wel of niet nog langer contracteren met zorgverzekeraars

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums KNGF Actie wel of niet nog langer contracteren met zorgverzekeraars

Weergave van 12 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #7070
   Avatar fotovs
   Deelnemer

   Ik weet niet hoe de stemming bij mijn collegae is, maar ik ben het zat met al die commerciele zorgverzekeraars die alleen uit zijn om steeds meer premie te vangen en steeds minder fysiotherapie te vergoeden over de rug van een lijdende patient. Zorgen-verzekeraars zijn het.
   Ik denk eraan geen contracten meer af te sluiten voor 2011 en te declareren op basis van restitutie, zoals ook tandartsen doen. Dan kan ik tenminste patienten behandelen in de tijd dat ik nu audits en administratie doe.
   Hoe denken jullie daarover?

  • #7230

   Beste auteur,

   Zou best willen, maar een deel van de patiënten zou toch voor het gemak kiezen dat de zorgverlener rechtstreeks declareert. Ben bang dat 10-20% van de mensen hier daarom voor een ander zouden kiezen. Misschien ben ik zelfs wel te optimistisch wat schatting betreft.

   Groet,

   Herman

  • #7231
   Avatar fotoKoen Overdijk
   Deelnemer

   Ik ben 3 jaar geleden zonder contracten gestart. De patiënten komen uiteindelijk toch als je ze iets biedt wat ze zoeken en een ander niet kan bieden. Mijn praktijk loopt meer als goed. De patiënten die nu bij je zijn omdat het zo makkelijk dichtbij is, verlies je aan de volgende dichstbijzijnde praktijk.
   Wil je fijn werken is met contract geen optie. DOEN.

  • #7232
   Avatar fotoChantal Vrolijk
   Deelnemer

   Zolang PT minder behandelingen vergoed krijgt indien hij / zij kiest voor een niet-gecontracteerde therapeut ga ik ervan uit dat niet conracteren geld kost!

  • #7233
   Avatar fotoB.Post-Hoes
   Deelnemer

   Ben je bereid een aantal patienten te verliezen, na een tijdje krijg je er andere, actievere en meer betrokken patienten voor terug. Ik werk nu 2 jaar zonder contracten. Het is geen vetpot, maar het werkplezier is helemaal terug, ik heb weer de eigen regie en wil nooit meer terug naar de oude situatie

  • #7234
   Avatar fotoChantal Vrolijk
   Deelnemer

   Dat klinkt leuk Birgit, maar…. Maar voor het Zilverenkruis aanvullende verzekering met 3 sterren geldt dat PT 9 ipv 27 behandelingen vergoed krijgt. Daarnaast is de maximale vergoeding 20 euro per behandeling. We leven wel anno 2010 en ik ga ervan uit dat PT `waar voor zijn verzekering wil krijgen` oftewel dat hij / zij geen 18 behandelingen `laat liggen`.

  • #7235
   Avatar fotovs
   Deelnemer

   het is misschien een goed idee op dit forum de voor en tegens per zorgverzekeraar aan elkaar te melden en het verschil in bedrag en aantal vergoedingen bij restitutie ipv contract te melden aan elkaar.
   Voorts ben ik benieuwd welke collegae, evenals ik, ook twijfelen om nog contracten af te sluiten.
   Ik weet van het KNGF dat de stemming is; gedeeltelijk of helemaal niet meer contracteren.

   En wat vinden jullie van de reeds aangeboden contracten voor 2011?
   Volgens mij steeds meer eisen en steeds meer administratie en dus minder verdienen en administratietijd schijnt belangrijker te worden dan de behandeling van de patient

  • #7236

   Beste collegae,

   Wie komt er in deze discussie nu eens met basale cijfers?
   Die cijfers kun je vervolgens vanuit een visie met elkaar bediscussieren en dat leidt daarna misschien tot een mening.

   Met collegiale groeten,
   Peter van der Salm.

  • #7237
   Avatar fotobkleijer
   Deelnemer

   Dames, heren zorgverleners,

   Wellicht is dit een oplossing: U declareert uw behandelingen via bijvoorbeeld Consistent BV, Famed. Consistent BV declareert rechtstreeks bij de ziektekostenverzekeraar van PT. Dat deel dat de ziektekostenverzekeraar niet vergoed zet Consistent BV voor u op factuur naar PT.

   Aandachtspunten zijn hierbij:
   * communiceer helder en duidelijk naar de PT dat er mogelijk een ‘rest’ factuur aankomt voor de behandelingen,
   * communiceer helder en duidelijk dat de ‘rest’factuur wellicht alsnog door de patient gedeclareerd kan worden, uiteraard beslist de ziektekostenverzekeraar of en wat er vergoed wordt.
   * U kunt een hoger tarief in rekening brengen!?

   Ik zet graag met u de zaken op een rij,

   Met vriendelijke groet,

   Bertrand Kleijer
   Consistent BV

  • #7238
   Avatar fotoKoen Overdijk
   Deelnemer

   Ik declareer hlemaal niets bij niemand, handje contantje of sinds gisteren pinnen. Hoef ik ook niet te controleren of er wel betaald is. Scheelt weer administratie. Dit blijkt geen probleem voor patiënten die echt beter willen worden. DIE wil ook helpen, die hebben ook de motivatie om te oefenen. DAT is leuk werken!

  • #7239
   Avatar fotoMicrokracht
   Deelnemer

   Ik heb al jaren enkele contracten en de rest contracteer ik niet. Eigenlijk ben ik van mening dat iedereen rechtstreeks aan de klant declareert zolang het systeem niet verandert.

   Wat naar mijn idee zou moeten veranderen is het volgende:
   Op dit moment claimt de zorgverzekeraar kwaliteit in het vaandel te stellen, maar wat ze doen is iedereen contracteren. Zodoende heeft iedereen een contract en is er geen verschil of je serieus met je vak bezig bent of in een ruimte gescheiden met gordijntjes/ lamellen werkt en je tijd uit zit.

   Als we contracten willen blijven tekenen vind ik dat het systeem als volgt wordt aangepast. Elke klant is verplicht een eigen bijdrage per behandeling te leveren (voor niet chronisch zieken). Stel dit bijvoorbeeld op €7,50 per behandeling. Het overige bedrag wordt vergoed door de verzekeraar – als we de huidige vergoeding nemen ongeveer €27,50.

   Dit heeft als gevolg dat de behandeling €35,00 oplevert en de klant wordt zich meer bewust wat fysiotherapie voor hem betekent. Hiermee bedoel ik dat de klant die last heeft van zijn knie actief op zoek zal gaan naar een therapeut die ook meer affiniteit heeft met knieën ipv in een praktijk te blijven hangen waar het specialisme op een ander vlak ligt.

   Op termijn wordt “schijn”kwaliteit verminderd en therapeuten worden meer geprikkeld om een bepaalde richting te kiezen.

   Als bovenstaand voorstel geen goed idee is dan lijkt me het beste dat iedereen rechtstreeks declareert naar de klant en de zorgverzekeraar aan de kant zetten. Uiteindelijk lijkt mij dat dit lijdt tot hetzelfde resultaat.

   Een beter zorgklimaat voor zowel de klant als de therapeut.

   Daniel Leijendeckers

  • #7240
   Avatar fotoFrank Baauw
   Deelnemer

   Beste collegae

   Als wij contracten met z’n alle blijven tekenen dan wordt onze aandacht voor de patiënt alleen maar minder met al die verplichte administratie, en declaraties die SOMS fout gaan.
   Mochten we zonder contract willen werken dan kun je de patiënt misschien adviseren een zorgverzekeraar te kiezen die het meeste uitbetaalt voor een behandeling bij een niet gecontracteerde therapeut, dan kunnen de patiënten zelf kiezen veel bij betalen of minder of toch een andere praktijk met contract en minder behandel tijd en veel administratie.
   Zelf denk ik dat iedereen beter af is, ook wat betreft de kosten in de fysiotherapie, als de patiënt zelf 15 tot 20 % per behandeling betaalt is hij/zij nog meer gemotiveerd om te herstellen.

  • #7241
   Avatar fotovs
   Deelnemer

   Van: Karel Zorg [mailto:zorgvolger@gmail.com]
   Verzonden: maandag 3 januari 2011 21:52
   Aan: – mailadres –
   Onderwerp: belangrijke gedachten streepjes in de huidige situatie

   Herkennen van signalen is belangrijk voor fysiotherapeuten

   Enige tips voor een contract te ondertekenen:

   Vergelijk de nieuwe tarieven logopedie eens met fysiotherapie op basis van noodzakelijke investeringen, werkruimtes , apparatuur, fysieke werk belasting. Vragen we ons wel eens af hoe lang gaat de FT nog door met accepteren van door verzekeraars opgelegde eisen van opgepompte administratieve druk , wat dan kwaliteit tot uitdrukking zou brengen en te lage tarieven voor noodzakelijk zorg, plus in een steeds verder vergrijzende samenleving blijvende druk op behandelingsduur per praktijk uitoefenen./ afrekenen.

   Uiteindelijke doel van verzekeraars: zelf Fysio- instituten in beheer hebben, puur gericht op bewegen ( liefst door lager opgeleiden ), want dat is wat er straks nog over is van de fysiotherapie. Goed voor hun verzekerden. Dat is namelijk wetenschappelijk bewezen, omdat daar belang bij was om te bewijzen…

   Zolang de fysiotherapeut zijn ” eigen” waarde niet neerzet en gaat staan voor wat het vak echt is, blijft hij een marionet aan machtstouwtjes!

   Gaan de noorderlijke fysiotherapeuten, na hun moedige actie van 2009, nu echt door met accepteren van allerlei, beheersplannetjes bedacht door verzekeraars zoals ondermeer auditering en er ook nog zelf voor moeten betalen, evenals er zelf ook nog tijd aan moeten geven die niet eens voor vergoeding in aanmerking komt, evenals tekenen voor contracten waardoor het vrije ondernemerschap steeds meer verloren gaat?

   Wat het KNGF dan af en toe schrijft is : “weet waar u voor tekent….”

   Gedachte tips van een zorgzame zorgvolger.

   Zie hier :

   1: de nieuwe tarievenlijst logopedie is uitgebracht door de Nza. ( bekijk ‘m eens ) – link –

   2: fusie Achmea de Friesland: nader onderzoek aanbevolen door Nza aan NMa.

   Tekst is interessant. Vooral in het licht van de “kleinere” marktaandeel “spelers”. Die hebben blijkbaar geen enkel bezwaar gemaakt tegen de fusie ( men heeft elkaar allang gevonden) maar het onderzoek moet plaatsvinden op basis van heel groot machtsblok van 80% in noorden daar kunnen instanties als Nza/ NMa niet onderuit. Met ditzelfde machtsblok hebben fysiotherapeuten straks nog meer te maken.

   Zie: – link –

   Advertentie sluiten © 2011 Microsoft Gebruiksrechtovereenkomst PrivacyverklaringInformatie over reclameAdverteren

Weergave van 12 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.