3D-echo om borstkanker beter op te kunnen sporen.

26

De afdeling Radiologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt als eerste ziekenhuis in Nederland over een speciaal 3D-echoapparaat van Siemens, waarmee afwijkingen in de borst naar verwachting beter opgespoord kunnen worden. De eerste resultaten van onderzoeken zijn veelbelovend. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de diagnostische mogelijkheden van 3D-echografie zijn. Bijvoorbeeld of het geschikt is om toe te voegen aan de borstkankerscreening in Nederland.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

“Driedimensionale (3D) echografie is een nieuwe techniek, waarnaar nog veel onderzoek moet plaatsvinden”, aldus radioloog Matthieu Rutten. De afdeling Radiologie is daarom met meerdere klinische onderzoeken gestart. Ook start het Jeroen Bosch Ziekenhuis in samenwerking met de afdeling Radiologie van het UMC St Radboud, die binnenkort over dezelfde 3D-echoscanner beschikken, met gezamenlijk klinisch onderzoek bij vrouwen met verhoogde kans op borstkanker.

Nieuwe toepassingen

Echografiebeoordeling is vaak subjectief en afhankelijk van de persoon die het onderzoek uitvoert (onderzoekerafhankelijkheid). Automated Breast Volume Scanning (ABVS) of 3D-echografie kan daar een eind aan maken en maakt nieuwe toepassingen mogelijk op het gebied van borstdiagnostiek, zoals een andere en snellere manier van beoordelen van de foto’s.

“Normale echografie of 2D-echografie heeft als belangrijk nadeel dat eventuele afwijkingen in de borst over het hoofd kunnen worden gezien”, aldus Rutten. “Dit kan met de komst van 3D-echografie weleens drastisch gaan veranderen.”

Minder subjectief
De verwachting is dat het over het hoofd zien van borstafwijkingen met 3D-echografie vermindert, doordat drie automatische vervaardigde scans elke centimeter van de borst afbeelden. Radiologisch laboranten voeren het onderzoek uit, de scangegevens worden digitaal opgeslagen en een radioloog beoordeelt deze achteraf.

Rutten: “Achteraf kun je de echografische beelden van de borst in iedere gewenste richting bekijken. Automatisering ontdoet echografie van zijn onderzoekerafhankelijkheid. Een ander voordeel van automatisering is dat het echo-onderzoek niet meer door een radioloog hoeft te worden uitgevoerd. Hierdoor kunnen meer patiënten worden onderzocht en kan de radioloog meer tijd besteden aan de beoordeling van de onderzoeken. Het blijkt dat wanneer mammografie en echografie worden gecombineerd veel meer borsttumoren worden ontdekt.”

Toch wordt dit in Nederland bij het borstscreeningsonderzoek van vrouwen tussen 50 en 70 jaar om meerdere redenen niet toegepast. “Dit heeft onder andere te maken met de al eerder genoemde onderzoekerafhankelijkheid, maar ook omdat er niet genoeg gekwalificeerde echografisten beschikbaar zouden zijn. Door deze nieuwe ontwikkeling kan dit in de toekomst veranderen.”

Beoordeling van beelden
Mogelijk kan de toepassing van 3D-echografie ook op het gebied van de beoordeling van de beelden de onderzoekerafhankelijkheid terugdringen, doordat het nu mogelijk wordt de verkregen scangegevens ook door een computer te laten beoordelen. Dit zogenaamde computer-aided detection (CAD) system wordt ook al toegepast bij digitaal verkregen röntgenopnamen van de borst.

Unieke weergave

Een ander voordeel van 3D-echografie is de unieke weergave van de anatomie van de borst. Deze kan namelijk nu in ieder gewenst vlak worden weergegeven, waarbij de beoordeling van ‘plaatje voor plaatje’ van een vooraanzicht van de borst uniek is en uiterst bruikbaar blijkt te zijn. De beelden kunnen digitaal worden bewaard en opgeroepen voor vergelijking bij een volgende patiëntcontrole. Van eventuele afwijkingen wordt de exacte locatie in de borst als ook de afstand tot de huid en tepel automatisch aangegeven. Dit is voor eventuele chirurgische planning van belang.

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis