Caroline Speksnijder winnaar proefschriftprijs WCF

78

Op 28 maart 2012 is tijdens de Wetenschapsdag Fysiotherapie door het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) van het Koninklijk Nederlands Fysiotherapiegenootschap (KNGF) de WCF-proefschriftprijs uitgereikt aan dr. Caroline Speksnijder.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het proefschrift van Caroline Speksnijder viel op door de bijzondere doelgroep waar de fysiotherapie een belangrijke bijdrage kan leveren, maar waar weinig onderzoek naar gedaan wordt.

‘Het proefschrift, getiteld ‘Function after oral oncological intervention, reconstruction and rehabilitation’, is op alle fronten van hoog niveau. In haar proefschrift durfde Caroline het aan onderzoek te doen binnen het domein van de orofaciale fysiotherapie, waarbij zij een kauwtest ontwikkelde en de effecten van oraal oncologische interventies op het functioneren van mond, nek en schouders in kaart bracht. Goede artikelen van goede kwaliteit met een grote relevantie binnen het vakgebied van de orofaciale fysiotherapie, die op deze wijze nogmaals haar bestaansrecht laat zien als meerwaarde voor de patiënt en de zorg.’

Conclusies

Het onderzoek in dit proefschrift toonde aan dat een sterkere achteruitgang in functie optreed bij patiënten met grotere tumoren en een hogere mate van lymfkliermetastasen. Grotere tumoren en meer uitgebreide lymfkliermetastasen in de nek worden met een uitgebreidere therapie behandeld. In ons onderzoek zagen we geen verdere functieafname als gevolg van de radiotherapie in de periode kort na chirurgie en kort na radiotherapie. Op korte termijn had bestraling dus geen significant effect op de functie. Echter, op dat moment zouden mogelijke effecten van radiotherapie op de functie overschaduwd kunnen zijn door de gevolgen van de chirurgische ingreep. Een aantal functies herstelden gedeeltelijk in het eerste jaar na de interventie. Herstel van functie was minder evident bij patiënten met een meer intensieve chirurgische ingreep. Waarschijnlijk heeft herstel meer tijd nodig voor deze patiënten. Onze retrospectieve studie leerde dat na vijf jaar een deel van de patiënten behandeld voor mondkanker nog steeds een verminderde speekselproductie, dentale status, kauwfunctie en lipcompetentie rapporteert.

Bekijk de samenvatting van het proefschrift
Bron: UMC Utrecht

4 REACTIES

Reacties zijn gesloten.