Google Glass gaat Parkinsonpatiënten helpen met lopen

169

Dankzij een nieuwe app voor een intelligente bril – zoals Google Glass – wordt het straks mogelijk om de loopbeweging van Parkinsonpatiënten te verbeteren en hun kans op vallen te verkleinen. Onderzoekers van het MIRA Instituut van de Universiteit Twente ontvingen voor de ontwikkeling van deze app een subsidie van Fonds NutsOhra.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Het looppatroon van Parkinsonpatiënten is vaak verstoord: soms uit dat zich in een schuifelende beweging met kleine stapjes, soms in het voortdurend zoeken naar extra steun. Ook de kans op vallen is daardoor groter, ondanks de vooruitgang die is geboekt in de medicatie. Het is gebleken dat de patiënt beter loopt als hij of zij een regelmatig patroon ziet of hoort. Te denken is aan strepen op de vloer of aan de regelmatige tik van een metronoom.

De onderzoekers onder leiding van prof. Richard van Wezel, hoogleraar Neurofysiologie aan de UT en ook verbonden aan het Donders Instituut in Nijmegen, willen nu de mogelijkheden verkennen om de intelligente brillen, die op dit moment op de consumentenmarkt verschijnen (bijvoorbeeld Google Glasses) in te zetten. Deze intelligente bril kan de regelmatige patronen aanbieden: visueel of hoorbaar. Dat kunnen bewegende strepen of vormen zijn die de patiënt door de bril ziet, flitsende vormen of muziek met wisselende tempi. De nieuwste intelligente brillen hebben al een ingebouwde camera en versnellingsopnemers, waardoor voor de individuele patiënt kan worden onderzocht welke benadering het best werkt.

In het project werkt het MIRA Instituut voor Biomedische Technologie en Technische Geneeskunde samen met het Donders Instituut voor Brain, Cognition and Behaviour (Nijmegen), het Medisch Spectrum Twente en het VUmc in Amsterdam.

Voor het project heeft Fonds NutsOhra, dat financiële ondersteuning biedt aan projecten in de gezondheidszorg, een bedrag van 94.000 euro toegekend.

Bron: UTwente