Lodewijk Ridderbos, directeur van het Reumafonds, pleit in de Volkskrant voor het opnieuw vergoeden van fysiotherapie voor mensen met reuma vanuit de basisverzekering. Reden daarvoor is een recentelijke uitspraak van de rechter in Amsterdam in een vergelijkbare situatie. Daar ging het om een behandeling voor mensen met het blaaspijnsyndroom. Het Zorginstituut Nederland (ZiN) achtte de werking van deze behandeling niet onomstotelijk bewezen en wilde het daarom uit het basispakket laten schrappen. De rechter verbood dat, omdat de praktijkervaringen van artsen en patiënten niet voldoende waren meegewogen.
In zijn artikel in de Volkskrant schrijft Ridderbos dat deze uitspraak van de rechter noopt tot het herzien van de bezuiniging uit 2011 om fysiotherapie voor alle vormen van ontstekingsreuma uit het basispakket van de zorgverzekering te halen. Dat rigoureuze besluit werd uitsluitend gebaseerd op het ontbreken van grootschalige wetenschappelijke onderzoeken die de effectiviteit onomstotelijk vaststelden. De positieve ervaringen van artsen en reumapatiënten met fysiotherapie werden volkomen genegeerd.
Fysiotherapie werkt wel
‘Het is een raadsel waarom een tijdrovend en grootschalig onderzoek naar de effectiviteit van de behandeling nodig wordt geacht, terwijl de positieve uitwerking zo evident is, door de medische praktijk wordt erkend en door de patiënt wordt ervaren. Men blijft stug volhouden dat gebrek aan alomvattend wetenschappelijk bewijs betekent dat de behandeling onvoldoende effectief is. De ervaringen van de ‘echte’ wereld zijn blijkbaar minder relevant’, schrijft Ridderbos.
‘Minister Schippers zou er goed aan doen om bij de vraag of een behandeling al dan niet in het basispakket moet, juìst te kijken naar de praktijkervaringen van artsen en patiënten.
Dat zal ongetwijfeld tot de conclusie leiden dat fysiotherapie voor mensen met ernstige vormen van reuma gewoon weer moet worden vergoed’, aldus Lodewijk Ridderbos van het Reumafonds.
Bron: Reumafonds
Ons doel als fysiotherapeut is niet alleen om mensen actief te laten herstellen, maar ook om actief hun eigen herstel te bevorderen en aanleren hoe mensen hun herstel/klachten (op welk niveau dan ook) zelfstandig kunnen beïnvloeden.
Hoe vaak hoor ik nog dat er bij reuma patiënten 2x per week gemasseerd wordt en dat er niks gedaan wordt aan de zelfredzaamheid van deze patiëntengroep.
Om deze reden is het belangrijk om onze collega’s maar ook de patiënten te stimuleren naar niet altijd maar fysiotherapie de rest van je leven, maar aansturing en begeleiding op afstand zodra dit kan, zou wat mij betreft veel beter passen.
Laat mensen zelf ook investeren in hun eigen gezondheid!