Bijdrage fysiotherapie voor een gezond Nederland

21

In een brief aan de informateurs Kamp en Bos roept het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) hen krachtig op de belangrijke bijdrage van fysiotherapie aan een gezond Nederland te erkennen. Door de inzet van fysiotherapie kunnen niet alleen de stijgende zorgkosten beheersbaar worden, maar worden honderden miljoenen bespaard.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Fysiotherapie voor chronische aandoeningen in het pakket

Om de zorgkosten nu en in de toekomst beheersbaar te maken zetten PvdA en VVD in op een herziening van het verzekerde pakket en stringent pakketbeheer. Hoewel dat vaak betekent dat verzekerde zorg wordt geschrapt uit het pakket, levert het opnemen van fysiotherapie bij een aantal chronische aandoeningen juist geld op. Uit een verkennend onderzoek van adviesbureau BMC blijkt dat een mogelijke besparing van tenminste 160 miljoen euro wordt behaald als fysiotherapie voor Reumatoide Artritis, Artrose, Osteoporose, Claudicatio Intermittens en COPD in het basispakket is opgenomen. Bovendien neemt de kwaliteit van leven van deze patiënten aanzienlijk toe.

Voorkom onnodig dure zorg in de tweede lijn

De fysiotherapeut ontlast de huisarts én de medisch specialist door een deel van hun taken over te nemen. Hij levert daarmee een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de efficiëntie van de gezondheidszorg. Dit is de afgelopen jaren ook gebleken, met name sinds de patiënt directe toegankelijkheid heeft tot de fysiotherapeut. Dit moet ook voor de tweedelijnszorg gelden. Als de fysiotherapeut direct kan verwijzen naar de tweede lijn, zonder tussenkomst van de huisarts, worden extra kosten bespaard verderop in de keten.

Geef de fysiotherapeut de regie in de beweegzorg

Het beweegdomein in Nederland is breed waarin verschillende professionals een rol vervullen. De rol van fysiotherapie is van groot belang in de keten van signalering en indicering van het bewegen in relatie tot gezondheid. De fysiotherapeut is immers als geen ander in staat vast te stellen of er een indicatie voor bewegen is of dat aanmelding met een onderbouwd advies voor beweegactiviteiten in de buurt volstaat. Door samenwerking in de eerste lijn ligt de signalerende preventieve taak van de huisarts nu ook bij andere zorgprofessionals, waaronder de fysiotherapeut. Bovendien kan de fysiotherapeut een regierol vervullen bij nazorg en begeleiding, zodat mensen snel, intensief en kosteneffectief kunnen worden begeleid, op de juiste plek, dichtbij huis.

Het KNGF hoopt dan ook sterk dat een nieuw kabinet bovenstaande maatregelen doorvoert in het nieuwe Regeerakkoord.

Bron: KNGF