zelfs seksuele problemen ontstaan.

Unieke samenwerking in Zuidoost Brabant
Soms ligt de oorzaak van een klacht duidelijk op één vakgebied; deze patiënten gaan dan ook direct naar de daarvoor gespecialiseerde arts. De bekkenbodem, de blaas, de darmen en de schede liggen echter dicht tegen elkaar aan. Het is daarom niet altijd duidelijk op welk medisch vakgebied de oorzaak van de klachten ligt. Daarnaast hebben sommige mensen meerdere klachten tegelijkertijd. Voor deze patiënten is de Bekkenbodempoli bedoeld. In veel ziekenhuizen in Nederland werken een uroloog en gynaecoloog al samen. Op de Bekkenbodempoli in het Catharina-ziekenhuis zijn daarnaast ook een maag-darm-lever-arts, chirurg, seksuoloog en een bekkenfysiotherapeut betrokken. Daardoor zijn alle specialismen die enigszins betrokken zijn bij bekkenbodemproblemen in één team vertegenwoordigd en dat is uniek in de regio Zuidoost Brabant. Doorlooptijd verkort met 50% en één aanspreekpunt Patiënten die aan de bovengenoemde criteria voldoen, worden door de huisarts of specialist naar de Bekkenbodempoli doorverwezen. Een speciaal opgeleide verpleegkundige (nurse practitioner) is de schakel tussen de verschillende betrokken specialisten in het team. Zij vormt zich aan de hand van vragen een beeld van de klachten. Indien nodig regelt zij aanvullend onderzoek voor de patiënt bij de juiste specialist binnen het team en coördineert het behandeltraject. Op deze manier hoeft de patiënt zijn of haar soms intieme verhaal maar één keer te vertellen. Bijkomend voordeel hiervan voor patiënten is dat het traject van aanmelding tot aan het opstellen van het behandelplan is teruggebracht van 12 weken tot 6 weken. Er wordt gestreefd dit verder terug te brengen naar 2 weken.

Bron: Catharina-Ziekenhuis Eindhoven