Radioloog dr. Edwin Oei en sportarts dr. Robert-Jan de Vos hebben $ 300.000 gekregen van de Amerikaanse basketbalbond NBA voor hun onderzoek naar knieblessures. Het onderzoek richt zich op de springersknie, een vooral onder basketballers en volleyballers beruchte blessure.
Overbelasting van de pattellapees
De Vos: “De springersknie is een overbelastingsblessure van de pees onder de knieschijf. De blessure kenmerkt zich door een minder goed geordende structuur van de peesvezels. Tot 10 jaar geleden werden vaak ontstekingsremmende medicijnen voorgeschreven, tegenwoordig is er een verschuiving naar actieve oefentherapieën.”
Zware en pijnlijke oefentherapie
Oei en De Vos gaan sporters met deze blessure specifieke oefeningen aanbieden. Een aantal krijgt zware en pijnlijke oefentherapie, anderen juist een opbouwend programma waarbij binnen de pijngrenzen moet worden geoefend. De Vos: “We gaan de sporters tijdens het oefenprogramma 24 weken lang volgen. We registreren het beloop van de pijnklachten en hoe goed ze kunnen terugkeren in hun sportactiviteiten.”
Herstel volgen middels MRI
Oei: “Daarnaast maken we gebruik van een innovatieve MRI-techniek om de veranderingen in de pees betrouwbaar te kunnen volgen. We hebben uit eerdere onderzoeken gevonden dat een normale MRI-scan onvoldoende informatie geeft over de herstelmogelijkheid van de blessure. Onze nieuwe techniek is in staat om deze veranderingen nauwkeurig in beeld te brengen en in maat en getal uit te drukken.”
Beloond door de NBA en GE Healthcare
Het bijzondere aan hun aanpak, aldus de onderzoekers, is dat deze oefenprogramma’s nooit eerder zo goed met elkaar zijn vergeleken en dat er een innovatieve MRI-techniek wordt gebruikt. Het heeft ervoor gezorgd dat het project, als enige in Europa, met een subsidie is beloond door de NBA in samenwerking met multinational GE Healthcare.
Niet alleen voor profsporters
Het onderzoek, waar ook de Nederlandse Basketbalbond (NBB) en Volleybalbond (NVB) bij zijn betrokken, beperkt zich niet tot profsporters. Het richt zich op iedereen die op regelmatige basis sport en met een springersknie kampt. De Vos: “De sporters zullen in de toekomst beter geïnformeerd worden over welke oefentherapie voor hen het beste is.“
“Daarnaast verwachten we dat de nieuwe MRI-techniek beter kan voorspellen of een sporter herstelt van de blessure met de oefentherapie”, vult Oei aan.
Spreekuur
De diagnose en instructies voor de behandelingen worden gedaan op het sportblessure-spreekuur van Robert-Jan de Vos, op de afdeling Orthopedie van het Erasmus MC. De MRI-onderzoeken onder leiding van Edwin Oei vinden plaats op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde van het Erasmus MC.