Wervelkolommen van honden- en katten zijn zeer goede modellen voor die van de mens. Dat concludeert promovendus Hendrik Jan Kranenburg in zijn proefschrift. Vooral hondenwervelkolommen zijn, ondanks sommige verschillen, zeer bruikbaar om nieuwe chirurgische technieken bij mensen op hun bruikbaarheid te beoordelen. Kranenburg pleit voor meer samenwerking tussen humaan onderzoek en onderzoek bij honden op het gebied van rugproblemen.
Aandoeningen die zowel bij mensen als dieren voorkomen, kunnen bij dieren worden bestudeerd om de bestrijding ervan bij mensen te vergemakkelijken; voor het onderzoek naar wervelkolomproblemen worden bijvoorbeeld honden en katten ingezet. In zijn onderzoek keek Kranenburg naar drie aandoeningen die zowel bij de mens als bij honden voorkomen: rughernia’s, ongewenste extra botgroei aan de wervels (DISH) en wervelranden (spondylose).
Nieuwe stap in behandelmethode tussenwervelschijfhernia
Hernia’s van de tussenwervelschijf geven bij mensen veel pijnlijke klachten. De Hernia wordt veroorzaakt doordat de tussenwervelschijven slijten en kapotgaan. De tussenwervelschijf bestaat uit een stevige buitenkant met een zachte kern. Kranenburg: “Bij problemen met de tussenwervelschijf kan de gehele schijf vervangen worden door een prothese, maar de aanhechting aan de wervels is niet altijd optimaal. Wij hebben daarom onderzocht of het vervangen van alleen de kern door een hydrogelprothese ook een optie is. Tijdens een eerste serie bewegingstesten bleek de tussenwervelschijfprothese veelbelovende resultaten te laten zien. Toepassing bij mensen is echter nog niet aan de orde. Daarvoor moeten zowel de prothese zelf, als de techniek om deze op zijn plaats te houden, nog worden aangepast”, aldus Kranenburg.
Vorming nieuw bot
Een ander probleem aan de rug zowel bij mens als dier is als er ongewenst extra bot wordt gevormd aan de wervelranden (spondylose) als onder de wervels (DISH). Daardoor wordt de rug stijver en wordt bewegen soms pijnlijk. Kranenburg: “Het voorkomen van DISH bij mensen is bekend maar bij honden was DISH tot voorkort niet goed onderzocht. In mijn onderzoek heb ik onder andere gevonden dat met name bij Boxers veel nieuw botvorming plaatsvindt. Honden van dit ras zouden dus ingezet kunnen worden om de genetische achtergrond van DISH te onderzoeken. Mogelijk dat dit weer aanknopingspunten biedt voor humaan onderzoek naar DISH.”
“Artsen/onderzoekers op het terrein van rugproblemen bij mensen zouden meer moeten samenwerken met dierenartsen/onderzoekers die honden met rugproblemen behandelen en hiernaar onderzoek doen”, aldus de promovendus.
Bron: Universiteit Utrecht