Er zijn nog steeds twijfels over de veiligheid van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). De CG-Raad wil hier nu opheldering in brengen. Daarom wil de CG-Raad zelf het EPD op onconventionele wijze gaan testen. In een brief aan minister Klink vraagt de CG-Raad daarvoor toestemming.
Het EPD kan voor chronisch zieken en gehandicapten leiden tot verbetering van de zorg. Maar een absolute voorwaarde voor invoering is wel dat de veiligheid van het systeem goed geregeld is. Of die veiligheid is gegarandeerd, daarover lopen de meningen sterk uiteen.
Veiligheidstest
De CG-Raad heeft minister Klink daarom voorgesteld om zelf een veiligheidstest van het EPD te doen. Daarbij wil de CG-Raad ook hackers inzetten en dus wordt de minister hiervoor om toestemming gevraagd.
Een passage uit de brief:
“Wij willen door ons aan te trekken ICT-specialisten het systeem uitgebreid en diepgaand laten testen in haar natuurlijke omgeving, dus niet in een laboratoriumopstelling. Wij realiseren ons dat een dergelijk verzoek oproept tot handelingen die gezien kunnen worden als crimineel van aard en vragen u deze handelingen voor een beperkte termijn toe te staan. Als hieruit blijkt dat het systeem ‘hackproof’ is, dan zal het vertrouwen in het EPD sterk toenemen. Graag vernemen wij of u deze uitdaging aanneemt.â€
Andere voorwaarden
In de brief roept de CG-Raad de minister op om ook een aantal andere randvoorwaarden nu goed te regelen. Zo moet de cliënt zelf kunnen bepalen wie er toegang krijgt tot het dossier. Verder pleit de CG-Raad ervoor om bij de lancering van het EPD te beginnen met relatief weinig gegevens per dossier. Bij succes kan dan voor een meer uitgebreide vorm gekozen worden.
Download de brief aan minister Klink van het ministerie van VWS in PDF
Bron: CG-Raad