trainen van de ademhaling

Weergave van 6 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #12229
   Avatar fotoMarta
   Deelnemer

   geachte collega’s,

   onlangs heb ik een patiente gezien die alleen hoog kon ademen. patiente is 12 jaar oud. ik heb met haar geprobeert een ademhalingsoefening te doen maar het ging verkeerd. mijn oefening zag als volgt eruit: patiente lag op de rug met een hand op het borstbeen de andere op de buik. vervolgens moest zij ging zodanig ademen dat alleen de hand op de buik mocht bewegen. echter het ging helemaal niet en de patiente zei zelfs dat zij geen adem kan halen als zij alleen met de buik moest ademen. zij begreep niet hoe het moest.

   hoe moet ik met haar dit trainen?

   patiente heeft geen nevenpatologieen.

   alvast bedankt voor de hulp

   marta

  • #12245
   Avatar fotoPhysionut
   Deelnemer

   Ik snap de techniek waarmee je dit probleem wil oplossen, maar waarom vind je het een probleem dat zij een ik neem aan een thoracale ademhaling heeft? Opzich hebben mannen in rust vaker een thoracale ademhaling en vrouwen vaker een buik ademhaling, dit is niet per se fout bij een van de twee, het word een probleem wanneer de patient niet diep genoeg ademhaald.
   De techniek die jij aan wil leren is er voor om de patient zich bewust te maken van haar ademhaling, het is mooi als de patient zich er snel van bewust raakt doormiddel van haar eigen hand te volgen, maar vaak moet je als fysiotherapeut eerst even faciliteren door iets de buik in te drukken bij uitademen en haar buik jou hand te laten volgen naar buiten met inademen. Zo ben je ook iets actiever bezig met de patient

   Groetjes

   physionut

  • #12246
   Avatar fotoJ.Kets
   Deelnemer

   Ik kom dit nogal eens tegen. Het wordt vaak veroorzaakt door een te hoge buikspanning, die het middenrif min of meer blokkeert. Het komt vaak voor bij spanning, vooral angst. Het kan nog wel lastig zijn, de buik wat los te leren laten. Zit ook wel een beetje in onze cultuur trouwens: buik inhouden. Kan ook het gevolg zijn van vroegere pijn: ceasario, hnp, darmpathologie.
   Hand op de buik leggen, aandacht naar de hand. Of langzaam de hand lager bewegen en ernaar toe leren ademen. Zittende bekkenkanteling, evt. makkelijker op een rond balanskussentje. Zittend aan een tafel en laten voelen: hoever is je buik bereid te gaan hangen zonder dat je haar naar buiten dúwt? Observeer die spanning eens een tijdje? Kun voelen dat je buik gewicht heeft? Zitoefeningen op grote bal, onderlichaam leren ontspannen. Dixhoornoefeningen als duwen/trekken in kortlig, en andere oefeningen voor functioneler ademen, enz. enz.
   Als mensen meer oefeningen weten om buikspanning te verminderen: gráág.

  • #12247

   Door mijn astma vind ik het moeilijk om te sporten, terwijl ik dit wel graag doe! Dankzij een tip van een vriendin van mij kwam ik terecht bij de BizzyFit Club, dit zit in Sportstad Heerenveen. Dit is een sportcentrum waar het erg persoonlijk is en veel begeleiding. Voordat je begint heb je een uitgebreide test. Aan de hand van deze test stellen ze een persoonlijk trainingsschema voor je op. Bij mij aangepast op mijn astma. Door het elke week iets op te houden heb is mijn uithoudingsvermogen toegenomen. Dit door de persoonlijke begeleiding. Ook wordt je elk kwartaal weer uitgereid getest om eventueel aanpassingen door te voeren in je trainingsschema. Dit is echt een aanrader voor mensen met longproblemen.

   Groetjes Maaike

  • #12248

   Beste Marta,

   Aan welk probleem lijdt deze patiente?

   Met collegiale groeten,
   Peter van der Salm.

  • #12249
   Avatar fotocentraplaza
   Deelnemer

   Hallo!!!! het gaat hier om een 3 jaar oud bericht!

   groet, rob

  • #12250

   Oeps!

Weergave van 6 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
- Advertentie -