Onderzoek naar ‘freezing’ bij parkinsonpatiënten bekroond

126

De Neuromotorische Revalidatie Onderzoeksgroep van de KU Leuven, onder leiding van professor Alice Nieuwboer, krijgt de Prijs Malou Malou, goed voor 100.000 euro. Het team doet onderzoek naar het fenomeen van freezing of gait, het bevriezen van het stappen, bij mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. De prijs werd dit jaar voor het eerst uitgeschreven door het Fonds Malou Malou, beheerd door de Koning Boudewijnstichting. Voortaan wordt elke twee jaar een onderzoeker of team bekroond voor een belangrijke wetenschappelijke bijdrage tot de verbetering van de levenskwaliteit van mensen met een neurodegeneratieve hersenaandoening zoals de ziekte van Alzheimer of parkinson.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Aan de grond gekleefd

De Neuromotorische Revalidatie Onderzoeksgroep van het Departement Revalidatiewetenschappen staat onder leiding van professor Alice Nieuwboer, een wereldautoriteit op het vlak van onderzoek naar en behandeling van bewegingsproblemen bij mensen die lijden aan de ziekte van Parkinson. Kenmerkend voor deze patiënten is bijvoorbeeld het vertragen en het ongewenst stilvallen van de beweging. Er doen zich ook motorisch-cognitieve problemen voor die zich kunnen uiten in een soort ‘bevriezing’ van de gang: de patiënten slagen er plotseling niet meer in om in beweging te komen of verder te wandelen. “Alsof je voeten aan de grond zijn gekleefd”, zo omschrijven ze het vaak zelf. Door dit fenomeen van freezing lopen ze een verhoogd risico op vallen, bewegen ze onzeker en vermindert hun mobiliteit.

Het bekroonde team bestudeert de weinig onderzochte mechanismen achter freezing of gait of het bevriezen van het stappen. De medische wetenschap begrijpt namelijk nog steeds niet goed waarom freezing optreedt en heeft dus ook geen goede behandeling voor dit gangprobleem, vooral als het zich langdurig manifesteert. Een betere kennis kan ook leiden tot een betere revalidatiestrategie en een optimaal resultaat van specifieke oefening.

De Neuromotorische Revalidatie Onderzoeksgroep onderzocht in het verleden al verschillende aspecten van deze freezing-problematiek bij parkinsonpatiënten. Ze werkten hiervoor samen met partners in binnen- en buitenland, onder wie professor Swinnen en professor Vandenberghe (KU Leuven) en de groep van professor Kerckhofs (VUB). Het bekroonde onderzoek richt zich op de controle van de gang en het evenwicht van de patiënt, de motoriek van de bovenste ledematen en het cognitief gedrag dat gerelateerd is aan de freezing-problemen. Bovendien heeft de onderzoeksgroep aan de hand van de doctoraatsstudie van psychologe Sarah Vercruysse de achterliggende mechanismen in het brein bestudeerd met behulp van medische beeldvorming.

Het Fonds Malou Malou werd in 2012 opgericht in de schoot van de Koning Boudewijnstichting. Het steunt onderzoek naar niet-farmacologische behandelingen van neurodegeneratieve hersenaandoeningen. Bedoeling is om niet-medicamenteuze oplossingen te vinden voor de functionele, klinische of psychosociale problemen waarmee de patiënten geconfronteerd worden, zoals problemen met motoriek of het verlies van cognitieve capaciteit.

Het bedrag van de prijs zal geïnvesteerd worden in verder onderzoek. Professor Nieuwboer en haar team zullen met de middelen een nieuw klinisch onderzoek uittekenen dat voor het eerst een cognitieve revalidatie-aanpak onderzoekt voor de ziekte van Parkinson.

Bron: KU Leuven