Behandeling van dwarslaesie internationaal vergelijken

18

Het proefschrift van Sacha van Langeveld beschrijft de ontwikkeling en toepassing van een betrouwbaar registratiesysteem van paramedische revalidatietherapie gericht op mobiliteit en zelfverzorging bij patiënten met een dwarslaesie. In vergelijking met andere landen is in Nederland de opnameduur voor mensen met een dwarslaesie in gespecialiseerde revalidatiecentra lang.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Therapieprogramma’s kunnen inhoudelijk niet worden vergeleken omdat een betrouwbaar registratiesysteem ontbreekt. Dit was de directe aanleiding voor het ontwikkelen van een registratiesysteem voor paramedische dwarslaesie behandelingen, het Spinal Cord Injury Interventions Classification System (SCI-ICS). Het is het eerste Nederlandse registratiesysteem voor revalidatie in het algemeen en is het eerste registratiesysteem voor dwarslaesierevalidatie wereldwijd.

Van Langeveld onderzocht de therapie in 5 gespecialiseerde revalidatiecentra in 3 landen, Nederland (3), Noorwegen en Australië, onderzocht. Het blijkt dat de therapie in de Nederlandse centra niet veel van elkaar verschilt, maar dat er wel duidelijke verschillen zijn tussen landen. Zo wordt er in Nederland meer sport gegeven. Het aantal uren therapie per week is daarentegen in Nederland lager dan in Noorwegen en Australië.

Met het SCI-ICS is het mogelijk geworden om de inhoud van therapie voor mensen met een dwarslaesie vast te leggen. Deze informatie kan worden gekoppeld aan behaalde resultaten.

Bron: uu.nl

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl