Uitzending gemist “Fijn dat we verzekerd zijn”

58

Jong, oud, ziek of gezond. Iedereen moet zich op dezelfde manier kunnen verzekeren. Dat is de basis van ons zorgverzekeringsstelsel. Verzekeraars zeggen dat ze niemand weigeren, hoe ziek ook. Dat is namelijk verboden. Maar houden ze zich aan de regels? ZEMBLA onderzoekt: kunnen zieke mensen zich even goed verzekeren als gezonde mensen?

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

ZEMBLA sprak met verschillende mensen die vanwege hun aandoening zijn geweigerd voor een aanvullende verzekering. Minister Schippers van VWS erkent in de uitzending de gevaren van risicoselectie.’Waar het mij eigenlijk als stelselverantwoordelijke om gaat is dat we geen risicoselectie in het systeem krijgen waarbij mensen zich op één groep richten en van allerlei trucjes uithalen om anderen buiten de deur te houden‘.

Hoogleraar zorgverzekeringen Wynand van de Ven ziet dat verzekeraars verlies lijden op zieke mensen en winst maken op gezonde mensen. Volgens hem is dat een verkeerde prikkel in het systeem. ‘Het ergste wat zou kunnen gebeuren is dat verzekeraars voor de groep die financieel minder aantrekkelijk is, minder goede zorg inkopen. Heeft u wel eens een advertentie gezien van: ‘chronisch zieken, kom bij ons, wij hebben de beste zorg voor u gecontracteerd?’ Nou, dat is een indicatie dat die mensen financieel onaantrekkelijk zijn.

Ook minister Schippers ziet het gevaar als ‘het systeem mensen gaat uitsluiten die hoge zorgkosten hebben. En dat is fout, we moeten zorgen dat dat andersom draait. Dat een verzekeraar zo gemotiveerd is om goeie, de beste zorg, zo slim georganiseerd, zo klantvriendelijk in te kopen dat juist chronisch zieken zich bij hem willen verzekeren. Dat wil ik. Daar laat ik onderzoek naar doen.

Een manier om chronisch zieken buiten de deur te houden is door ze te weigeren voor de aanvullende verzekering, zegt hoogleraar Van de Ven. ‘Vrijwel iedereen in Nederland die een aanvullende verzekering koopt, doet dat bij dezelfde zorgverzekeraar waar ze ook de basisverzekering kopen‘. De kans dat je een basisverzekering afsluit terwijl je voor de aanvullende verzekering bent geweigerd, acht hij nul.

Een andere vorm van risicoselectie door verzekeraars is het gericht binnenhalen van winstgevende klanten, zoals jongeren en hoger opgeleiden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Zekur en Promovendum, beide labels vallen onder zorgverzekeraar VGZ. Het ministerie van VWS zegt daarover: ‘Het feit dat zorgverzekeraars zich in hun marketing en ‘cadeaubeleid’ specifiek op een winstgevende populatie richten,  zou de solidariteit en toegankelijkheid kunnen belemmeren en dat is ongewenst.’

ZEMBLA: ‘Fijn dat we verzekerd zijn’ was donderdag 6 november 2014 om 20.25 uur te zien bij de VARA op NPO 2.

Bron en achtergrondinformatie: zembla.vara.nl