Speciale warming-up helpt niet tegen blessures

59

Amateurvoetballers die tijdens hun training de FIFA-warming up ‘De11’uitvoeren raken niet minder geblesseerd dan spelers die dat niet doen. Dat concludeert Anne-Marie van Beijsterveldt in haar promotieonderzoek.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Van Beijsterveldt beschrijft de resultaten van het onderzoek naar de effectiviteit en kosteneffectiviteit van het FIFA-programma ‘De11’ bij Nederlandse volwassen, mannelijke amateurvoetballers. Na één seizoen vond zij geen significante verschillen in de blessure-incidentie of de ernst van blessures tussen de interventie- en controlegroep. De interventie resulteerde echter wel in een kostenbesparend effect.

Gedurende een voetbalseizoen loopt 60% van de amateurvoetballers minstens één blessure op. Ongeveer een derde van deze blessures leidde tot sportverzuim van minimaal één maand. Bovendien raken amateurvoetballers in het algemeen vaker geblesseerd dan profvoetballers. Echter, het blessurerisico tijdens wedstrijden is hoger bij profs dan bij amateurs.

In het seizoen 2009-2010 zijn 23 teams (topamateurs uit de districten Noord en Zuid I) gevolgd. Het ging daarbij om meer dan 450 mannelijke, volwassen spelers. De teams in de interventiegroep werden geïnstrueerd om de warming up van de training volgens de FIFA-methodiek ‘De11’ uit te voeren. ‘De11’ bestaat uit tien oefeningen en richt zich voornamelijk op het verbeteren van coördinatie, stabiliteit, wendbaarheid en spierkracht in de benen. Alle deelnemers uit de controlegroep werd gevraagd om hun gebruikelijke warming-up voort te zetten.

Meer info over FIFA 11+
Bron: Universiteit Utrecht

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

6 REACTIES

  1. Er zijn ook talloze studies gedaan naar dit programma, die juist het tegenovergestelde beweren. Dat het wél werkt. Bij deze studies is de groep respondenten bovendien veel groter geweest. Het Medical Centre of Excellence, bij het Oslo Sports Trauma Research Centre in Noorwegen heeft een onderzoek gedaan dat bijna 1900 voetballers/voetbalsters heeft onderzocht.

    Zonder nu gelijk afbreuk te doen aan het promotieonderzoek van mevrouw van Beijsterveldt, wil ik wel mijn vraagtekens zetten bij een respondenten groep van minder dan 500.

Reacties zijn gesloten.