Wie een positief ingestelde huisarts heeft, geneest niet sneller van kwaaltjes dan wie een negatief ingestelde dokter heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van twee deskundigen aan de universiteit van Maastricht.
De ene patiënt geneest sneller van kwaaltjes als hoofdpijn, keelpijn, pijn aan de rug of schouder dan de andere. Logisch, niet iedereen heeft een even sterke gezondheid en sommige mensen lopen nu eenmaal een hele winter met een verkoudheid rond, terwijl anderen er na twee dagen al opnieuw bovenop zijn. Maar hoe zit het met de invloed van de huisarts? Geneest wie een positief ingestelde arts heeft sneller dan wie een ‘negatieve’ dokter heeft?
Neen, zeggen twee hoogleraren van de Maastrichtse universiteit, Paul Knipschild en Arnoud Arntz. Ze namen de proef op de som met 128 patiënten uit Nederlands en Belgisch Limburg.
Bij de helft van patiënten vroegen ze de huisarts een positieve houding aan te nemen. Deze patiënten kregen een heldere diagnose en de huisarts vertelde hen dat het probleem weer snel zou verdwijnen. Bij de andere patiënten vertelde de huisarts dat hij/zij het niet precies wist. Deze patiënten werd aangeraden om later terug te komen, als het probleem dan nog niet over was.
Uit het onderzoek bleek dat de houding van de huisarts weinig of geen invloed heeft op de ziekteduur. Gemiddeld twee weken na het begin van de klacht was ruim de helft beter. Na 4 weken was dat bijna 80 procent. Als de huisarts een positief consult gaf, was de pijn van de patiënt niet eerder over.
Het onderzoek verscheen deze week in de Journal of Clinical Epidemiology, een internationaal tijdschrift voor onderzoekers op het terrein van de patiëntenzorg.
Bron: Gazet van Antwerpen