Update: Nieuwe beroepsnorm ‘kraken’ van de nek

183

De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) heeft een nieuwe beroepsnorm ingesteld voor de manipulatie van de hoog cervicale wervelkolom (het ‘kraken’van de nek).

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FYGO Uitzendbureau voor de fysiotherapeut

Zij stelt dat het toepassen van manipulatie hoog cervicaal niet verantwoord is.

Een aantal calamiteiten met deze behandelmethode waren voor de IGZ aanleiding om de NVMT te vragen om te komen tot een nieuwe beroepsnorm. In reactie op dit verzoek heeft de NVMT nader onderzoek ingesteld. In juli 2013 stelde de NVMT op basis van dit onderzoek de nieuwe norm: nekklachten mogen niet langer behandeld worden via manipulatie van de hoog cervicale wervelkolom.

Vervolgacties IGZ

De nieuwe beroepsnorm voor hoog cervicale manipulaties geldt voor iedere zorgverlener. Deze behandelvorm is dus niet langer toegestaan. Over andere hoog cervicale behandelvormen gaat de IGZ de komende maanden in overleg met de relevante beroepsgroepen. In september zijn gesprekken gepland met de chiropractoren.

Bron: IGZ

Update 5 september 8:45u:
Volgens de NVMT is er momenteel slechts een advies aan de leden/manueeltherapeuten gegeven. De beroepsnorm wordt ter bekrachtiging aan de Algemene Ledenvergadering op 18 november voorgelegd dus geldt er nog geen nieuwe beroepsnorm.

Update 6 september 8:45u:
Inmiddels heeft de IGZ het bericht aangepast op haar website. Het betreft dus geen beroepsnorm maar een opgesteld (concept) advies. Het advies wordt tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NVMT in november voorgelegd. Bij aanname van dit advies is de behandelvorm manipulatie van de hoog cervicale wervelkolom dus niet langer toegestaan.

Update 3 oktober:
Het lijkt er inmiddels op dat de inspectie haar berichten blijft aanpassen. Het meest recente bericht staat hier. Daaronder zijn de eerdere versie terug te vinden.

Bron: IGZ

Hieronder de bijberende discussie onder collega’s op Facebook
[facebookpost https://www.facebook.com/fysiotherapeut/posts/611705982202673]

Advertentie:bezoek fysiovacature.nl

14 REACTIES

  • Zowel de NVMT en de IGZ zijn inmiddels geïnformeerd.
   Ik hoop dat ze snel in contact met elkaar komen om duidelijkheid te verschaffen.
   We houden je hier op de hoogte.

 1. Hou ons maar niet teveel op de hoogte Rob! Het geheel begint een beetje op sensatie-journalistiek te lijken! De hele elende is ontstaan door ons domme nvmt bestuur, laten we alle hitsige korte en snelle berichtgeving gewoon even weglaten tot de zaken helder zijn. Dit geeft alleen maar extra ruis en verwarring.

  Groet, Michiel Trouw

  • Hoi Michiel,

   We gaan toch nog even door. Gisteren heb ik meerdere malen contact gehad met zowel de IGZ als de NVMT. Ze waren beiden niet op de hoogte van het verkeerde bericht op de site van de IGZ.

   Dit is nu rechtgezet.

 2. Inmiddels is er een nieuwe update.
  De IGZ heeft haar bericht aangepast en brengt nu dezelfde boodschap als het NVMT naar buiten.

  • Is idd onzorgvuldig van IZG, maar imagoschade voor manuele therapie ontstaat vooral door dubieuze behandelmethoden. De beroepsvereniging moet in zulke zaken een ondubbelzinnig standpunt innemen.

 3. Beste Jorit, manipulaties aan de hoog cwk zijn geen dubieuze handgrepen maar behoren tot het standaart pakket van een goede MT. Je verhaal gaat hierover niet op, er zijn reeds meerdere publicaties over het aangetoonde effect hiervan.

  • De discussie is juist ontstaan omdat er ook publicaties zijn die een mogelijk kwalijk effect van bepaalde hoogcervicale behandeltechnieken beschrijven. Het verhaal lijkt me dus wel op te gaan…

 4. Aan alle behandelingen en zelfs aan het leven zelf kleven risico’s. In dit geval vele malen minder dan oogdruppels, diclofenac, staar ok, maagondezoek ect ect. De kostenbesparing door goede mt hoog cwk is enorm en het effect goed. Scholing van goede hands on behoefd in de master mt extra aandacht, maar deze methoden zijn zeer veilig en zijn momenteel in volledig verkeert daglicht gezet.

 5. Graag even een reactie op bovenstaande geven maar dan wel van iemand die inmiddels door 1 verkeerde handeling van de nek een hernia heeft overgehouden! Voor alle duidelijkheid ging ik al jaren naar een gerenommeerde chiropractor die mij altijd goed heeft behandeld ivm lage rugpijn. Daar ik al enige tijd met migraineklachten rondliep vond hij het noodzakelijk mijn nek te kraken. Dit ging gepaard met een enorme pijnscheut en voelde zeker niet prettig. Ik heb hem dat direct gezegd na afloop maar zei dat dit normaal was. Binnen enkele dagen na deze manipulatie kreeg ik uitstraling naar mijn rechterarm en de pijn nam met de dag toe. Ik werd een soort van wrak en ben nu nog, een half jaar later bezig om te revalideren. Ik heb hem hier op aangesproken maar kreeg te horen dat er wellicht al een hernia aanwezig was en dat hij ook dat kon behandelen. Is het niet vreemd dat je zo’n kwetsbaar gebied gaat kraken zonder vooraf te weten wat er gaande is? Ik vrees dat de chiropractoren denken dat ze intussen alles kunnen behandelen en stoor me aan deze arrogante houding.
  De migraineklachten bleken achteraf veroorzaakt te zijn door hormonale schommelingen en heb deze op EIGEN initiatief/onderzoek redelijk onder controle gekregen.
  Kortom, meer toezicht op wat wel en niet kan qua nek en rug manipulaties lijkt mij niet onverstandig!!!

 6. Beste Oudt,

  Goed dat u dit verhaal vertelt! En ik hoop van harte dat velen u volgen! Zonder sensatiejournalistiek blijft dit onderwerp blijkbaar en gek genoeg onbesproken. Zo blijkt ook in de praktijk, weet ik na 7 jaar werkervaring. Inderdaad arrogantie is het beste woord waarmee je de houding van deze ‘zorg’verleners kunt beschrijven. Denken dat je mensen met jouw magische handen in 1 seconde van niet organische, grotendeels onbegrepen klachten kunt helpen is toch arrogant? In welke tijd leef je als je zo denkt? Ik ben me momenteel (als fysiotherapeut) aan het verdiepen in de manueel therapie omdat ik me door deze beroepsgroep uit de praktijk verdrongen voel en zelfs beledigd. Ik ben geschokt over wat ik lees, maar vooral over hoe slecht er op berichten en open discussies wordt gereageerd. Beledigd ben ik omdat ik onlangs door twee werkgevers en tevens fanatiek aanhangers van manueel therapie op straat ben gezet. Zij vonden mijn visie als generalist niet geschikt voor in hun praktijk. Oh ja, en ik was niet voldoende in staat om te klinisch redeneren. Doei!!! 20 weken zwanger, een kindje van 2 en hupsakee op straat. Gewoon omdat het kan in de zorg! Mensen zoals Michiel Trouw willen niet horen dat er ongelukken mee gebeuren. Laat staan dat ze open staan voor een flinke discussie (mét beleidsbepalingen)over de fundering van het werkingsmechanisme. Of over het stellen van indicaties! Deze behandeling wordt dagelijks doorlopend uitgevoerd, zoals mensen werken achter een lopende band. Dan zou je zeggen dat de onderbouwing ervan erg GOED moet zijn! Ik nodig Michiel uit om de door hem gevonden publicaties hier te plaatsen, zodat wij hier een eigen oordeel over kunnen geven. Met deze behandelingen wordt geld verdiend als water. Denkt u dat er bij al die mensen, die deze behandeling ondergaan, een medisch wetenschappelijk verantwoorde onderbouwing kan worden gegeven? Hahaha, naar de maatstaven van de 20e eeuw en al die eeuwen ervoor. Hun leermeesters (de enige onderbouwing die er bestaat) hebben hier royaal van geprofiteerd, maar een beetje beroepsgroep met ballen zal hier op korte termijn mee afrekenen. Jammer dat MT-ers bang zijn voor hun EIGEN positie. Dit bevestigt die eeuwige arrogantie nogmaals. Als algemeen fysiotherapeut zit ik zonder werk thuis omdat mijn beleid niet zou deugen: ik gaf namelijk onderbouwd toe niet achter deze behandeling te staan! Voordat deze pleuris uitbrak! Dus wie is er nou geschaad??? Ik wens u, mevrouw Oudt, uiteraard veel voorspoed, veiligheid en wijsheid bij uw herstel! En ik wens KNGF en NVMT veel wijsheid toe bij het nemen van op FATSOEN en MEDISCHE WETENSCHAP gebaseerde besluiten.
  De opmerking van Michiel Trouw over ‘aan alle behandelingen kleven risico’s en zelfs aan het leven’ suggereert dat u als patiënt vooraf had moeten weten dat u een hernia zou kunnen gaan oplopen. Ook dat kunnen kwakzalvers erg goed: het probleem bij de patiënt neerleggen, als hun therapie niet het gewenste ‘effect’ opleverde. Dan ligt het altijd aan uw interpretatie, uw begrippenkader, uw verwachtingspatroon, uw lichaam of het is toeval. Het ligt NIET aan hun commerciële, ouderwetse, ongefundeerde en dominante aanpak. Laat u niks wijs maken: een fysiotherapeut is verplicht om deze allemaal met u VOORAF te bespreken. Ook moeten ze uw toestemming hebben gekregen.

 7. Geachte mensen, graag draag ik bij aan deze discussie, want dit lijkt mij een storm in een glas water. Het is volgens mij niet echt nodig om er een welles-nietes discussie van te maken of je frustraties op oude werkgevers hier te uitten.

  Ik deel dezelfde mening als meneer Vaes en Trouw dat de manuele therapie in een volledig verkeert daglicht gezet wordt op deze manier. Ik vind dat de NVMT en de IGZ zich moeten schamen. Het was beter geweest zich in de literatuur te verdiepen i.p.v. onjuiste en tegenstrijdige berichten weer te geven in de media. Het zou netter geweest zijn eerst te onderzoeken of het wel echt zo is en dan met conclusies te komen. Ik vind namelijk dat het IGZ zich erg heeft laten kennen. En op basis waarvan en waarom nu is mij tot nu toe nog steeds onduidelijk.
  De discussie is inderdaad ontstaan omdat er publicaties zijn die een mogelijk kwalijk effect van bepaalde hoog cervicale behandeltechnieken beschrijven. Het verhaal lijkt dus wel op te gaan meneer de Boer. Helaas zijn dit publicaties die op casereports gebaseerd zijn. Dit zijn dus eerder incidenten en geen harde feiten of gerandomiseerde onderzoeken. Daarentegen zijn er genoeg goede onderzoeken die aantonen dat hoog cervicaal manipuleren veilig is, mits men een goede screening, anamnese en onderzoek doet! Dit staat helaas niet vermeld in die paar casereports, hoe dat gebeurd is.
  Ik ben het eens met meneer Trouw dat aan alle behandelingen risico’s zitten. Manueeltherapeut zijn ook mensen en die maken ook fouten, maar dat wil niet zeggen dat je ze bewust maakt Marleen. Het uitgangspunt van ons allemaal is om mensen te helpen, als je dat bewust niet wil, dan zal je je werk niet lang volhouden denk ik. De risico’s zullen er altijd blijven, ondanks een goede screening, een goede anamnese en een goed onderzoek. Ook al zou je iedereen eerst door de MRI heen halen.
  Daarover hoor je als manueeltherapeut ook te informeren net als de fysiotherapeuten Marleen. Ik ben ook geschokt door uw reactie. Nogal fel en op emotie gebaseerd. Uw situatie en die van mevrouw/meneer Oudt zijn natuurlijk niet goed. En ik had liever anders gezien. Maar dit is nu juist waar het om draait. Zulke incidenten gebeuren inderdaad. Maar dat gebeurd in elke beroepsgroep. Je kan geen 100% veiligheid geven. Een arts ook niet als hij u opereert. En ja meneer/mevrouw Oudt, wie weet zat die hernia daar al. Maar we weten helemaal niet of die chiropractor van u een goede screening, anamnese en onderzoek bij u gedaan heeft, want dat vermeld het verhaal niet. Een chiropractor is ook geen manueeltherapeut, maar ook zij doen een goede screening, anamnese en onderzoek. Als ze dit af laten weten of ze vergeten belangrijke dingen na te vragen of te testen, ja dan wordt het natuurlijk een ander verhaal. Maar moet je daar een beroepsgroep voor door het slijk halen? Voor een behandeling die in 99,9% van de gevallen wel een goed of in ieder geval geen kwalijk effect heeft?

  Mensen zoals meneer Trouw willen net als u Marleen bijdragen aan de discussie. Heeft u ergens gelezen dat deze meneer niet open staat voor een flinke discussie? Als u het werkingsmechanisme wilt weten dan kan u beter de opleiding volgen. Net als fysiotherapeuten doen wij dagelijks goed onderbouwde behandelingen ja. Maar als u alles wat u doet wetenschappelijk onderbouwd wil zien, dan zal u weinig in de praktijk uitrichten vrees ik, dit is namelijk voor de fysiotherapie zo’n 15% en voor de klassieke geneeskunde 30%. Wij handelen allen voornamelijk op best practice en zoveel mogelijk op effidence based, dit omdat nog lang niet alles bekend is.
  Ik nodig u uit NVMT/IGZ om de door u gevonden publicaties hier te plaatsen van de casereports, zodat wij hier een eigen oordeel over kunnen geven. Een beetje beroepsgroep met ballen zal het opnemen voor zijn leden en goede informatie verschaffen zodat u begrijpt meneer/mevrouw Oudt/ Marleen, waar u nu zo boos om bent. Wij zijn als manueeltherapeuten niet bang voor onze positie, alleen teleurgesteld over de manier van de (onjuiste)communicatie.
  Ik wens u, alleen veel voorspoed en wijsheid bij uw besluiten.

  Met vriendelijke groet,

  Jan

Reacties zijn gesloten.