DTF en de invloed op de relatie fysiotherapeut – huisarts

Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut Forums KNGF DTF DTF en de invloed op de relatie fysiotherapeut – huisarts

Weergave van 2 reactie threads
 • Auteur
  Berichten
  • #8312
   Avatar fotoArnoutvanBaal
   Deelnemer

   hallo beste forumleden,

   Ik zit in het eerste jaar van de opleiding fysiotherapie en voor een project hebben wij als hoofdvraag wat de invloed van DTF is op de relatie tussen de fysiotherapeut en de huisarts.
   Hiervoor hebben we de volgende vragen:

   Ondervinden jullie weerstand van de huisarts jegens DTF?
   Hoe was de relatie met de huisarts voor DTF en is die veranderd nadat het is ingevoerd?
   Denkt u dat DTF uberhaupt invloed gaat hebben op de relatie?

   Als jullie zelf nog iets te zeggen hebben over DTF kan dit hier uiteraard ook geplaatst worden.
   (Eventuele tips of aanwijzingen in t.a.v. het verslag zijn uiteraard ook welkom)

   Als een of meer van deze vragen beantwoord kunnen worden zijn wij geweldig geholpen!
   Dus alvast bedankt!

   groeten

   Arnout

  • #8342
   Avatar fotoT. Schambergen
   Deelnemer

   Hallo Arnout,

   Het invoeren van DTF heeft er bij ons toe geleid om met een aantal huisartsen te gaan praten over de ontstane situatie. De meeste huisartsen vonden het geen probleem zolang er een goede terugkoppeling plaatsvind. Wat echter ook vaak gebeurt is dat huisartsen een patient onderzoeken, vervolgens concluderen dat fysiotherapie geindiceerd is en dan zeggen: ga maar naar de fysio, een briefje heb je niet meer nodig. Dit is eigenlijk niet de bedoeling aangezien de screening in principe al door de huisarts is gedaan. Zeker bij patienten die dan maar beperkt verzekerd zijn vraag ik alsnog een verwijsbrief aan bij de arts. Deze reageert vervolgens heel verbaasd. Kortom, ik heb zelf het idee dat een aantal huisartsen nog niet exact het hoe en wat rondom de DTF weten. Wat ook een belangrijk aspect is is hoe je omgaat met situaties wanneer de huisarts een patient adviseert om niet naar de fysio te gaan en de patient vervolgens gebruik maakt van de DTF en bij jou komt. Als jij dan vervolgens de huisarts contacteert dan moet je dat even goed uitpraten.

   Kortom, goede afspraken met huisartsen zijn noodzakelijk om hier goed mee om te gaan en de relatie fysio – HA goed te houden.

   Succes met je project.

   Thom

  • #8343
   Avatar fotoEdwin de Raaij
   Deelnemer

   Dag Arnout,

   mijn ervaring sluit aan bij het verhaal van Thom. Ook wij hebben overleg gehad met de huisartsen n.a.v. DTF. Zij vonden het belangrijk te weten dat wij geen medische diagnose stellen. Onze informatie over ‘een herkenbaar patroon’ en rode vlaggen was voor hen een bekend gegeven.
   De ervaringen na 9 maanden zijn goed, behalve dat inderdaad mensen na bij de huisarts te zijn geweest komen met de opmerking: de huisarts vond fysiotherapie nodig en een briefje hoeft niet meer.

   succes,
   Edwin

Weergave van 2 reactie threads
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.