Beenspiertraining kan val ouderen voorkomen

57

Ouderen kunnen met het trainen van hun beenspieren een val voorkomen. Eén op de vier ouderen boven de vijfenzestig jaar valt één keer per jaar. Meestal gebeurt dat doordat zij struikelen. 

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Dit concludeert bewegingswetenschapper Mirjam Pijnappels van het VU medisch centrum. Zij onderzocht waarom ouderen boven de vijfenzestig vaak vallen als zij struikelen en jongeren nauwelijks. Pijnappels liet zowel de jongeren als de ouderen over een soort catwalk lopen. Zij werden af en toe tot struikelen gebracht door een obstakel dat plotseling uit de vloer verscheen. Zij droegen een opvangtuig, zodat ze niet echt konden vallen.
Tijdens het lopen en struikelen werden de bewegingen, spieractiviteit en krachten op de vloer gemeten. Het standbeen bleek bij jongeren sterk bij te dragen aan het balansherstel na struikelen. Zij genereerden snel grote spierkracht in dat been, zodat de draaisnelheid van het lichaam kon worden afgeremd. Bij ouderen bleek dit standbeen nauwelijks bij te dragen aan balansherstel. Zij konden minder snel spierkracht op bouwen. De reactiesnelheid van ouderen bleek niet afgenomen te zijn.

Bron: VU Medisch Centrum