“Balansbandjes Oranje werken niet”

28

Op verzoek van het TROS-consumentenprogramma RADAR heeft de Faculteit der Bewegingswetenschappen twee typen van de zogenaamde balansarmbandjes getest. Ook de bandjes die veel spelers van het Nederlands Elftal droegen tijdens het afgelopen WK voetbal in Zuid-Afrika zijn wetenschappelijk onder de loep genomen.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Door de Nederlandse voetballers werden de bandjes deze zomer een ware hype. De bandjes claimen dragers meer balans te geven, meer kracht en meer lenigheid. De afgelopen maanden zijn er volgens de importeur van één van de bandjes wekelijks duizenden verkocht.

Na een intensieve test, waarbij twee typen balansbandjes (Power Balance en Xtreme Power Balance) en een placebo getest zijn onder twintig proefpersonen, kwam de universiteit tot de klip en klare conclusie dat de bandjes geen enkel effect hebben op lenigheid, balans en kracht. Peter Hollander van de Faculteit der
Bewegingswetenschappen: “Nu we het onderzoek gedaan hebben en we alle getallen op een rijtje hebben gezet, kun je zien dat er geen enkel effect is van de polsbandjes.”

Vorige week oordeelde de Reclame Code Commissie al dat de uitingen van de Nederlandse importeur van de Power Balance armbandjes misleidend zijn.

Bron: VU.nl

5 REACTIES

  1. Ik ben blij met dit soort onderzoeken omdat het schijnbare onzin of magie onder de loep neemt. Gelukkig komt er uit te voorschijn uit dat het om echte onzin gaat.
    Ik hoop dat deze uitslag op de voorpagina van de kranten komt.

  2. Moet ik dit onderzoek van de faculteit bewegingswetenschappen van de VU serieus nemen of is het een brooje aap verhaal? Zo ja dan zijn er nog vele onderzoeken te gaan denk ik, bijv. die dame in de blauwe jurk uit Tiel, maar het doet de geloofwaardigheid van deze onderzoekers geen goed.

  3. @Fysiotherapieter:
    Op verzoek van TROS Radar is er een onderzoek uitgevoerd. We mogen er dus vanuit gaan dat het geenszins geïnitieerd is vanuit de VU zelf.

  4. beste rive

    Tis goed maar de VU bepaalt toch wat zij onderzoeken en niet een tv-programma als radar! Immers de VU gaat op het verzoek in en ik neem aan dat zij echt wel een commissie hebben die eventuele verzoeken tot onderzoek op hun waarde/ eventuele uitkomst vooraf beoordelen. Wellicht spelen hier mediadruk cq commercie een rol.

  5. Mijn waarde, Het broodje aap waren de armbandjes en niet de VU. Het effect was gelijk aan placebo, dus het helpt natuurlijk wel. Elk bijgeloof kan helpen onzekerheid te verminderen. Onzekerheid vermindert de concentratie en dus de prestaties in beslissende momenten. Hiervoor worden ook andere rituelen en sieraden gebruikt. De kijkers thuis deden hier ook aan mee. Echter is het tekenend voor de psychische toestand en begeleiding van onze voetballers als zo zelfveronzekerheid zijn en dit met zulke kul willen wegnemen. Daarbij zijn de beweringen van frequenties e.d gewoon bedrog. Ze zouden dus wel verkocht mogen worden onder de noemer geluksarmbandjes.

Reacties zijn gesloten.