Sneller revalideren door FysioZorgplan

102

De afdeling Orthopedie van Isala en Fysio+ praktijken in de regio werken nauw samen onder het nieuwe FysioZorgplan. Patiënten met een indicatie voor een nieuwe knie, heup of voorste kruisbandreconstructie, kunnen hiermee rekenen op een intensief behandelprogramma op maat – met snellere revalidatie als resultaat.

- tekst gaat verder na deze advertentie -


FysioVacature, de vacaturesite voor de fysiotherapeut

Nooit pijn gehad, kracht opgebouwd met behulp van toestellen bij de fysiotherapeut en na zes weken een controle door de orthopeed bij diezelfde fysiotherapeut. Het hele behandeltraject is hem ‘uitmuntend’ bevallen, zegt Frans Niers (74) uit Epe. Hij kreeg half januari een nieuwe rechterheup en kon eind mei weer alles wat hij daarvoor met zijn gezonde heup ook kon. Frans Niers maakte gebruik van het FysioZorgplan, een intensieve samenwerking tussen de afdeling Orthopedie van Isala en Fysio+ praktijken.

Het FysioZorgplan is een behandelplan voor mensen die een nieuwe heup, nieuwe knie of voorste kruisbandreconstructie ondergaan. Het is een vrij nieuwe methode – Isala is het tweede ziekenhuis in Nederland dat er mee werkt. Het idee is even voor de hand liggend als doeltreffend. De lijnen tussen orthopeed en fysiotherapeut worden korter en dat brengt bijvoorbeeld met zich mee dat informatie over eventuele bijzonderheden tijdens de operatie, gemakkelijk uitgewisseld kan worden. Een ander belangrijk aspect van het FysioZorgplan is, dat tijdens de behandeling verschillende metingen worden verricht, dat deze informatie wordt gedeeld en dat het trainingsprogramma daar op wordt aangepast. Het blijkt de revalidatietijd te verkorten, met lagere kosten als bijkomend gevolg. Bovendien worden de meet- en behandelresultaten ook verzameld en gebruikt om de kwaliteit van zorg continu te verbeteren.

Startpunt bepalen

Tijdens zijn eerste afspraak op de afdeling Orthopedie in Isala werd Frans Niers op het FysioZorgplan gewezen. ‘Ik had zelf bedacht om na mijn operatie naar de lokale fysiotherapeut te gaan.’ Het werd echter Fysiotherapie De Akker in Wezep – een Pluspraktijk. Zijn eerste afspraak had hij er al voor de operatie, toen een krachtmeting werd gedaan om het startpunt van de behandeling te kunnen bepalen. Vervolgens werd hij op vrijdagochtend geopereerd, ging hij op maandagochtend met ontslag en kwam de fysiotherapeut een dag later al bij hem thuis. ‘Voor de ongeveer twintig sessies daarna, ben ik bij hem in de praktijk geweest.’ Geweldig, noemt hij zijn ervaring met het FysioZorgplan. ‘De aandacht lag bij het opbouwen van kracht en in de Pluspraktijk hebben ze daar de apparatuur en de expertise voor. Het leek meer een combinatie van fysiotherapie en sportschool.’ Dat er gedurende de behandeling verschillende metingen werden verricht, vond hij prima en dat na zes weken de orthopeed persoonlijk langs kwam voor een controle, vond hij prettig. Dat de behandeling wellicht tussentijds is aangepast, ging ongemerkt. ‘In mijn geval hield die controle ook niet zoveel in’, zegt hij, ‘ik had geen klachten, alles liep van een leien dakje.’ Toch was hij blij met het bezoek van de orthopeed, want ‘je weet nooit of het echt helemaal goed is.’

Pluspraktijk

Zorgverzekeraar Achmea, die het FysioZorgplan vanuit de basis- en aanvullende verzekering vergoedt, heeft voor dit plan afspraken gemaakt met de eerder genoemde Pluspraktijken – fysiotherapiepraktijken die door de zorgverzekeraar zijn benoemd alspraktijken waar meer wordt geleverd dan kwalitatief goede zorg alleen. Patiënten die liever kiezen voor behandeling bij hun ‘eigen’ fysiotherapeut, kunnen toch mee doen aan het FysioZorgplan. Voor de metingen voorafgaand, tijdens en aan het eind van de behandeling kunnen ze dan terecht bij een Pluspraktijk.

Optimale resultaten

Het FysioZorgplan heeft als kenmerk dat met behulp van diverse metingen gekozen wordt voor de meest passende behandeling waardoor optimale resultaten bereikt kunnen worden. De uitkomsten van de metingen en de behandelresultaten worden door middel van onderzoek geanalyseerd en dienen als bron om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

De patiënt zal voorafgaand aan de operatie en aan het einde van het behandeltraject gevraagd worden om een meting bij een FysioZorgplan praktijk te laten uitvoeren.

Het postoperatieve traject kan overigens zowel bij de FysioZorgplan praktijken als bij de eigen fysiotherapeut plaats vinden. De metingen vinden plaats bij de aangesloten Fysio+ prakijken: Fytac Genemuiden, FysioPlus Zwolle, FysioTherapie de Akker en De Haere Bergentheim.

Meer informatie

In de brochures Fysio KnieZorgplan en Fysio HeupZorgplan kunt u meer lezen over het FysioZorgplan.

Bron: Isala.nl

2 REACTIES

  1. de link bestaat niet, hoe zt het met voorste kruisbanden. Staat minimaal 6 maanden voor?

Reacties zijn gesloten.