woensdag 28 september, 2022

Ik ben niet gewend om via de achterdeur te vertrekken als ik netjes voor aanbel.

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums KNGF Algemeen (KNGF) Ik ben niet gewend om via de achterdeur te vertrekken als ik netjes voor aanbel.

Weergave van 5 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #14497
   Avatar fotoHans van Mourik
   Deelnemer

   Bas Eenhoorn zijn periode als voorzitter van het KNGF loopt af in 2012. Reden te meer om een nieuwe kandidaat te zoeken. Het KNGF heeft dat breed uitgezet. Voorzitter van het KNGF wordt je niet zo maar, daar moet je wel wat voor doen. Een campagne is er voor opgezet.
   Ik geef openlijk toe, ik heb gesolliciteerd. De reden: Vanaf het 1987 ben ik lid van het KNGF. De betrokkenheid is groot mede als voormalig regionaal bestuurslid. In deze periode heb ik meegewerkt aan de opbouw van het KNGF. Fusies, omvormingen, veranderingen ik heb het eigenlijk allemaal meegemaakt. In de periode na 2002 was mijn betrokkenheid op afstand voor sommige medewerkers confronterend. Problemen als het moet wil ik niet uit de weg gaan om gezamenlijk tot een oplossing te komen. Met alles wat ik binnen de vereniging had meegemaakt was deze functie een uitdaging voor mij. De sollicitatie was de deur uit en we zaten met spanning te wachten.
   Vandaag 22 augustus, ben ik door het bureau dat namens het KNGF een Partner in executive search gespecialiseerd is benaderd. Zij hebben mij meegedeeld dat ze mij niet meer zien als kandidaat. “Ondanks mijn brede bestuurlijk ervaring scoor ik met Haagse belangenbehartiging – vergeleken met andere kandidaten – laag. Een selectiegesprek was derhalve verder niet nodig” aldus het bureau.
   Teleurstelling versus kansen
   Uiteraard is het ontvangen van zo’n bericht niet leuk. Dat ik de job niet krijg als voorzitter is voor mij nog niet eens zo belangrijk. Het is meer de manier waarop zo’n selectie heeft plaatsgevonden. Alvorens ik mijzelf aan de leden had kunnen presenteren is wegens gemis aan ” vrinden in de politiek” een prioriteit ten opzichte van belangen die je kunt tonen aan de leden. Ik ben mij als fysiotherapeut terdege bewust van de nood van mijn collega’s . Helaas daar is geen ruimte voor.
   Het is niet de eerste keer dat ik om “politieke redenen” wordt afgewezen. In 2006 heb ik gesolliciteerd bij een patiëntenkoepel. De organisatie is daarna veelvuldig gewaarschuwd voor het eenzijdige pad dat men ging bewandelen. Politieke klimaat ging veranderen en ook de patiëntenkoepel staat nu aan de rand van faillissement. Echter de gewonnen kandidaat had zo’n kennis van de Haagse belangenbehartiging, maar is uiteindelijk niet geslaagd in zijn missie en stil vertrokken.
   Ik ben er van overtuigd dat het management / bestuur KNGF zich te veel de oren laat hangen naar een gunstig politiek karakter, althans een kandidaat die dat wel zou kunnen verrichten vanwege zijn contacten . Ik ben er van overtuigd dat (als het je politieke vrienden zijn) je minder doortastend bent voor een beroepsgroep als fysiotherapeuten. Wij zouden wel wat harder mogen opkomen voor onze eigen beroepsgroep. Als leden mij daarvoor zouden willen inzetten ben ik alsnog beschikbaar.
   Ik wil niet via de achterdeuren vertrekken zonder dat leden kennis nemen van mijn beweegredenen voorzitter te worden. Elk nadeel heeft zijn voordeel – zoals het er nu voor staat heb ik nu weer alle tijd voor andere zaken.

   Vriendelijke Groet,
   Hans van Mourik

  • #14534
   Avatar fotoKoen Overdijk
   Deelnemer

   Gezien je kritische uitingen in het fysioforum en fysioweblog, had ik je graag als voorzitter gezien. Goed bekend en gerespecteerd worden in den Haag is natuurlijk wel een pre, maar ik vraag me af of er wel een andere kandidaat bestaat die beide eigenschappen wel combineert.

  • #14536
   Avatar fotoHans van Mourik
   Deelnemer

   Dag collega,
   Dank voor je steun. Mijn visie is gericht op een sterke organisatie voor fysiotherapie. Je kunt gebruik maken van lobbyisten binnen de politiek. Mocht een lobbyist falen dan draait je vereniging gewoon door. Als het de voorzitter is, is deze meteen ook afgeserveerd. Daarom lijkt het mij ook niet zo handig. De duizendpoot die je graag wilt, krijg je meestal toch niet. Bas is fantastisch, maar er is nu ook behoefte aan een bestuurslid met inzicht vanuit de beroepsgroep. Het signaal moet komen vanuit de collega’s!! Berichten uit de politiek hebben we al dagelijks mee te maken.
   Duidelijk stelling nemen tegen is op een bepaald moment belangrijker dat je “vrinden kennen” in Den Haag, die je op dat moment toch niet kunnen helpen. En hoe vaak zijn wij als fysiotherapeuten geholpen door den Haag?
   Overigens: ik weet de weg in het Haagse uitstekend te vinden. Is verrassend dat een lid na één email is afgeserveerd voor de sollicitatie(overigens slechts een mening van een bureau en niet van de leden).
   Groet Hans

  • #14583
   Avatar fotoBartfysio
   Deelnemer

   Beste collega´s en natuurlijk Hans,

   Ik bezie het reilen en zeilen van de Nederlandse fysiotherapie alweer een tijdje vanaf een afstandje en moet zeggen dat jullie er niet eens zo slecht voorstaan in vergelijking met de opbouw en positionering van de beroepsorganisatie en het beroep in Zweden.

   Maar mijn haren staan meteen weer omhoog als ik Hans´stukje lees. Dit is duidelijk een voorbeeld van letterlijke en figuurlijke vriendjespolitiek. Moet zeggen dat we dit dan in Zweden bij de LSR beter hebben geregeld.

   Wij hebben een structuur waarbij de voorzitter zich inzet voor de structuur binnen de LSR, waaronder het sturen van de processen en er op toe zien dat de belangen van de leden zo goed mogelijk behartigd worden. Natuurlijk laat die ook zijn gezicht zien bij depolitiek, maar hieronder is er een positie (de LSR is niet zo groot als de KNGF), die zich voornamelijk bezig houdt met het bewerken van de politiek (en die heeft in Zweden zo mogelijk nog een grotere rol dan in NL, omdat hier ook op provinciaal niveau belangrijke beslissingen over kostenstructuur gemaakt worden). Deze “specialist” kan zich alleen richten op het promoten van de fysiotherapie in de politiek.
   Verder hebben ook de leden zelf een belangrijke rol provinciaal. Wij hebben bijvoorbeeld gelobbyd voor een vrije toegang wat per provincie besloten is.

   Hans, ik geef je volkomen gelijk dat dit niet de manier is waarop gehandeld zou moeten worden en zelfs KNGF-onwaardig. Hoop dat je respons krijgt van het bestuur uit naar analeiding van dit voorval.

   Vriendelijke groeten uit Zweden,
   Bart

  • #14693
   Avatar fotoHans van Mourik
   Deelnemer

   Bart en collega Jansen,

   Ik ben er achter wat mijn echte negatieve punten zijn bij het KNGF in de race van voorzittersschapsinds vandaag KNGF medewerker mij heeft aangesproken met:

   “Weer echt zo’n Hans van Mourik actie om op deze manier reageren. Sorry hoor.”

   Dit leeft er bij het KNGF.
   Groet,
   Hans

  • #15144
   Avatar fotoHans van Mourik
   Deelnemer

   Sinds 14 oktober is de beoogd voorzitter Eke Zijlstra bekend. Morgen aan de leden van RGF HMR om te zeggen wat ze er van vinden? Is er nog een weg terug?

Weergave van 5 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.
×