Adviesbureau maakt zich sterk voor fysiotherapeuten

32

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea onderhandelt stevig met de fysiotherapeuten. Dat beweert directeur Guus van Montfort in het Haarlems Dagblad van donderdag 18 november.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Onzin, zegt Pim Bruinzeel van Praktijk Support in Heemskerk die 30 fysiotherapiepraktijken in deze regio begeleidt en ondersteunt bij de onderhandelingen. Er wordt in het artikel gesuggereerd dat er stevig wordt onderhandeld over het uurtarief dat fysiotherapeuten in rekening mogen brengen. Met wie dat gebeurt en met welk resultaat blijft in het midden.

De overheid nodigt zorgverleners uit direct te onderhandelen met de zorgverzekeraar. Daar zou de marktwerking mee gediend zijn. Hét antwoord op de kostenexplosie in de zorg. Concurrentie tussen zorgverzekeraars en concurrentie tussen zorgverleners bewerkstelligt kostenreductie. De nieuwe mededingingswet geeft daar richting aan en de Nederlandse Mededingings Autoriteit controleert.

Alles prima voor elkaar zou je denken. Niets is minder waar. Nu voor 2005 de overheid de deur open zet voor vrije tariefsonderhandelingen tussen fysiotherapeut en zorgverzekeraar wordt de boot door Achmea afgehouden. Dit in tegenstelling tot de boodschap die door Van Montfort in de rapportage wordt verkondigd. In plaats daarvan heeft hij een overeenkomst aan de fysiotherapeuten voorgelegd inclusief vaste prijzen, met de eis voor 1 december te tekenen.
Bij nader onderzoek van het contract blijkt dat een aanzienlijk aantal punten zeer onduidelijk is of ronduit niet is geregeld. Ook is naar voren gekomen dat bepaalde zaken door Achmea pas ingevuld zullen worden, als de handtekeningen al gezet zijn.

Deze manier van werken spreekt ons niet aan. Fysiotherapeuten hebben de laatste jaren te veelvuldig moeten slikken. De maat is vol. Deze noeste werkers in de eerstelijns gezondheidszorg komen nu op voor rechten die voor 2005 in de vorm van vrije tarieven worden geboden. Zij willen invulling geven aan de marktwerking zoals dat is bedoeld. Wij raden de fysiotherapeuten dan ook aan om nog niet te tekenen en uitstel te bedingen en dat pas op 31 december te doen. Dan is namelijk ook de strekking van de polisvoorwaarden bekend. De genoemde prijs in het artikel van 21,50 euro berust natuurlijk op een vergissing, het is geen uurtarief maar een zittingtarief. Fysiotherapeuten investeren sinds jaar en dag veel tijd en geld in kennis en kunde, anders dan in aanpalende disciplines in de zorg, betalen zij dat uit eigen zak. Om de praktijkinrichting up to date te houden zijn steeds grotere investeringen vereist. In de tariefstructuur is daar tot nu toe onvoldoende rekening mee gehouden. Het gevolg is sterk oplopende exploitatiekosten en onvoldoende verdiensten.

Sinds een jaar buigen een twintigtal praktijken in de IJmond, Haarlem en Zandvoort zich over de kansen in de nieuwe Zorgwet en de consequenties daarvan voor de praktijk. Zij hebben het onafhankelijke advies- en organisatiebureau Praktijk Support uit Heemskerk in de arm genomen. In samenspraak bewandelen zij nu wegen om tot overeenstemming te komen met alle betrokken partijen.

Voor de fysiotherapeuten staat de patiënt centraal. De patiënt verlangt goede zorg, de fysiotherapeut levert dat. De financiële risico’s wil een patiënt graag onderbrengen bij een zorgverzekeraar die oog heeft voor kwaliteit, voldoende zorgbereikbaarheid en continuïteit tegen een aanvaardbaar tarief. Wij willen als fysiotherapeuten graag onderhandelen in een sfeer van wederzijds respect en met als doel het voor fysiotherapeut, patient als zorgverzekeraar een prima situatie tot stand te brengen.

Achmea Zorg kan ontzorgen door te onderhandelen met de fysiotherapeuten en invulling te geven aan prijsonderhandelingen in plaats van zich op te stellen als een nieuwe overheidsinstelling die alleen met vaste tarieven komt zoals het College Tarieven Gezondheidszorg / Zorg autoriteit i.o.

Bron: Haarlems Dagblad
Met dank aan Elco Zwart