Beveiligingslek in Windows opgelost
Nieuws over fysiotherapie en de fysiotherapeut › Forums › Automatisering ICT › Hardware Software Internet en Beveiliging › Beveiligingslek in Windows opgelost
- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 18 jaren, 11 maanden geleden door Walter Dool.
- AuteurBerichten
- 06/01/2006 om 09:20 #12801Remco LoykensDeelnemer
Hallo allemaal,
Zoals jullie misschien al gehoord hebben via de media hebben alle versies van Windows een groot beveiligingslek. Inmiddels zijn zo’n 100 programmaatjes in omloop die dit lek misbruiken. In eerste instantie heeft Microsoft aangekondigd dat een oplossing op 10 januari beschikbaar zou komen ~:( . Blijkbaar heeft de druk van de publieke opinie geholpen want sinds 6 januari heeft Microsoft een patch beschikbaar om dit lek te dichten :) .
De patch is er voor:
Microsoft Windows 2000 Service Pack 4
Microsoft Windows XP Service Pack 1 en Microsoft Windows XP Service Pack 2
Microsoft Windows XP Professional x64 Edition
Microsoft Windows Server 2003 en Microsoft Windows Server 2003 Service Pack 1
Microsoft Windows Server 2003 x64De patch is via de gebruikelijke update-kanalen en – link – op te halen.
Er is dus geen patch beschikbaar voor oudere versies. Het risico op misbruik is bij die systemen lager (niet afwezig!) en omdat het versies zijn die door Microsoft officieel niet meer ondersteund worden zal een oplossing voor die versies nog wel even op zich laten wachten &| .
De computer moet na het installeren van de patch nog wel even herstarten om de wijzigingen te activeren.
Succes met patchen,
Remco - 06/01/2006 om 09:44 #12887T. SchambergenDeelnemer
Bedankt voor deze info Remco,
Ik zat hier idd op te wachten !!
:-)
Groetjes Thom - 06/01/2006 om 12:45 #12888T. SchambergenDeelnemer
Uhm, nog een vraagje, stel nu dat de pc toch nog voor het invoeren van het besmet is geraakt, hoe kom ik hier achter of wordt dit door de nieuw patch onschadelijk gemaakt ?
- 07/01/2006 om 13:04 #12889Walter DoolDeelnemert.schambergen wrote …
Uhm, nog een vraagje, stel nu dat de pc toch nog voor het invoeren van het besmet is geraakt, hoe kom ik hier achter of wordt dit door de nieuw patch onschadelijk gemaakt ?HAllo
Een patch maakt nooit een besmetting onschadelijk, het sluit alleen ”je deur”; wie of wat er binnen is gekomen iseen ander probleem; maak een scan met NAV en hitman en je bent de meeste ellende wel kwijt 8)
- 07/01/2006 om 14:23 #12890Joop GerretseDeelnemert.schambergen wrote …
Uhm, nog een vraagje, stel nu dat de pc toch nog voor het invoeren van het besmet is geraakt, hoe kom ik hier achter of wordt dit door de nieuw patch onschadelijk gemaakt ?Thom,
Kijk ook eens even hier.
- 08/01/2006 om 07:00 #12891Walter DoolDeelnemer
Zo, laten we de paniek even laten liggen waar die het meest tot zijn recht komt, in de media. Lange verhalen over de dreigende zaken…
Conclusies: stuur je kinderen met hun msn van je zakelijke computer (?), geen email openen met atachements waarvan je niet zeker weet dat ze goed zijn, gelijk verwijderen dus, en zorgen voor een goede AV en spywaredetector(=geen aanvullende verzekering) en goed ingestelde (!?) firewall.
Zolang je dit rijtje opvolgt kan je de meeste waarschuwingen (ja, ook die van ecenomische zaken) lekker langs je heen laten gaan, en hoef je jezelf geen zorgen te maken.
Bijna alle besmettingen treden overigens op bij computers die dit rijtje niet opvolgen, meestal uit onwetenheid.
Jezelf abboneren op virus nieuwsbrieven heeft dus ook niet zoveel zin, en levert meer stress op dan oplossingen. Overigens worden er veel virussen verspreid via fake-nieuwsbrieven met virusmeldingen…..
Succes en vooral relax!! - 08/01/2006 om 11:37 #12892Joop GerretseDeelnemer
Beste W.,
Zelf draai ik al een aardig tijdje mee in computerland. In paniek raken doe ik dan ook niet zo snel, en mijn computer is goed beveiligd (up-to-date virusscanner, hard- en softwarematige firewall, spywaredetectie). Het abonneren op een bonafide nieuwsbrief met virusmeldingen kan zeker geen kwaad, wanneer je je realiseert dat de virusmakers altijd een voorsprong hebben van op zijn minst enkele uren op de virusbestrijders. Verder ben ik graag op de hoogte van wat er zoal in virusland rondwaart.
Fakemeldingen worden door mij altijd genegeerd, verdacht e-mails (en ik kan je verzekeren dat een mailtje bij mij al heel snel als verdacht wordt aangemerkt) gaan direct enkele reis prullenbak.
Overigens miste ik in jouw verhaal nog een hele belangrijke: Zorg voor een goede virusscanner en werk je virusdefinities minstens dagelijks bij. Want juist aan dat laatste ontbreekt het vaak.
- 08/01/2006 om 15:18 #12893Walter DoolDeelnemer
Copy that, Joop
Je hebt helemaal gelijk, was ik vergeten: ik sta altijd op auto-update;
jij zal dan inderdaad niet zo snel panieken, maar wellicht krijg jij ook wel eens de doorgestuurde mailtjes van je contactpersonen met de paniekverhalen erop, die ze dan uit de nieuwsbrieven hebben. Waarschijnlijk geldt voor de nieuwsbrieven dat je het een beetje moet kunnen doorzien, om er niet van te schrikken.Succes
Walter
- AuteurBerichten
- Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.