Enkelbrace effectiever dan training bij herhaalde enkelverstuiking

225

Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van een enkelbrace tijdens sport het meest effectief is om herhaalde enkelverstuikingen te voorkomen. De aanbevelingen uit het onderzoek zijn opgenomen in de vernieuwde ‘Versterk je Enkel’ app. Hierdoor kan de sporter onder andere een keuze maken tussen een enkelbrace bij sporthervatting en de balanstraining.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

In 2013 liepen sporters in Nederland 680.000 enkelblessures op. Dit is 15 procent van het totaal aan sportblessures in 2013. Het merendeel van de enkelblessures ontstaat plotseling. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking, verdraaiing of bandletsel. Bijna een derde van de sporters heeft last van een oude enkelblessure.

Onderzoek brace vs. oefeningen

Een enkelblessure is één van de meest voorkomende sportblessures. “Na een eerste enkelverstuiking is er een verhoogd risico op een volgende”, vertelt Evert Verhagen, onderzoeker EMGO+ van VUmc. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen beschikbaar die dit verhoogde risico kunnen beperken, zoals het dragen van een enkelbrace of het doen van balanstraining op een oefentol. De vraag was echter welke van deze maatregelen nu het meest effectief is in het voorkomen van deze herhaalde letsels.

Om deze vraag te beantwoorden werden door Kasper Janssen, sportarts en onderzoeker van EMGO+ van VUmc een jaar lang 384 sporters gevolgd nadat ze een enkelverstuiking hadden opgelopen. De sporters werden verdeeld over drie groepen. Een groep droeg een brace tijdens het sporten, de tweede groep kreeg balanstraining, een derde groep kreeg een combinatie van beiden. Na een jaar werd gekeken hoeveel nieuwe verstuikingen in de groepen waren ontstaan en wat de gerelateerde kosten waren. Meest opvallend was dat bracen tijdens sport goedkoper was en meer enkelverstuikingen bleek te voorkomen dan thuis trainen op een oefentol. Overweeg na een enkelverstuiking bij het hervatten van de sportbeoefening daarom een enkelbrace. Draag de brace tijdens sport gedurende een jaar. Als een brace niet mogelijk of niet gewenst is, versterk dan je enkel met de oefeningen uit de ‘Versterk je Enkel’ app. Van de oefeningen is eerder al bewezen dat ze enkelblessures voorkomen, maar bovendien bevorderen ze de enkelfunctie.

Brace keuzewijzer

In een vervolgonderzoek werd nog onderzocht hoe voetballers, volleyballers en hardlopers drie verschillende brace typen waardeerden. Ze droegen tijdens een aantal trainingen en wedstrijden afwisselend een compressiebrace, veterbrace of semi-rigide brace. Na het dragen beoordeelden ze de verschillende brace typen o.a. op ervaren comfort, gevoel van stabiliteit en de mate van belemmering tijdens hun sport. De resultaten van deze studies worden nu i.s.m. VeiligheidNL gebruikt in de ‘Versterk je Enkel‘ app om sporters naast een oefenadvies in de brace keuzewijzer ook een gerichter enkelbrace advies te kunnen geven.

Bron: EMGO+

5 REACTIES

  1. En wat doe je na een jaar de brace te hebben gedragen zoals in het artikel staat? Zonder brace en met een ‘verwende’ enkel de sportieve uitdagingen aan gaan, of kom je niet meer van die brace af? Of toch versterkende enkeloefeningen?

    • Je kan natuurlijk ook trainen terwijl je een brace draagt natuurlijk. Je hebt dan alleen meer support. Uiteindelijk kan je dan gewoon van je brace af komen.

    • Beide. Dat noemen ze vroegfunctioneel behandelen. Check de studie van GMMJ Kerkhoffs et al in de BJSM van 2012.

  2. Erg vreemd, heb jaren geleden een hele dag ivm een enkel congres Hr Verhagen en Dr v Dijk,enkelspecialist , aangehoord en nav een onderzoek van Hr Verhagen was er toen aangetoond dat het oefenen en dus ook dagelijks op een oefentol , de kans op herhaling van enkeldistorsie duidelijk verkleind. Dit was onderzocht mn bij de volleyballers vanwege het talrijk voorkomen van distorsies in deze sporttak.
    Een brace werd ook vermeld en welke dan aangeraden werd . Dat was een ASO brace vlg Hr van Dijk.
    Mijn indruk is dat dit item allang is onderzocht door Hr Verhagen en nu weer wordt herhaald door Hr Janssen met een ander resultaat. En oefenen op een tol thuis brengt geen kosten met zich mee…. De aanschaf van een tol komt wel overeen met de aanschaf van een brace?

  3. ‘Slappe spieren door enkelbrace of intapen is een fabeltje’

    “Krijg je door het dragen van een enkelbrace of intappen van je voet geen zwakke enkels?”, het is een vraag die vaak gesteld wordt door sporters. Volgens Sportzorg.nl, de voorlichtingswebsite van Sportgeneeskunde Nederland, is dit een fabeltje en hoeft een sporter hier niet bang voor te zijn. Want ook bij het dragen van een brace of een ingetapte enkel gebruik je nog steeds als je spieren. Wél is het zo dat je na een enkelblessure extra moet trainen om je enkel weer wat sterker te maken. Hoe je dit het beste kan aanpakken kun je terugvinden in de ‘Versterk je enkel’-app van VeiligheidNL. Want ook hier geldt: voorkomen is nog altijd beter dan genezen.

Reacties zijn gesloten.