Halve kunstknie geneest sneller

91

Het plaatsen van halve kunstknieën is al vrij bijzonder. Maar in het Bethesda ziekenhuis in Hoogeveen is voor het eerst in Nederland bij een patiënt in twee benen tegelijk een halve knieprothese ingebracht.Orthopedisch chirurg dr. Herman de Boer was in 1988 ook al de eerste in Nederland die een donor-meniscustransplantatie uitvoerde, destijds nog in Heerlen. Sinds ruim een jaar werkt hij in het Hoogeveense ziekenhuis en krijgt daar, volgens eigen zeggen, alle mogelijkheden om vernieuwend bezig te zijn. ”De halve kunstknie wordt nog zeker niet overal in Nederland toegepast, terwijl het wel een enorme verbetering is”, zegt hij enthousiast.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Hij laat op een röntgenfoto zien waar het bij knieprotheses om gaat. Het kraakbeen dat zorgt dat het boven- en onderbeen soepel kunnen scharnieren, wil bij vooral oudere patiënten nogal eens slijten. Die artrose bezorgt de patiënt veel pijn en maakt lopen moeilijk. Vroeger werd in zo’n geval over het hele gewricht een metalen manchet gezet met plastic om de onderdelen soepel in elkaar te laten draaien. Dat betekende wel dat de knie voor het grootste deel opengesneden moest worden en dat de spieren losgemaakt moesten worden.

Sinds enkele jaren zijn er nieuwe knieprotheses die het mogelijk maken de knie maar voor de helft te vervangen. Er zijn nu zo’n tweeduizend van dergelijke halve knieën geplaatst en orthopeed De Boer is er zeer over te spreken. ”Je kan het opereren via een kleinere opening doen, het zogenoemde mini-invasief opereren. Omdat je ook minder gezond materiaal hoeft weg te halen, herstelt de patiënt veel sneller. Bovendien wordt de knie veel beter te gebruiken, de patiënt kan de knie verder buigen dan bij een hele prothese.”

Het herstel na een knieoperatie duurde voorheen zo’n drie weken. Nu kan de patiënt al na vier dagen weer naar huis. ”Vanwege dat snelle herstel durfde ik het ook aan om de operatie aan beide benen uit te voeren”, zegt De Boer.

De Boer is verheugd over het snelle herstel. ”Dat het aan twee benen gebeurt, dwingt de patiënt ook er wel op te lopen. Als iemand maar aan één been geholpen is, kan ie bij het herstel nog wat meer op zijn goede been leunen en dat bevordert de revalidatie niet.” Niet dat iedereen nu ineens zo’n operatie aan twee benen gaat krijgen. Daarvoor moet je wel een bijzondere patiënt zijn met dezelfde aandoening aan beide benen.

Een vreemd aspect van de operatie is wel de financiering. De chirurg krijgt van deze twee operaties er maar anderhalf vergoed. ”Zo is dat blijkbaar geregeld. Wel vreemd want het zou sommige collega’s kunnen verleiden om het toch maar niet tegelijk te doen, terwijl het veel efficiënter en uiteindelijk ook goedkoper is.”

Voor orthopedisch chirurg De Boer volgen er over enige tijd nog meer vernieuwingen. Zo krijgt het Bethesda apparatuur waarmee het mogelijk wordt computergestuurd te navigeren bij deze operatie. ”Daarmee zijn we dan ook de eerste in Nederland.” Het maakt het mogelijk om de operatie-gereedschappen veel voorzichtiger en preciezer in het been te bewegen.
 
Bron: Nieuwsblad van het Noorden

1 REACTIE

  1. In het Catharina ziekenhuis eindhoven worden deze al langer toegepast en deze (hemi-knieprothese’s) herstellen inderdaad wat sneller en de totale revalidatieperiode is ook korter. Wordt vooral uitgevoerd als er sprake is van een duidelijke eenzijdig athrose.

    Groeten van Jan

Reacties zijn gesloten.