ABC-therapie vergroot genezingskans sport- of overbelastingsblessures

164

Knie- of enkelbandletsels, achillespeesblessures, een scheur in de hamstring. Een ogenschijnlijk onschuldig duel in een voetbal- of hockeywedstrijd of overbelasting op bijvoorbeeld het werk, kan leiden tot vervelende acute of zelfs chronische blessures. Patiënten die voorheen op de gebruikelijke manier werden behandeld, bleven klachten houden en moesten in veel gevallen toch worden geopereerd. Het Catharina-ziekenhuis ontwikkelde een nieuwe therapie waarmee een operatie in 60 tot 80% van de gevallen kan worden voorkomen en waardoor de patiënt bovendien sneller geneest.

Dr. Peter Everts, hoofd ECC/Bloed management, ontwikkelde samen met orthopeed drs. Roger Devilee een nieuwe therapie die niet alleen in de meeste gevallen een operatie voorkomt, maar die bovendien leidt tot sneller herstel: de ABC-therapie, Autologe (patiënteigen) Bloedplaatjes Concentraat. Met behulp van een mini-bloedscheidingscentrifuge wordt een bloedplaatjesconcentraat bereid uit het eigen bloed van de patiënt. Onder geleide van een echoapparaat, wordt dit bloedplaatjesconcentraat op exact de juiste locatie in het letselgebied ingespoten. De bloedplaatjes laten hun groeifactoren los waar deze hun herstellend werk doen in het aangedane weefsel.

Meer kans op snel herstel

Door het inspuiten van lichaamseigen bouwstoffen wordt het eigen herstelvermogen van het lichaam vergroot. Hierdoor versnelt het genezingsproces en kan een operatie in veel gevallen worden voorkomen. Het gebruik van lichaamseigen materiaal heeft ook de positieve eigenschap dat er weinig tot geen nadelige effecten te verwachten zijn. En wanneer de patiënt niet hoeft te worden geopereerd, blijft hij tijdens de behandeling mobiel en is inzetbaar op zijn werk.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Profvoetballer Leon Kantelberg tevreden over ABC-therapie
De ABC-therapie wordt toegepast bij letsels van spieren, pezen en banden. Deze letsels, zoals knie- of enkelbandletsels, achillespeesletsels of een scheur in de hamstring, komen vaak voor bij sporters. Diverse sportclubs en sportorganisaties klopten al aan bij het Catharina-ziekenhuis om geblesseerde spelers met deze nieuwe therapie te laten behandelen. Eén van hen was Leon Kantelberg, profvoetballer bij eredivisieclub VVV-Venlo. Via zijn clubarts kwam hij bij Roger Devilee en Peter Everts terecht die hem met zijn eigen bloedplaatjes behandelde. Met succes: na drie weken trainde hij weer mee met het eerste elftal.

Voortbouwen op jarenlange ervaring bloedtherapie
Het toepassen van deze therapie bij sport- of overbelastingsletsels is nieuw. Het Catharina-ziekenhuis bouwt hiermee verder op een techniek die ze als enige ziekenhuis in Europa al ruim zeven jaar toepast bij operaties. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten die een knie- of heupprothese krijgen of bij operaties aan de rug of schouder. Ook hartoperaties waarbij patiënten een risico hebben op een slechte wondgenezing of een ernstige infectie en de reconstructieve chirurgie zijn belangrijke toepassingsgebieden. Inmiddels zijn meer dan 3000 patiënten met deze techniek behandeld en heeft het Catharina-ziekenhuis de afgelopen jaren veel onderzoek verricht en gepubliceerd op dit gebied.

Bron: Catharina-ziekenhuis

2 REACTIES

  1. Laat ik nu net kort geleden iemand gesproken hebben die die therapie ondergaan heeft, maar er alleen maar pijn aan heeft overgehouden, zonder dat hij vond dat de genezing sneller ging.

    Een RCT die ABC-therapie vergelijkt met niet behandelen of niet-invasief/goedkoper behandelen is dus een vereiste. Het feit dat Leon Kantelberg na drie weken al weer meetrainde met het eerste elftal zegt mij niets zonder te weten wat hij precies mankeerde, en zonder het verloop nadien te kennen.

    • Ik heb die therapie in 2013 ondergaan en was na een paar weken van m’n tennisarm af nadat ik er zo’n 10 jaar mee heb gelopen.

Reacties zijn gesloten.