‘UMC Utrecht in beweging’ van start

de patiënt moet in beweging!

808
(C) UMC Utrecht

Bewegen is goed voor iedereen, ook voor patiënten. In een gemiddeld ziekenhuis brengen patiënten overdag echter 90% van hun tijd zittend of liggend door. Terwijl uit onderzoek blijkt dat per dag dat iemand niet beweegt, spierkracht en conditie tot 5% kan afnemen. De kans op complicaties is bovendien kleiner bij patiënten die een betere conditie hadden voor hun opname, en bij patiënten die tijdens hun opname meer bewegen. Daarom is Prof. dr. Cindy Veenhof vanuit haar leerstoel Fysiotherapiewetenschappen binnen het UMC Utrecht Hersencentrum, het project ‘UMC Utrecht in beweging’ gestart.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Om het eigen herstel te bevorderen, is bewegen belangrijk. Al is het maar dat iemand zelf koffie gaat halen, een rondje wandelt of ergens iets gaan eten. Vaak doen patiënten dit niet omdat ze bang zijn om de arts of familie mis te lopen of gewoonweg omdat ze niet weten dat ze mogen bewegen, terwijl dit juist belangrijk is. Hier moet via ‘UMC Utrecht in beweging’ verandering in komen: de patiënt moet in beweging!

Looproutes en oefenprogramma`s

Er zijn veel ideeën om bewegen in het ziekenhuis aantrekkelijker te maken waarvoor we naar financiering zoeken. Bijvoorbeeld de bewegende expositie: met schermen aan de muur om (beweeg)spelletjes op te spelen worden de gangen van het ziekenhuizen een stuk minder saai waardoor een stuk wandelen door het ziekenhuis leuker wordt. Lijnen op de vloer met verschillende afstanden en looproutes, activiteitenruimtes en oefenprogramma`s op de schermen bij het bed zijn andere voorbeelden. Afdelingen gaan nu aan de slag om bij een geplande opname het bewegen al voor opname bij de patiënt onder de aandacht te brengen. Onder andere met een beweegfolder en door patiënten makkelijk zittende kleding en schoenen te laten meenemen. Als mensen een pyjama dragen overdag, hebben ze namelijk eerder de neiging weer in bed te gaan liggen.

Beweegplan op maat

Elk half jaar start op een aantal klinische afdelingen binnen het UMC Utrecht het project gedurende negen maanden. Samen met de afdeling wordt een op maat gemaakt beweegplan samengesteld en ingevoerd. “Zo heeft de afdeling Geriatrie bijvoorbeeld geregeld dat de arts dagelijks tussen 13.30 uur en 14.30 uur langskomt. Dat betekent dat de patiënt de rest van de dag niet meer constant op zijn kamer hoeft te wachten, maar er op uit kan om te bewegen”, aldus projectleider Karin Valkenet.

Meer informatie over ‘UMC Utrecht in beweging’