Ambulant ReumaCentrum (ARC) in de St.Maartenskliniek

26

Van rust naar dagbehandelingDe reumazorg is de laatste decennia sterk veranderd. Nog niet zolang geleden vormde bedrust de kern van de behandeling. Door het aangetaste gewricht of spier in dezelfde stand te houden, verwachtte men dat de ontsteking zou afnemen. Ingewikkelde metalen constructies hielden alles op z’n plaats zodat beweging van het aangedane lichaamsdeel uitgesloten was. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat patiënten zo weken, soms wel maanden in bed moesten doorbrengen. Het inzicht in de reumatologie dat ‘rust roest’, leidde tot een heel andere en actievere benadering. Dankzij betere medicijnen blijven patiënten veel langer op de been. Vaak volstaat een vorm van dagbehandeling en is ziekenhuisopname niet noodzakelijk. Twee jaar geleden opende de Sint Maartenskliniek dan ook een Ambulant Reumacentrum (ARC) waar reumapatiënten één of enkele keren per week door een deskundig team behandeld worden en ’s avonds gewoon weer thuis zijn. Dat het ARC voorziet in een behoefte, blijkt uit de explosieve groei van de laatste jaren. In 2003 verzorgde het reumacentrum maar liefst 5.471 dagbehandelingen, daarmee behoort het tot de grootste reumadagbehandelingcentra van Nederland.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Behandeling, begeleiding en onderzoek

Patiënten met een reumatische aandoening, hebben niet alleen te maken met hun ziekte maar ook met veranderingen in het dagelijkse leven. Het reumacentrum van de Sint Maartenskliniek behandelt daarom niet alleen de reumatische ziekte maar begeleidt patiënten ook in het leren omgaan met de gevolgen voor de woon-, leef- en werksituatie. De zorg is afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt en op de fase van de ziekte. Er wordt een team van deskundigen gevormd dat samen de behandeling op zich neemt. Dit team kan bestaan uit een reumatoloog, gespecialiseerde verpleegkundigen, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een psycholoog, een maatschappelijk werker en orthopaedisch chirurg gespecialiseerd in reumachirurgie. In het Sportmedisch Centrum van de Maartenskliniek kunnen reumapatienten advies en begeleiding krijgen bij beweging en sport. Daarnaast doet de Sint Maartenskliniek onderzoek naar verschillende aspecten van reuma, o.a. naar hoe de manier van omgaan met de ziekte effect heeft op het dagelijkse leven en hoe de handvaardigheid en zelfredzaamheid van reumapatienten kan worden verbeterd. Het reumacentrum heeft ook veel ervaring en kennis over reuma bij ouderen boven de 75 jaar; deze patiënten kunnen terecht op een speciaal spreekuur.

Reumafonds

Ruim anderhalf miljoen Nederlanders hebben reuma. Dat is één op de tien inwoners. Met andere woorden: iedereen krijgt er vroeg of laat in zijn omgeving mee te maken. Toch weten maar weinig mensen wat de ziekte precies inhoudt. Daarom brengt het Reumafonds reuma en de gevolgen van reuma zo breed mogelijk onder de aandacht. Want veel mensen realiseren zich niet hoe reuma iemands leven kan veranderen. Duizenden vrijwilligers gaan in de week van 14 tot en met 20 maart op pad om te collecteren voor het Reumafonds. Want het Reumafonds heeft geld nodig, veel geld. De collecte vormt een belangrijke bron van inkomsten voor het fonds. De opbrengst gebruikt het Reumafonds enerzijds voor de bestrijding van reuma en wel door de financiering van wetenschappelijk onderzoek om oorzaken te vinden en tot betere behandeling te komen. Anderzijds wil het Reumafonds mensen met reuma helpen de ziekte beter draagbaar te maken door voorlichting, individuele financiële hulp, aangepaste vakanties en het ondersteunen van patiëntenorganisaties.

Bron: St.Maartenskliniek