verdiensten variabel loon

Weergave van 30 reactie threads
  • Auteur
    Berichten
    • #15014
      Avatar fotowim777
      Deelnemer

      In de praktijk waar ik werkzaam ben krijg ik 65% van 23 euro betaald. nu hoor ik dat er ook praktijken zijn die een percentage over het volledige tarief fysio ( ca. 30 euro) rekenen.
      dit scheelt nogal in netto maandloon bij dezelfde omzet. zelfs een percentage van 60% over 30 euro is nog hoger dan 65% over 23 euro.
      mijn vraag is wat het meest gangbaar is, een percentage over 23 euro of een percentage over 30 euro ?

    • #15028
      Avatar fotoMarcel
      Deelnemer

      Ik zou zeggen een percentage over de gerealiseerde omzet. Dat was het uitgangspunt van cao variabel salaris. Helaas hebben we geen cao meer, met dank aan verenigingen voor werknemers en werkgevers die het maar niet eens konden worden.
      Als in je contract de oude cao wordt aangehouden, dan zou bovenstaande moeten gelden.

    • #15034
      Avatar fotofysioforall
      Deelnemer

      Beste Wim,
      Ik zit zelf ook in jouw situatie en krijg ook niet het percentage over mijn omzet, maar over een bedrag van 23,20 (dit bedrag is op advies van de KNGF vanaf 2009!!, dus al zeer verouderd)Ik weet ook dat er praktijken zijn die het percentage over het volledige tarief betalen. Ik werk zelf in een soort ‘triple A’ praktijk, waarbij het standaard tarief rond de 30 Euro ligt. Per behandeling steekt mijn werkgever dus ca. 7 euro direct in zijn zak en dan komt de 35% procent er ook nog bij. Wat mij betreft ruikt dit naar diefstal en verrijking over de rug van de werknemer, maar dat gaat er bij de werkgever niet in, vanwege toegenomen kosten door allerlei kwaliteitseisen. Skippy heeft gelijk dat in de CAO van 2003 beschreven staat dat het gaat om de omzet, alleen staat er in deze zelfde CAO ook het tarief van 21,50 Euro. Hier zit het probleem. Er zijn de afgelopen jaren adviezen vanuit het KNGF gekomen, waardoor dit bedrag in 2005 naar 22,04Euro, 2007 naar 22,48 en 2009 23,20 is gegaan. Dat is gezien de inflatie voor elke fysiotherapeut een jaarlijkse achteruitgang. De werknemer staat helaas alleen en de KNGF doet niks om ons te helpen. Ik kan je alleen maar adviseren om eens met je werkgever om de tafel te gaan zitten en te zoeken naar een oplossing. Ik weet niet hoe lang je al werkzaam bent als fysiotherapeut, maar ik ga er in ieder geval jaarlijks in koopkracht flink op achteruit. Wij zijn nu in gesprek, maar ik ben bang dat er weinig uit gaat komen. De werkgever is de afgelopen jaren zo gewend geraakt aan het extra inkomen, dat ze niet meer terug willen. Vandaar al bijna 9 jaar!!! geen nieuwe CAO.
      Misschien zijn er meerdere mensen die in deze situatie zitten? Ik weet het zeker en ik wil deze mensen dan ook vragen: laat je horen op dit forum. Misschien kunnen we onze krachten bundelen en tot actie overgaan. Zolang we niets doen, lacht de werkgever zich rot.

    • #15073
      Avatar fotosneppoc
      Deelnemer

      In onze praktijk vergoeden wij 60% van de gerealiseerde omzet,tarieven aanpassing zorgverzekeraars, dan ook voor de medewerkers. Daarnaast krijgt medewerker nog vergoeding voor scholing, lidmaatschap KNGF en km vergoeding.Wij hebben een nieuwe praktijk, met hogere aanloopkosten en bekijken jaarlijks met de accountant of de vergoeding voor de werknemers een reeele is.

    • #15090
      Avatar fotoAndre Stroet
      Deelnemer

      Allereerst moet mij van het hart dat er weer zo’n teneur te bespeuren is in de voorgaande bijdrage’s over inhalige werkgever. In de praktijk is het wel anders! Het begint natuurlijk met een CAO die niet meer actueel is, maar er kan nog steeds ind e geest van de oude CAO een passende overeenkomst gemaakt worden. De rekenmodellen zij al genoemd. Wellicht is het zinvol om uit te leggen waarom de tarieven zo liggen. Dat heeft te maken met de “tariefinhaalslag” van enkele jaren geleden. Er is toen besloten door het KNGF om de tarieven niet teveel uit de pas te laten lopen met de 2e lijns fysiotherapeut. Vandaar d etariefstelling. Als die jaarlijks geindexeerd wordt is het een faire vergoeding. De “opstandige werknemers” mogen het overigens best zelf proberen: praktijk opstarten, huisvestingskosten, investeringen in inrichting en onderhoud, scholing, ICT, kwaliteitseisen, verzekeringen zoals in het geval van ziekte voor de werknemers, bij ons een riante secundaire voorwaardenpakket met vergoeding scholing CME, Kerstgratificatie (soms in natura door weekendjes weg, praktijkauto voor huisbezoeken enz. enz. Je zult zien dat het met dat “in de zak steken” nog wel meevalt. De meeste collega werkgevers zijn over het algemeen hard werkende mensen en die hebben geen zeilboot in Friesland of een 2e huis in Frankrijk zoals de generatie voor ons!

      Een boerenwijsheid: als de medewerker begint te zeuren over zijn salaris, dan mankeert er wat aan de arbeidssatisfaction! Ga daar maar eens mee aan de slag.

      Andre Stroet

    • #15091
      Avatar fotowim777
      Deelnemer

      als ik het goed begrijp was die 23,20 euro dus het te verlonen bedrag in 2009. bij ons heeft geen indexatie plaatsgevonden
      wat is dan het geindexeerde bedrag anno 2011/2012 ?

    • #15140
      Avatar fotoaudenaerde
      Deelnemer

      Hoe kan de werkgever het salaris indexeren als hij zelf ook geen hogere vergoeding voor een zitting krijgt?
      Frank Audenaerde

    • #15189
      Avatar fototheo.staps
      Deelnemer

      Ook bij ons is er een bedrag uit de lucht gegrepen als te verlonen bedrag en er is een tijd met bonussen gewerkt, gelukkig hebben we nu dus iets meer duidelijkheid.
      Ik denk dat de dienstverbanders eens bij het FNV moeten aankloppen om voor ons een CAO te regelen, want tot nu toe zit er te veel eigenbelang in voor het KNGF !

    • #15215
      Avatar fotoAndre Stroet
      Deelnemer

      Theo wat een domme opmerking – eigenbelang voor het KNGF-. Waar zou dat eigenbelang dan moeten zitten? Het gaat erom dat bij eerdere CAO onderhandelingen de lasten onevenredig zwaar bij de werkgevers kwamen te liggen en die hadden daar dus (terecht) geen zin in. En dat lijkt me nog eens bevestigd door de nieuwe contractvoorstellen van o.a. MENZIS, jij hebt jou salaris al binnen de werkgever mag dat al eerst voorschieten voordat de zorgverzekeraar betaald. Als er uit een audit zou blijken dat de praktijk onvoldoende scoort op de dossiers mag de werkgever als straf het verschil tussen het geclaimde tarief en het lagere tarief terugbetalen. Mag de werkgever dan ook bij jou aankloppen om mee te betalen???? Er zijn CAO afspraken gemaakt in het verleden en die zijn enigszins aangepast aan de tijd en daar moet je het mee doen. Denk maar eens aan het volgend evoorbeeld: een vriendin van mij werkt bij een grote kappersketen en knipt op zaterdags in een uur 4 clienten a 18,50 EUR. Wat denk je dat haar salaris is ??? EUR 70,00??? Denk na!

    • #15216
      Avatar fotowismeijer
      Deelnemer

      Misschien bruikbaar: in mijn praktijk hebben wij salaris, arbeidsvoorwaarden, arbeidskontrakten en scholingsbeleid laten onderzoeken door Sam Korteweg. Zijn onderzoek vond plaats binnen de praktijk, in onze branche en in vergelijkbare branches. Tijdens zijn onderzoek zijn de medewerkers daarbij direct betrokken geweest. De uitkomst heeft tot rust en tevreden werknemers en werkgever geleid. Als je een duurzame redelijk geprijsde oplossing zoekt is hij een aanrader.

    • #15219
      Avatar fotofysioforall
      Deelnemer

      Na een aantal reacties te hebben gelezen,wil ik graag op een aantal opmerkingen reageren. Ten eerste op de opmerking van de “tariefinhaalslag” en het uit de pas lopen met de tarieven van de 2e lijn. Volgens mij lopen de tarieven voor de werknemer flink uit de pas met de tarieven die de zorgverzekeraar betaald. Als je het tarief voor de werknemer van 2003 vergelijkt met tarief van 2009 tot nu (in mijn geval 23,20, dat ook voor 2012 weer wordt aangeboden), dan is dat een verhoging van 8%. Dat komt neer op minder dan 1% loonstijging per jaar. Kijk ik naar het tarief voor de werkgever 2003 tot nu, dan is dat een stijging van ruim 30% (meer dan 3% per jaar). Natuurlijk zijn de kosten gestegen voor de werkgever, maar het kan toch niet zo zijn dat de werknemer er jaarlijks (kijkend naar de inflatie) er in koopkracht flink op achteruit gaat? We moeten tegenwoordig allemaal inleveren, maar dit is toch niet meer te verkopen naar de werknemer toe (mensen die ook een gezin hebben te onderhouden en een hypotheek moeten betalen)? Beste Andre, ik kan natuurlijk niet in je keuken kijken en ik wil je er ook niet van beschuldigen dat je geld in je zak steekt en ik weet ook dat de werkgevers hard moeten werken, maar riante secundaire arbeidsvoorwaarden is bij ons in de praktijk niet van toepassing. Weekendjes weg, praktijkauto? Daar is bij ons geen sprake van. Wij kunnen maandelijk ruim twee uur in onze eigen tijd vergaderingen bijwonen, rijkostenvergoeding hebben ze bij ons nog nooit van gehoord en we kunnen uren in onze eigen tijd werken om aan de kwaliteitseisen te voldoen, zodat de werkgever geen boete krijgt, maar wel een hoger tarief. Dus ik denk dat de werkgever niet de enige is die hard werkt. Kijkend naar onze loonstijging van de afgelopen jaren, zullen we zelfs steeds meer en harder moeten werken om nog rond te komen. Soms heb ik wel eens het gevoel dat de werkgever vergeet wie er het geld voor de praktijk verdient, in plaats van alleen maar te kijken naar wat de werknemer allemaal kost. De praktijkhouder zal raar opkijken als al zijn personeel er in één keer mee stopt. Geen kosten voor de werknemer meer, maar vermoedelijk ook snel geen praktijk meer. En het medelijkwekkend verhaal van alle kosten die de werkgever moet maken en al dat geld wat de werkgever moet voorschieten is uit de mond van een ondernemer niet geloofwaardig. Ik ken vele ondernemers en die zullen allemaal verklaren dat dat werkgeversrisico heet en dat dat bij het ondernemersschap hoort. Ik begrijp, we zitten met twee verschillende petten op, maar wij proberen al jaren jullie pet op te zetten, waarom wil de werkgever nou niet de pet opzetten van de werknemer? Nogmaals, ik spreek vanuit mijn eigen ervaringen en wil de werkgever geenszins generaliseren, maar soms heb ik wel eens het gevoel dat de praktijkhouder lijdt aan het Griekenland-syndroom. Gewoon niet beseffen hoe goed ze het hebben en keihard protesteren als het eigenlijk anders moet.
      Ik wil eindigen met dat ik het betreur dat het werk van de fysiotherapeut in loondienst wordt vergeleken met het werk dat iedereen na 1 jaar opleiding kan doen en dat er gesmeten wordt met boerenwijsheden in een wereld waar evidence based practice bovenaan staat. Beste Andre, ik wil je vragen om toch eens wat onderzoeken te lezen naar arbeidstevredenheid en je zal zien dat arbeidstevredenheid grotendeels gebaseerd is op je gewaardeerd voelen door je werkgever en dat deze waardering (helaas of niet)ook in het merendeel financieel van aard moet zijn. En daar ben ik voor aan de slag en ik hoop dat de werkgever daar ook mee aan de slag gaat. Ik wil daarmee niet zeggen, beste Andre, dat je dat niet doet.
      Vriendelijke groet aan allen.

    • #15304
      Avatar fotop-v-d-v
      Deelnemer

      Ik krijg sinds kort ook uitbetaald over een percentage van 23,20. Nu vraag ik me alleen af hoe ziet dit er bij jullie op je loonstrookje uit? Heb je dan bij het bruto loon echt staan het bedrag wat je krijgt als je je aantal uren neemt X het bedrag van het percentage dat je krijgt? Of gaat hier nog iets vanaf? Bij mij komt dat bedrag in ieder geval niet overeen.

      Met vriendelijke groet,

    • #15354
      Avatar fotoDirkwoudstra
      Deelnemer

      Hallo pvdv,

      ik krijg altijd een 2e briefje erbij waarop staat wat ik heb gewerkt; behandeling/behandeling aan huis/ dtf screening etc

    • #16357
      Avatar fotof
      Deelnemer

      Ik heb ook een vraagje aan jullie. Ik werk sinds 2009 in de vrijgevestigd praktijk. Ik heb ook variabele loon. Ik krijg 20 euro bruto als ik twee zittingen fysio per uur heb en voor MT 16,50 euro per uur en voor mijn oedeem patiënten één andere tarief wat ik niet kan terugvinden op mijn loonstrookje. Ik werk inmiddels 3 jaar in dit praktijk. Ik krijg mijn vakantiedagen niet betaald. Dat zijn voor mijn eigen rekening. Reiskosten vergoeding is 19 cent per gemaakte kilometer. Ik heb ook 3 procent van mijn jaaromzet recht op bijscholing. voor mijn lidmaatschap en kwaliteitregister en mijn pension krijg ik helaas niks. Ik kreeg deze week één vaste contract aangeboden met 1.2 procent loonsverhoging en ik werd senior fysiotherapeute omdat ik al 3 jaar werkervaring heb. Ik vind dit heel weinig. Ik hou helaas heel weinig over als ik alle kosten zelf moet betalen. Ik snap ook niet waar 20 euro vandaan komt. Als ik op internet lees, heeft iedereen over 60,9 van 23,20 euro. Heeft iemand enige idee hoe 20 euro gerekend is? is dit relevante aanbod van mijn werkgever?

    • #16417
      Avatar fotoGeorge Coenraad
      Deelnemer

      Ik heb nu 4 fysiotherapeuten in dienst. Ik betaal ze een variabel salaris sinds maart van dit jaar. Voorheen had men een jaar contract met een vast salaris. Helaas door bezuinigingen en minder patienten werden er geen 40 urige werkweken meer gedraaid. De werkuren liepen terug naar soms 25 tot 30 declarabele uren per week. Maar ik moet wel als werkgever de volle salarissen betalen met de bijkomende afdragen zoals premies loonbelasting enz. van dat vaste salaris wat met verdiende.Je begrijpt dat het een enorme verlies post begon te worden. Ik heb nadat de contracten afliepen mijn personeel variabele contracten aangeboden. Daar worden ze betaald naar declarabele gewerkte uren. De lasten en risico’s worden nu beter verdeeld tussen de werkgever en de fysiotherapeuten. Ik als werkgever zal natuurlijk op mijn personeel moeten verdienen. Daar is niets mis mee. Want bijna alles is geregeld voor het personeel. Van receptioniste tot het onderhouden van de praktijk en betalen van de vaste lasten van het bedrijfspand. Het enige wat de fysiotherapeuten in mijn praktijk hoeven te doen is werken en hun administratie bijhouden. Het salaris is zodanig dat de afspraak is dat men zelf hun pensioenpremie moeten regelen en betalen. Het is echt niet meer zo dat je in de fysiotherapie rijk kan worden. Maar je kunt er wel goed van leven. Ik heb wel gemerkt dat net afgestudeerden of fysiotherapeuten met nog geen jaar ervaring al een hoog salaris willen verdienen. Het verhaal is dan altijd dat men in de winkel of in een ander bedrijf meer kunt verdienen. Ik zeg dan ook altijd dat ze daar dan maar moeten werken. Ik betaal denk ik een redelijk goed salaris om mijn personeel aan me te blijven binden. Het bruto uurloon zit tussen de 15 en 22 euro. Daarnaast krijgen ze 8% vakantie toeslag en vakantiedagen naar rato.

    • #16424
      Avatar fotoCorina80
      Deelnemer

      ik werk sinds kort in een particuliere praktijk in loondienst op basis van een variabel salaris. Op mijn salisstrook zag ik dat de werkgeverslasten van mijn bruto bruto loon worden afgetrokken:
      – premie verzuimverz
      – premie ww-wa/wgf en premie ww-we/awf,
      – premie wao basispremie
      – vergoeding bijdrage ZVW
      – WGA premie
      – woon werk/km vergoeding

      Op basis hiervan blijft het periodesalaris over. Hiervan wordt ZVW,WGA premie voor de 2e keer afgetrokke en ook nog loonheffing en WIA hiaatverzekering. Ook zie ik dat de reiskosten daarna onbelast worden bijgegeschreven. dan komt het netto loon.

      Mijn vraag is of het normaal is dat de reiskosten en het ZVW bedrag ook als werkgeverslasten van het bruto bruto loon worden afgetrokken??

    • #16499
      Avatar fotosjors1986
      Deelnemer

      Allen,

      Kijkend naar de reacties zijn er verschillen in de percentages van de omzet en het normbedrag waarvan uitgegaan wordt. Dit kan ik me voorstellen, ik denk dat het daarnaast ook belangrijk is wat je kosten zijn en welke vergoedingen je niet ontvangt van je werkgever. Mijn werkgever stelt mij het volgende voor, zien jullie met name bij de punten die ik niet krijg of die ik zelf moet betalen bijzonderheden?

      Voorwaarden
      -60% van €23,20 per behandeling (uitgaande van 2 behandelingen per uur = €27,85 per uur)
      -28 uur per week

      -bijdrage in 1/3 van de werkgeverslasten
      -geen doorbetaling bij vakantie
      -geen reiskostenvergoeding
      -geen vakantiegeld
      -geen pensioenbijdrage

      De berekening zou er grofweg alsvolgt uit komen te zien
      veronderstellingen:
      -47 werkweken per jaar
      -werkgeverlasten 30% van brutoloon

      brutoloon(1) 27,85x28x47 = €36.637
      werkgeverslasten van brutoloon (30%) =€10.991
      1/3 voor mijn rekening, 10.991/3 = €3.664
      Totale werkgeverskosten, 36.637+10.991-3.664 = 43.964
      Totale brutoloon(2) = 36.637-3.664 = €32.973

      Ziet iemand in deze voorwaarden of berekening punten die niet de normale gang van zaken zijn (onacceptabel) zijn of onjuist zijn? Alvast bedankt!!

    • #16509
      Avatar fotoFysio Heleen
      Deelnemer

      Wat een interessant artikel. Ik heb met betrekking tot exact dit onderwerp vorig jaar een arbeidsconflict gehad. Mijn situatie:

      Ik was in loondienst bij twee praktijken, in beide gevallen op basis van variabel salaris. In de ene praktijk kreeg ik een (hoog) percentage ‘van de omzet’ als bruto salaris aangeboden. Hierbij werd er echter niet de werkelijke omzet berekend op basis van screenings, intakes, aan huis bezoeken etc. maar een vast bedrag van 28 euro per patient ofwel 56 euro per uur gerekend. Dit vond ik overigens desondanks prima want het is, zoals de meesten direct zullen erkennen, een erg schappelijk tarief. Echter werd er in mijn contract en ook bij de contractbespreking nergens gesproken over de werkgeverslasten. In de eerste paar maanden heb ik daar direct al een vraag over gesteld, want: ook bij mij kwamen mijn bruto salaris dat ik berekende en het bruto salaris op mijn salarisstrook niet met elkaar overeen.

      Pas na drie jaar bleek, dat ook bij mij de werkgeverslasten eerst van mijn bruto salaris af werden gehaald. Dit compleet buiten mijn medeweten. De CAO die hierover spreekt is van 2003. De geldigheid hiervan liep af op 1 januari 2004. Mijn studie ben ik pas begonnen in augustus 2004 dus u begrijpt dat ik vier jaar later niet nog eens een oude CAO ging opgraven die bovendien al lang niet meer geldig was. Mijn voormalig werkgever heeft mij daar bij het verlaten van de praktijk na het conflict hierover voor een klein deel gecompenseerd.

      Ik werkte toen ook al bij de praktijk waar ik nu fulltime in dienst ben. Ik heb ook hier een variabel salaris maar dit is gewoon een vast bruto uurtarief van 27,50 euro per uur. Hier gaan GEEN werkgeverslasten vanaf. Ik heb daarbij een minimum urengarantie van 32 uur per week om mijn inkomen te garanderen. Geen enkele bank biedt mij anders een hypotheek want zonder een vaste ondergrens in mijn inkomen is er niets om een hypotheek etc. op te baseren.

      Ik krijg geen vakantiedagen doorbetaald, deze zijn doorberekend in mijn uurloon. Ditzelfde geldt voor vakantiegeld, reiskosten, KNGF etc. Mijn werkgever betaald gedeeltelijk mee aan mijn pensioenfonds en ik heb een budget van 500 euro per jaar voor opleidingen etc. Ik ben hier meer dan tevreden mee. Ik ben namelijk geen lid van het KNGF omdat het tot nu toe nog niet noodzakelijk was. Ik ga echter wel manueeltherapie studeren in Brussel binnenkort dus ik zal nu wel moeten anders loop ik mijn registratie mis in het register voor manueeltherapeuten.

      Mijn mening over de zaken die hier besproken worden:

      – WerkGEVERSlasten heten niet voor niets zo. Na erg veel onderzoek en hulp van een goede vriendin die tevens arbeidsrechtadvocate is ben ik erachter gekomen dat GEEN ENKELE ANDERE BEROEPSGROEP dit kunstje flikt, namelijk de werkgeverslasten door de werknemer laten betalen. Dit heet dan geen bruto salaris maar een bruto-bruto salaris. Let hierop bij je contract- en salarisonderhandelingen, vraag door en zorg dat het klopt! Laat het ook contractueel duidelijk vastleggen. Het kan in 2003 misschien heel normaal zijn geweest maar het is absoluut niet meer van deze tijd. Zeker gezien het feit dat alle secundaire arbeidsvoorwaarden waar de rest van Nederland recht op heeft in de fysiotherapie ook uit zak van de WERKNEMER komen.

      Het doorbetalen bij ziekte is ook al erg karig. Al dat gemiauw over de verzekering die de werkgever hiervoor af moet sluiten: de huidige praktijkhouders moeten zich ook eens gaan realiseren dat ze geen haar anders zijn dan welke andere werkgever dan ook. Waarom zouden zij zich nu aan allerlei dingen mogen onttrekken waar andere werkgevers wel gewoon voor op moeten draaien? Ik mag toch aannemen dat men weet waar men aan begint als men mensen in dienst gaat nemen of als zelfstandige gaat werken. Zo niet, dan was men blijkbaar niet voldoende voorbereid en deed men maar wat. Dat is gewoon de keuze die u maakt: zoek ik goed uit waar ik mee bezig ben, of spring ik maar in het diepe en sleur ik uiteindelijk een aantal mensen mee naar de afgrond als blijkt dat ik niet wist waar ik mee bezig was? De normale doorbetaling-bij-ziekte-regeling is in de eerste instantie ALTIJD 100%. In de fysiotherapie is dit bijna NERGENS het geval. Plus nog twee wachtdagen…

      Het is crisis. Dat geldt voor ons allemaal. Ik vind het helemaal niet zo gek dat er dingen hierop aangepast worden door de werkgever. Maar ook werknemers hebben vaste lasten, die vaak al een stuk hoger liggen dan bij de gemiddelde arbeider simpelweg door ons zo geliefde SPF dat minimaal 3111 euro per jaar kost van mijn netto salaris. Om nog maar niet de spreken van het CKR dat wij wel verplicht moeten verblijden met onze jaarlijkse bijdrage omdat anders het hoogste contract niet afgesloten kan worden voor de WERKGEVER, maar waar diezelfde werkgever vaak absoluut niet aan wil bijdragen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het is mooi dat beide of meer partijen begrip voor elkaar op kunnen en moeten brengen, het is wel jammer dat het in onze beroepsgroep vaak maar van één kant komt… Gelukkig heb ik één van die zeldzame werkgevers die zelf ook jarenlang in loondienst is geweest en die zich nog een beetje kan herinneren hoe dat ook alweer was. Dat zorgt nog altijd voor de meest prettige werk- en overlegsfeer ooit!

      Tegen alle werknemers zou ik willen zeggen: schroom niet om je contract door een advocaat door te laten lezen voordat je tekent. Schroom niet voor onderhandelingen voordat je toezeggingen doet. Schroom niet, kortom, om voor jezelf op te komen! De Rechtswinkel is gratis… ;)

    • #16514
      Avatar fotopaulfysio
      Deelnemer

      Hallo allen,

      ben zelf praktijkeigenaar met 4 medewerkers en kies bewust voor vast loon.
      Bij variabel loon bestaat de kans dat de werknemer moeilijk te stimuleren is tot niet-declarabele taken zoals administratie.

      Transparantie vanuit de werkgever naar de werknemer toe is van belang. Door het lage tarief zijn er nou eenmaal geen gouden bergen te verdienen.
      Brutosalarissen houden echt wel op bij 3500,-.

      Daarnaast zullen ook werknemers zich moeten realiseren dat het een lastige tijd is voor de fysiotherapie en dat het eerder baanbehoud is dan salarisverhoging.

    • #16551
      Avatar fotofysioconsult
      Deelnemer

      Zie onze reactie in de Forumdiscussie “VAR-percentage”

    • #16555
      Avatar fotofysioconsult
      Deelnemer

      zie ook artikel over salariëring in forumdiscussie “VAR percentage”

    • #16573
      Avatar fotoJeffrey’s
      Deelnemer

      Is het iets typisch voor ons werkveld dat de werknemer zich afvraagt hoeveel er voor de werkgever overblijft en zich verongelijkt voelt mbt het salaris? Of heeft de kassière bij de Ikea ook dat gevoel als ze een weekendomzet aan haar kassa voorbij ziet komen van 500.000 eur terwijl ze 7-10 eur per uur krijgt? Nee, deze vergelijking mag ik niet maken….want wij hebben HBO gestudeerd.
      Met een variabel salaris worden er afspraken gemaakt welke verbonden zijn aan de omzet of het aantal zittingen maal een vast bedrag. Dit is voor beide partijen lastig en geeft veel onduidelijkheid. Maar in de tijd van variabele tarieven en verscheidene behandelcodes (1850, 1200 ed) bijna onoverkomelijk. Beoordelingsgesprekken ed kunnen worden gebruikt om deze afspraken van verloning positief te veranderen en zo kan je als werkgever de werknemer belonen voor inzet dan wel competentie verbetering. Als je er als werknemer niet tevreden over bent kan je altijd weer verder gaan kijken. Jee komt dus vrij makkelijk van je werkgever af. Dat moet een werkgever in Nederland is met een werknemer proberen ……
      Echter zoals een ieder weet zijn de tarieven de afgelopen jaren bij een aantal verzekeraars ten negatieve veranderd en/of zijn de eisen voor het contract en ter verkrijgen van het tarief aangescherpt. Hoe moet je dan hier mee omgaan? Werkgeversrisico zoals eerder beschreven? Werknemers risico’s kan ik door ondernemerschap beïnvloeden, deze externe door politiek en verzekeraars gedreven veranderingen niet. In deze tijd moet er door de werkgever nog meer geïnvesteerd worden in mn de automatisering, de audits en de praktijkinrichting om voor de werknemers en werkgevers werkgelegenheid te behouden. Zodat we allemaal kunnen blijven eten en de hypotheek kunnen blijven betalen. We zitten dus als werknemer en werkgever in het zelfde bootje. Als we nu samen in dezelfde richting roeien komen we er misschien.
      Groetjes,
      Jeffrey Siemons

    • #16574
      Avatar fotoGeorge Coenraad
      Deelnemer

      Hallo Jeffrey. Ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal. Ik heb een praktijk met 4 fysiotherapeuten in dienst. Voorheen 10. Men heeft een goed salaris 21,50 – 25 euro per uur. vakantie geld 8% en vakantiedagen. Door auditering, bezuinigingen in de zorg, de lagere tarieven als je niet aan bepaalde voorwaardes kunt voldoen, de investeringen en onderhoud van de praktijk enz enz. dit alles heb mij doen besluiten de contracten niet meer te verlengen en de gedane contractvoorstellen in te trekken. Gelukkig waren die nog niet getekent. Ik wil de risico’s die ik als werkgever heb verdelen tussen mij en de fysiotherapeuten. Ik stel mijn praktijk beschikbaar voor zelfstandige fysiotherapeuten. Ik trek 20% af voor bedrijfskosten. Daarna moet we onderhandelen over de overige 80% hoe te verdelen of gewoon een vaste huur laten betalen voor dagen of dagdelen. Ze zijn dan zelf verantwoordelijk voor hun eigen inkomsten en administratie. Het advies wat ik meegeef is dat ze hun patientendossiers op orde moeten houden. Een negatieve Audit kost veel geld. Het is mij overkomen . Gelukkig is de 2e audit positief verlopen. Maar het heeft mij wel doen besluiten de risico’s ook bij de fysio zelf te leggen. Dat kan alleen maar als ze zelfstandig zijn. Met andere woorden. Ik wil stoppen met personeel in loondienst. Men wil maar niet begrijpen wat de kosten zijn van werkgever. Zoals Jeffry beschrijft kijkt men alleen wat de zorgverzekering betaald en daar wilt men de helft van hebben. Ik ben nu mijn nieuwe voornemens aan het uitwerken. Eind november begin december moet het klaar zijn. Als optie heb ik mijn praktijk te verhuren aan een nog op te richte of bestaande maatschap Dus mochten er nog goede adviezen zijn dan hoor ik die graag.

    • #16575
      Avatar fotoJeffrey’s
      Deelnemer

      In navolging op de reactie van Heleen het volgende: Binnen ons vak is er de afgelopen 20 jaar veel gebeurd mn. in de relatie werkgever-werknemer. In voorgaande arbeidrelaties werkte de meeste fysiotherapeuten onder de paraplu van een praktijkeigenaar. Je droeg een stuk van de omzet af en regelde de rest met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft dit toen aangemerkt als een verkapt loondienstverband en heeft alle sociale premies en loonbelastingen met terugwerkende kracht over 5 jaar gevorderd bij de praktijkeigenaren. Dit omdat was gebleken dat de premies en belastingen niet (voldoende) waren afgedragen door onze collegae. Er zijn in deze tijd vele samenwerkingsverbanden “geklapt” ten gevolgen van de conflicten welke hier uit voortgekomen zijn. Collegae weigerden namelijk deze aanslagen met de praktijkeigenaren te compenseren.
      In de jaren hierop volgend zijn er meerdere CAO’s geweest welke de belangen voor beide partijen moesten beschermen. Het bruto-bruto salaris, verrekend vanuit de omzet, is hier een onderdeel van geweest. In de CAO contracten stond een regel dat de werkgeverslasten niet hoger mochten zijn dan bijvoorbeeld 64%. 36% Voor de werkgever te verdelen over huisvestingkosten, GWE, materialen, reserveringen en de winst. Vanuit de 64% werden dan de werkgevers gerelateerd aan de loonkosten voor de werknemer afgetrokken al voor je tot een bruto salaris kwam. Als werknemer heb ik hier ook vreemd van op gekeken maar het was me wel duidelijk.
      Helaas voor allen is er ondanks meerdere pogingen van de werknemers- en werkgevers organisaties tot heden geen CAO. Het blijkt dus ook op dit niveau lastig te zijn elkaar te vinden. Dit betekend dat er voor de werkgevers de vrijheid bestaat om binnen de wettelijke bepalingen contracten samen te stellen en het aan de werknemers is deze wel of niet te accepteren.
      Wat zou het voor een ieder makkelijk zijn een vast salaris? Elke maand hetzelfde bedrag op je bankrekening. En als praktijkeigenaar weet je ook waar je aan toe bent. Vakantie dagen, reiskostenvergoeding, scholingsvergoeding, vergoedingen voor de beroepsverenigingen en het CKR…… Maar wat nu als het zittingen tarief negatief wordt bijgesteld, het aantal zittingen (omzet) terugloopt de praktijkkosten exorbitant oplopen? Wat nu als vanuit de audit blijkt dat de dossiers toch niet voldoende zijn bijgehouden….Kan de werkgever de terugvordering dan verrekenen met de werknemer welke dit heeft verzaakt? Of moeten we dit zien als ondernemers risico?
      Aangezien wij (dus ook ik) als werkgevers geen juristen zijn kan het natuurlijk voorkomen dat contracten, hoe goed ook overlegt met bijv een accountant, fouten/verbeteringen bevatten. Dit vraagt dan na onderbouwing om aanpassingen. Maar de meesten van ons blijven toch fysiotherapeuten welke naast het hard werken aan de behandeltafel een praktijk managen. Het tarief staat namelijk niet toe dat we ons volledig als manager in de praktijk neerzetten.
      Bij mij komt regelmatig het gevoel boven dat werknemers in Nederland in alle lagen chronisch ontevreden zijn over het salaris. Een monteur neemt materiaal mee om thuis verder te klussen en topmanagers doen het door middel van absurde bonussen naast het salaris. En dit ondanks de uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden in Nederland. Het zal dus wel in onze cultuur zitten.
      Een fysiotherapeut in een particuliere praktijk welke 36-40 uur per week werkt neemt tussen de 2200 en 3000 euro netto mee naar huis. Is dat te weinig???
      Nogmaals laten we gaan roeien. En dan graag dezelfde kant op.
      Ps. George; je reactie klinkt bijna als een verzoek tot overname, maar helaas je zit in 020. ;-)

    • #16581
      Avatar fotoGeorge Coenraad
      Deelnemer

      Jeff je verwoord het helemaal goed man. Respect. Helaas is het de werknemer maar niet uit te leggen hoe het allemaal zit. Heleen ik begrijp je maar ik zou ook eens verder kijken en je in de schoenen van de werkgever te verplaatsen. Het is geven en delen. De werkgever iets meer dan de werknemer. Dat is in elk bedrijf zo.;-)

    • #16600
      Avatar fotoCorina80
      Deelnemer

      beste andre stoet,
      Je reacties slaan kant nog wal en raken de essentie niet, maar owee dat ze aan jouw portemonnee komen!!

    • #16601
      Avatar fotoCorina80
      Deelnemer

      Beste Jeffrey siemons, ook jij maakt vergelijkingen die de essentie van de ongelijkheid duidelijk niet raken!! Het gaat erom dat een fysio in een particuliere praktijk minimaal in schaal 55 zou moeten zitten vergeleken met collega’s in de 2e lijn en dit scheelt gemiddeld een paar honderd euro per maand voor een beginnende therapeut.

    • #16603
      Avatar fotoJeffrey’s
      Deelnemer

      Beste Corina, Geen idee of ik je opmerking en hoe ik je opmerking met begrijpen mbt de ongelijkheid. Mogelijk dat je het kan onderbouwen nav mijn schrijven.
      Waar staat geschreven dat een fysio in een particuliere praktijk minimaal in schaal 55 moeten zitten? We hebben geen schalen en wie bepaald dat? Er is geen CAO er zijn dus geen andere regels dan fatsoen en de wetgeving. Waarom moet een fysio in de praktijk meer verdienen vergeleken met een collega in het ziekenhuis (daar komt je schaal 55 waarschijnlijk vandaan)? Competenties, beschikbaarheid, inzet en niet te vergeten marktwerking/aanbod op de arbeidsmarkt zijn van invloed op de salarissen welke via contracten worden aangeboden. Dat is wel eens anders geweest.

    • #16604
      Avatar fotobbob
      Deelnemer

      Beste allemaal,

      Ik zit met verbazing te lezen wat voor gif er bij sommige mensen zit.
      We leven in een vrije maatschappij en als je denkt dat je niet krijgt wat je verdient dan zoek je wat anders.

      Het blijft een SAMEN spel tussen werkgever en werknemer.
      Als je samen rond de tafel gaat zitten en kijken kom je een heel eind.
      Ook ik ben in loondienst en krijg een variabel loon. (geen vakantiedagen en bijdrage pensioen(wel van de belastingdienst dus daar kan ik prima mee leven), wel goede bijdrage opleidingskosten, kngf en ckr.)
      Wij hebben onlangs samen besloten om bepaalde vergoedingen naar beneden te verlonen omdat ze minder worden vergoed, echter blijven andere zaken weer staan terwijl ze minder worden vergoed.
      Laten we niet vergeten dat we elkaar nodig hebben en ook met het nodige respect bejegenen.

      Vriendelijke groet erik

    • #16605
      Avatar fotoRob
      Sleutelbeheerder

      Hoi Erik,

      Volgens mij zie je de zaken in het juiste perspectief.
      Ik proef bij velen de twijfel. Zowel werkgevers als werknemers zouden graag een duidelijke richtlijn willen hebben maar die is er niet. Een CAO zou rust in de tent kunnen brengen maar daar zullen we waarschijnlijk nog lang op moeten wachten. (ik snap dat niet)

      Lijkt me nuttig als werkgevers en werknemers elkaar begrijpen en goede afspraken met elkaar kunnen maken. Fijn als men (online) ervaringen uit kan wisselen.

      Maar dat giftige is niet nodig.

      Respect,
      Rob

    • #16607
      Avatar fotofysioconsult
      Deelnemer

      MOOI VERGELIJKINGSMATERIAAL !

      Gemiddeld salaris per beroep
      Hier vindt u een tabel met (geschatte) gemiddelde inkomens van veel voorkomende beroepen in Nederland. Er wordt uitgegaan van een leeftijd van zo’n 30 jaar op basis van een 38-urige werkweek exclusief eventuele toeslagen of bonussen. Ook wordt er uitgegaan van op z’n minst een HAVO/VWO/MBO diploma (tenzij anders aangegeven) en werkzaam bij een bedrijf met minder dan 100 werknemers. Natuurlijk hangt een bepaalde functie nog van veel meer factoren af. Als u specifieke cijfers voor uw beroep wilt, kunt u altijd contact opnemen!

      Alle onderstaande bedragen zijn bruto en excl. vakantietoeslag.

      Beroep Startsalaris
      Werkervaring (10 jr.)
      Netto gemiddeld maandloon Opleiding
      Commercieel directeur 3852 5120 2633 HBO
      Fysiotherapeut 3040 3920 2058 HBO
      Verzekeringsadviseur 2992 3910 2185 HBO
      Controller (financieel) 2950 3933 2438 HBO
      Kapitein (zeeschip) 2870 3766 1593 HBO
      Directeur basisschool 2623 3375 2335 HBO
      Manager/directeur winkel 2604 3351 1995 HBO
      Communicatie adviseur 2591 3380 2007 HBO
      Rechercheur 2460 3195 2138 HBO
      Ingenieur 2450 3250 2020 HBO
      Tolk 2411 3123 1514 HBO
      Bibliothecaris 2380 3117 1923 HBO
      Leraar v. onderwijs bèta 2322 3029 2167 HBO
      Algemeen directeur >500 2295 3696 2163 HBO
      Systeembeheerder 2280 3020 2093 HBO/WO
      Agrar medew buitendienst 2279 2989 1737 HBO
      Journalist 2275 3021 1890 HBO
      Leraar basisschool 2221 2952 1968 HBO
      Inkoper 2170 2805 1939 HBO
      Boekhouder 2110 2750 1918 HBO
      Leraar voortg onderwijs 2109 2780 1725 HBO
      Assistent accountant 2090 2790 1768 HBO
      Verpleegkundige 2020 2610 1988 HBO
      Notaris 1923 2475 1749 HBO
      Ingevoegd vanuit

Weergave van 30 reactie threads
  • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.